Potřebujete poslat peníze do zahraničí? To už v dnešní době není žádný problém. Můžete si vybrat hned několik způsobů, jak finance na zahraniční účet přesunete. Podívali jsme se na to, který z nich je nejvýhodnější.

Jak poslat peníze do zahraničí?

Peníze do zahraničí můžete poslat bankovním převodem – v internetovém či mobilním bankovnictví nebo přímo na pobočce banky. Budete potřebovat číslo účtu příjemce ve formátu IBAN a  mezinárodní kód banky BIC. Alternativou je převod s Českou poštou, službou Wise, Western Union, nebo kartou Revolut.

Převod peněz do zahraničí

Bankovní převod 

Pokud chcete převést peníze ze svého účtu na zahraniční, cena za transakci se bude lišit v závislosti na vaší bance, měně, v níž budete platbu posílat, a na tom, kam peníze poputují. Nejjednodušší a nejrychlejší je zahraniční převod v SEPA prostoru, který zahrnuje státy EU a několik dalších zemí. Platba pak probíhá v eurech a příjemce ji může obdržet už druhý den.

Převod peněz do zemí, které nejsou součástí SEPA, může trvat o něco déle, ale zpravidla se vejdete do tří dnů. K takové transakci využijete platbu SWIFT, díky níž můžete posílat a přijímat platby v cizích měnách. Výše poplatku za platbu SWIFT v bankách kolísá od několika desetikorun až po nižší stovky korun, případně si banka může naúčtovat poměrnou část (do 1 %) odesílané částky. Do toho, na kolik vás celá transakce vyjde, promlouvá také aktuální směnný kurz, který banka nabízí. Ten může platbu často navýšit.

TIP!
Nechcete se trápit s vypisováním IBANu? Převeďte český účet do mezinárodního tvaru pomocí kalkulačky České národní banky.

Co budete k převodu potřebovat

Při posílání platby do zahraničí budete potřebovat číslo účtu příjemce v mezinárodní tvaru IBAN a také kód BIC, který v mezinárodních platebních stycích identifikuje konkrétní banku. Převod do některých států vyžaduje také uvedení adresy příjemce platby. Další skupina zemí, mezi něž patří třeba Ukrajina, Čína nebo Jordánsko, požaduje také uvedení účelu platby. 

Zahraniční SEPA převod
Převod v SEPA prostoru probíhá v eurech.
Co znamená IBAN a další tajemné zkratky? 

 
IBAN (International Bank Account Number)  
Je formát čísla účtu definovaný mezinárodní normou ISO 13616. Číslo IBAN CZ účtu má obvykle podobu těchto 24 znaků: CZ36 0100 0000 0001 2345 6789. 
 
SEPA platba (Single Europe Payment Area) 
Jednotná oblast pro platby v eurech slouží pro jednodušší zprostředkování převodu peněz v evropských zemích. K roku 2019 bylo součástí SEPA 34 zemí, z nichž je 28 v Evropské unii a zbývajících šest v Evropském sdružení volného obchodu. 

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) 
Společnost pro mezibankovní finanční telekomunikaci umožňuje odesílání a přijímání úhrad v cizí měně po celém světě.  

BIC (Business Identification Code) 
Kód, který identifikuje banku v mezinárodním platebním styku. Tvoří ho 8 nebo 11 znaků. Je založen na mezinárodní normě ISO 9362. 

SHA 
Poplatek za transakci se dělí mezi příjemce a odesílatele platby. 
 
BEN  
Poplatek za transakci hradí příjemce platby. 
 
OUR 
Poplatek za transakci hradí odesílatel platby. 

Převod peněz do zahraničí pomocí České pošty

Peníze můžete do zahraničí poslat i prostřednictvím České pošty. Poštovní poukázka typu Z/C vám umožní odeslat peníze do 12 zemí. Těmi jsou Bělorusko, Bulharsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Polsko, Rumunsko, Ukrajina a Vietnam. Každý ze států má stanovenou maximální částku, kterou lze prostřednictvím poukázky odeslat. V případě Běloruska činí maximum 500 USD, zatímco do Monaka můžete poslat až 3 500 EUR.

Peníze na přepážce vložíte hotově v českých korunách, v cílové zemi je příjemce dostane v eurech nebo dolarech. Za transakci zaplatíte 100 Kč u částky do 6 500 Kč, 125 Kč do 13 000 Kč a 155 Kč, pokud částka přesáhne 13 000 Kč. To je poměrně příznivá cena, která je ovšem vykoupena tím, že příjemce může na peníze čekat i déle než týden, protože se peníze do cílové země převážejí fyzicky. To znamená, že je příjemce dostane v hotovosti.

Převod peněz do zahraničí pomocí služby Wise 

Fintech Wise, který dříve na internetu figuroval pod názvem TransferWise, je online služba fungující na principu virtuální směnárny. Umožňuje bezpečně převést peníze z jedné měny do druhé a částku poté odeslat do zahraničí. Ve srovnání s bankami často nabízí výhodnější směnné kurzy a nízké poplatky za transakci.

Výhodou služby Wise je také to, že člověk, kterému peníze posíláte, nemusí mít účet u Wise. Stačí, aby měl klasický bankovní účet. Příjemce peníze dostane ve vlastní měně přímo z  lokálního bankovního účtu Wise. Převod peněz proběhne zpravidla nejdéle do 3 dnů od odeslání platby.

Platba do zahraničí
Peníze do zahraničí můžete dnes poslat z pohodlí domova.

Převod peněz do zahraničí pomocí karty Revolut 

Peníze můžete do zahraničí převést také pomocí karty Revolut. Ten poplatky za platbu účtuje na základě konkrétní měny a částky. Pokud budete posílat české koruny ze zahraničí do Česka, naúčtuje si Revolut 0,3 % z převáděné částky. U malých nebo velkých převodů Revolutu zaplatíte minimální (0,30 libry) nebo maximální poplatek (5 liber).

Jestliže budete posílat dolary z Ameriky do Česka, výše poplatku bude opět záviset na konkrétní měně. U dolarů, liber nebo švýcarských franků si Revolut účtuje 3 libry, u ostatních měn tento poplatek stoupá na 5 liber. Eurové převody v oblasti SEPA Revolut umožňuje provádět okamžitě a bez poplatku.

Získejte zdarma až 50 dní na zaplacení všech nákupů
Získejte zdarma až 50 dní na zaplacení všech nákupů

Převod peněz do zahraničí pomocí služby Western Union 

Pokud potřebujete peníze poslat do zahraničí co nejrychleji, můžete využít služby globální společnosti Western Union. A to jak osobně, tak i online. Western Union má po světě neuvěřitelných 500 000 poboček, a tak můžete částku odeslat třeba z Prahy a příjemce si ji takřka obratem vyzvedne klidně na druhé straně zeměkoule. 

Při hotovostním posílání peněz přes pobočku Western Union je třeba, aby odesílatel vyplnil formulář a složil v hotovosti danou sumu v místní měně nebo dolarech. Dokument vyplní i příjemce, který se na cílové pobočce musí prokázat dokladem totožnosti. I když je převod pomocí Western Union rychlý, pojí se s ním relativně vysoké poplatky a ne vždy úplně výhodný směnný kurz.

Hodnocení článku:

(13 hlasů, průměrné hodnocení: 3.08 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

17 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
jitkasustkova65@gmail.com

Dobrý den prosím vás zeptat jestli poslat země turecka nebo Španělsko peníze.

jitkasustkova65@gmail.com

Mohu poslat do turecka.account name CUMA GÜNES IBAN NO : TR 64-0001-002-8369-8150-3550-01SUBE KONYA TURKEY SWIFT CODE TCZBTR2AXXX.poslat 6.500

Frantisek

Chci poslat do Zimbabwe 1000 kč osobě která nemá bankovní účet můžete mě poradit
děkui

Marek

Dobrý den, jak lze poslat peníze na tchajwanský účet? Převodem z českého bankovního účtu po téměř 4 týdnech peníze zatím nedorazily, banka neví proč. Wise ve výčtu svých možností mezi měnami tchajwanský dolar (TWD) nemá, na dotazy nereaguje. Protože nechci dál postupovat zkusmo, není nějaký vyzkoušený způsob?

Vítek

Zdravím, budu se na nějakou dobu stěhovat do Číny kvůli práci, ale peníze budu dostávat tady na dolarovy účet, zajímá mě, jak nejlépe a nejlevněji bych si mohl přeposílat peníze na čínský účet, který si tam založím, předem děkuji za odpověď

Michaela

Dobrý den, potřebuji odeslat eura do zahraničí (konkrétně země EU). Jde mi o to,zda je možnost přinést hotovost v eurech (např 10.tis EURO)a příkazem stejnou výši odeslat na ucet banky v EU ?
Předem moc děkuji za odpověď.

Daniela Vaněčková

Dobrý den, Skip Pay tuto možnost zatím nenabízí, ale obecně je tento způsob převodu peněz možný. Abyste mohla peníze poslat do zahraničí, je potřeba znát IBAN a BIC zahraničního účtu (viz článek). Daniela ze Skip Pay

Raymond Bahula

Dobrý den, lze provest okamžitou platbu do Číny? pokud ANO jak prosím? Dííky

Daniela Vaněčková

Dobrý den, Skip Pay tuto možnost momentálně nenabízí, ale pokud chcete, aby příjemce peníze obdržel během několika minut, můžete k tomu využít služby Wester Union nebo PayPal. Daniela ze Skip Pay

Jana

Dobrý den,chtěla bych poslat peníze konkrétní osobě v Tunisku prostřednictvím Western Union,stačí znát jen adresu příjemce,nebo i tel.cislo nebo Email? Dále bych se chtěla zeptat kde tuto společnost nebo pobočky najdu v Olomouci.

Daniela Vaněčková

Dobrý den, mělo by vám stačit uvést jen jméno a adresu. Více podrobností a seznam všech poboček této společnosti najdete přímo na stránkách Western Union. Daniela ze Skip Pay

Michaela

Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Potřebuji poslat 50 000 euro na můj vlastní účet ve španělské bance. Peníze mám momentálně ve spořitelně a v unicredit bance. Co je pro mne nejvýhodnější?
Děkuji michaela

Daniela Vaněčková

Dobrý den, pokud máte peníze v české bance na eurovém účtu, můžete je na svůj zahraniční účet poslat v rámci SEPA platby bez poplatku. Pokud chcete převádět koruny na eura, informujte se ve své bance o poplatku, který se k tomu váže, nebo můžete peníze poslat skrz společnost Wise, která má výhodnější převody měn než banky. Daniela ze Skip Pay

17
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x