Říká se, že nejlepší půjčka je žádná půjčka. To je sice pravda, nicméně finanční injekce dokáže v některých situacích pořádně usnadnit život. Zásadním předpokladem pro spokojené soužití s půjčkou je nepodcenit její výběr. Máme pro vás 4 užitečné tipy, jak se rychle a bezpečně zorientovat v úvěrové džungli a najít ten správný úvěrový produkt, který vás nezruinuje.

1. Nebuďte zbrklí

Z reklamních kampaní bankovních domů se může zdát, že splácení úvěru je ta nejlepší věc, která vás v životě může potkat. Rekordně nízké úroky, prakticky neexistující poplatky, bankéři, kteří jsou za každých okolností sympaťáci, a po podpisu smlouvy dárek navíc. Tím chceme naznačit, že byste se při výběru půjčky neměli impulzivně řídit barevnými plakáty se šťastnými lidmi, ale také skutečnými parametry daných produktů. Kromě úrokové sazby sledujte především výši RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů), tedy údaje, která je směrodatnější, protože vyčísluje skutečné náklady spojené s úvěrem včetně všech poplatků. Kromě toho se hodí vědět, jestli můžete půjčku kdykoliv předčasně splatit bez sankcí nebo si  v mimořádných případech odložit splátku.

TIP!
Chybí vám hotovost na nákupy? Využijte místo půjčky odloženou platbu.

2. Udělejte si průzkum trhu

Vyznat se ve změti finančních produktů, které nabízejí bankovní i nebankovní společnosti, je nadlidský úkol. Pozitivní ale je, že v dnešní době už nemusíte obcházet pobočky, studovat letáky s nabídkami nebo pátrat na webových stránkách bank. Váš čas, nervy a často i peněženku ušetří internetové srovnávače, kde si můžete parametry jednotlivých produktů, jako jsou půjčky, konsolidace a refinancování úvěrů, hypotéky nebo spořicí účty, pohodlně porovnat na jednom místě. Stačí, když do kalkulačky spotřebitelských úvěrů zadáte několik základních údajů, a obratem zjistíte nejen to, která půjčka je nejvýhodnější, ale třeba i orientační výši měsíční splátky a další užitečné informace.

Jak vybrat správnou půjčku
Udělá vám půjčka díru do rozpočtu? To vám prozradí jednoduchý výpočet.

3. Zmapujte své výdaje

Když zjistíte, kolik peněz budete měsíčně splácet, možná se vám částka nebude zdát až tak vysoká. Přesto ji ale zkuste přičíst ke svým pravidelným měsíčním výdajům, které následně odečtěte od měsíčních příjmů. Výsledkem bude suma, která vám zbyde po uhrazení všech nezbytných plateb. Zdá se vám číslo pořád ucházející? Paráda! Ale pokud vám částka připadá nebezpečně nízká, budete muset buď přehodnotit výši plánovaného úvěru, nebo si splácení rozložit do delšího časového úseku. Mějte ale na paměti, že čím delší dobu splatnosti si u půjčky nastavíte, tím více peněz bance vrátíte prostřednictvím úroků a dalších poplatků. Rozhodně ale platí, že příliš vysoká půjčka, kvůli které budete žít v permanentním napětí, vás šťastnými neudělá.

4. Spoléhejte na prověřené poskytovatele

Obecně platí, že větší šanci na získání půjčky zpravidla máte u své domovské banky, která důkladně zná vaši finanční situaci, výši vašich příjmů a platební návyky. To ale vůbec neznamená, že vám nabídne úvěr s těmi nejlepšími podmínkami. Pokud tato situace nastane, vydejte se ke konkurenci, kde ale musíte počítat s důkladnějším prověřováním vaší bonity – kromě toho, že banky i nebankovní společnosti  vaše jméno proženou registry dlužníků, budou je kromě osobních údajů zajímat také výpisy z účtu, případně si rovnou vyžádají potvrzení o výši příjmů od vašeho zaměstnavatele.

TIP!
Odložená platba nebo půjčka? Zjistěte, jaká jsou jejich výhody a nevýhody.

Vždy se ale spoléhejte na renomované a prověřené poskytovatele půjček, které neprovází pochybná pověst. I když novela zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2016 částečně pročistila trh od společností, které se spíše než půjčování peněz věnovaly lichvě, stále se najdou tací, kteří své dlužníky bezmála odírají z kůže. Vaše červená kontrolka by se měla rozblikat ve chvíli, kdy v nabídce společnosti nechybí půjčka bez registrů, půjčka bez doložení příjmů nebo rychlá půjčka – tedy produkty, které zpravidla vyhledávají zadlužení lidé. I když by bylo hezké, kdyby bylo možné získat půjčku bez zbytečných průtahů, mají tyto úvěrové produkty obvykle „háček“ v podobě astronomických úroků nebo přemrštěných sankcí v případě, že se klient se splátkou opozdí.

Hodnocení článku:

(6 hlasů, průměrné hodnocení: 4.33 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

1 Comment
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
Jira

Dobrý den mám otázku platí se něco za přihlášení na OSVČ a jak to chodí po prve

1
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x