Nákup na splátky s úsměvem? Víme, na co si dát pozor

Řada obchodů, ať už kamenných, nebo internetových, svým zákazníkům nabízí možnost splátkového prodeje. Rozložení celkové sumy do série nižších částek znamená menší finanční zátěž, ale také závazek vůči úvěrové společnosti. Je nákup na splátky rozumnou volbou? Na co byste si měli dát pozor? A nabízí český trh jiné alternativy?

Rovné odměňování: Jak z férových platů můžeme těžit všichni?

Rovné odměňování je stanovené v zákoníku práce, který říká, že za stejnou práci je zaměstnavatel povinen udělovat po stejnou odměnu. Platová nerovnost mezi ženami a muži je přesto stále značná. Podle dat Eurostatu byl v roce 2022 rozdíl v platech v Evropské unii 12,2 % a v ČR dokonce 17,9 %. Rozdíl mezi platovým ohodnocením mužů a žen se označuje jako gender pay gap.

Velká finanční inventura: Jak udržet domácí rozpočet na uzdě?

Žijete od výplaty k výplatě a nedaří se vám ušetřit, i když vaše příjmy vůbec nejsou zlé? Nebojte, nejste v tom sami, podobně problematický přístup k penězům trápí celou řadu lidí. Pokud chcete svou finanční situaci stabilizovat a zlepšit, osvojte si několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou omezit zbytečné rozhazování a stabilizují váš domácí rozpočet.

Jak si vytvořit měsíční rozpočet s rezervou 

Schopnost vytvořit si udržitelný rozpočet je základem finanční gramotnosti. Nezní to nijak složitě – porovnat dal a má dáti a seškrtat zbytečné výdaje přece zvládne každý. I tvorba jednoduchého rodinného rozpočtu ale může být oříšek, pokud nemáte ve svých penězích pořádek. Podívejme se na to společně.