Lidé, kteří potřebují finanční injekci, mají dvě možnosti, kam se mohou obrátit. Mohou pro půjčku vyrazit do banky nebo prozkoumat nabídku některé z nebankovních společností. A právě na ně se dnes zaměříme. I když někteří z nebankovních poskytovatelů půjček nabízejí podmínky srovnatelné s bankami, u jiných narazíte na přemrštěné úroky a nevýhodné podmínky. Jak poznat, kterým společnostem byste se měli obloukem vyhnout?

I když novela zákona o spotřebitelském úvěru částečně pročistila finanční sektor od těch nejméně férových poskytovatelů půjček, přesto na trhu zůstaly firmy, které svým podnikáním balancují na hraně zákona. Jak? Půjčují i lidem, kteří by na půjčku u banky nedosáhli, a nabízejí jim nevýhodné podmínky a vysoké úroky.  Podívejte se s námi na několik signálů, při kterých by se vám v hlavě měla rozsvítit pomyslná červená kontrolka:

1. Líbivá, ale zavádějící hesla

Z webových stránek a dalších propagačních materiálů nebankovních společností a poskytovatelů mikropůjček se může zdát, že mezi klientem a půjčkou stojí prakticky jen jediný podpis. Jejich stránky se hemží hesly, která obvykle do vyhledávačů zadávají osoby ve finanční tísni. A slibují, že úvěr u nich dostane prakticky každý, tedy i lidé zadlužení nebo v exekuci, kteří vytloukají půjčku půjčkou, a tím ještě prohlubují své finanční problémy. Že by vám půjčka ihned na ruku vytrhla trn z paty? Pokud se nechcete dostat do dluhového kolotoče, raději na ni zapomeňte a zkuste prozkoumat, jestli nenajdete bezpečnější způsob, jak stabilizovat rodinný rozpočet.

TIP!
Máte vyluxovaný účet, ale nechcete se zadlužit? Vyzkoušejte nákup s odloženou platbou.

2. Neprůhledná struktura firmy

Chtěli jste se o některém z poskytovatelů půjček dozvědět více, ale na jeho webových stránkách jste v podstatě nic nezjistili a ani jinde se vám nedaří dohledat relevantní informace? Pak se radši poohlédněte jinde. Při půjčování peněz hraje důležitou roli důvěra, a pokud daná firma s veřejností nechce sdílet bližší informace o svém podnikání nebo službách, ale po svých klientech citlivé údaje naopak vyžaduje, pak pravděpodobně příliš důvěryhodná nebude. Každá nebankovní společnost nutně nemusí být špatná, ale ta, která mlží a odmítá vyložit karty na stůl, asi bude mít k tajnůstkářství své důvody.

Jak se vyhnout půjčce?
Zkuste místo půjčky nekompromisně sesekat zbytečné výdaje.

3. Týdenní splátky

Standardně se půjčka splácí pravidelnou splátkou každý měsíc. Platit můžete prostřednictvím trvalého příkazu, což je nejjednodušší způsob, jak na splátku nezapomenout, nebo prostřednictvím jednotlivých platebních příkazů. Některé nebankovní společnosti ale vyžadují týdenní splátky, které si po stokorunách přímo u klientů doma nebo na jiném smluveném místě vyzvedne jejich obchodní zástupce. Ačkoliv takový postup není nezákonný, snažte se těmto firmám vyhnout, protože zpravidla cílí na nemajetné dlužníky, u kterých hrozí, že se jim nepodaří během měsíce nastřádat větší finanční obnos. Ti se pak dostávají do dluhové spirály, ze které často nevede cesta ven.

TIP!
Je pro vás půjčka nevyhnutelná? Máme pro vás rady, jak vybrat úvěr, který vás nezruinuje.

4. Půjčku lze sjednat jen na internetu nebo po telefonu

Jistě, i klasickou půjčku si můžete sjednat online, ale zároveň máte možnost zastavit se na pobočce a probrat podrobnosti s bankovním poradcem. Některé nebankovní společnosti naproti tomu někdy působí, jako by za nimi ani nestáli reální lidé, ale spíš chytří roboti na vyplácení peněz a rozesílání SMS zpráv a e-mailů. Tyto firmy často nabízejí např. takzvané sms půjčky nebo finské půjčky, které lákají na peníze na účtu do 15 minut od schválení nebo i méně. Zpravidla nemají kamenné pobočky a největší část jejich zaměstnanců tvoří obchodní zástupci, kteří se často chovají jako lichváři, a mají za úkol jediné – vyzvednutí peněz od klientů. Takže pokud při výběru a sjednávání půjčky upřednostňujete osobní kontakt, u nebankovních úvěrů a mikropůjček budete mít často smůlu.

5. Astronomická výše úroků a RPSN

Daní za to, že některé nebankovní společnosti půjčí i lidem, kteří v bance neuspěli, jsou výrazně vyšší úroky a především RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů), tedy údaj udávající průměrné náklady na daný úvěr se započtením všech poplatků. RPSN se u těchto půjček (obvykle ve výši do 30 tisíc korun) pohybuje v řádu stovek až tisíců procent(!). Pro srovnání – u kreditních karet je to většinou v rozmezí 20 – 30 %.

Abyste získali přehled o tom, jak se tyto sazby pohybují u různých společností, můžete vyzkoušet některou z kalkulaček půjček, které najdete na stránkách finančních srovnávačů srovnávající bankovní i nebankovní poskytovatele úvěrů, a během chvilky tak zjistíte, kterým společnostem byste se měli obloukem vyhnout.

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 3.40 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

2 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
Michal Kunert

Dobrý den dáte mi půjčku když jsem v registru dlužníků ?

Milan Postránecký

Hezký den, Michale, mallpay není poskytovatelem půjček. V našem článku pouze radíme, jak poznat pochybné půjčky a čeho se při půjčování peněz vyvarovat. Obecně ale platí, že banky klientům, kteří jsou v registru dlužníků, peníze nepůjčí. Toho se často snaží zneužít některé lichvářské společnosti, které vám sice půjčí, ale s vysokým úrokem. Pokud to je tedy možné, doporučujeme řešit vaši finanční situaci jiným způsobem než půjčkou. O ni si případně zažádejte, až v registru dlužníků nebudete. Milan, tým mallpay

2
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x