Neustále za něco platíte, ale vlastně pořádně nevíte, kam vaše peníze mizí? Pokud už máte neefektivních nákupů a zbytečných plateb plné zuby, poradíme vám, jak snížit některé pravidelné výdaje a omezit zbytečné plýtvání, které neprospívá vaší peněžence ani planetě. K tomu, abyste viděli první výsledky, stačí jen změnit pár zvyků. Co musíte udělat?

Nakupujte tak, abyste neplýtvali

Většina Čechů má to štěstí, že netrpí hlady. Přesto si mnozí dostatku jídla naváží. Proto domácí zásoby doplňujte tak, abyste potravinami zbytečně neplýtvali. Jak na to?

1. Spoléhejte na seznam

Jednoduché jako facka, ale přesto účinné – když do obchodu vyrazíte s nákupním seznamem, vyhnete se impulzivnímu nákupu položek, které vlastně nepotřebujete. Velký rodinný nákup si díky online supermarketům můžete objednat i na internetu a nechat dovézt až ke dveřím. Výhodou tohoto řešení je, že si do nákupního košíku „naklikáte“ jen to, co vám doma zrovna chybí. Kromě toho ušetříte čas, který byste strávili v kamenném obchodě, a často i peníze, pokud narazíte na zajímavou akční nabídku.

2. Rozplánujte si jídelníček

Možná si říkáte, že nejste školní jídelna ani restaurace, abyste si doma vyvěšovali rozpis jídel, která se chystáte připravovat. Přesto má plánování něco do sebe – když si uděláte rámcovou představu o tom, co byste rádi uvařili, přizpůsobíte tomu i suroviny, které nakoupíte, takže jednotlivé položky nákupu budou společně dávat smysl. Díky tomu omezíte zbytečné vyhazování prošlých nebo zkažených potravin, které jste sice koupili v akci, ale ve finále jste je neměli s čím nakombinovat nebo na ně prostě zapomněli.

S “potravinovovu disciplínou” vám může pomoci i krabičková či proteinová dieta. Při nich totiž máte jasně stanovené množství jídla či koktejlů a o nic víc se starat nemusíte. Když si navíc spočítáte, kolik měsíčně utratíte za jídlo, zjistíte, že tyto diety nejsou drahé a v mnoha případech se dokonce vyplatí více, než běžné stravování. Příjemným bonusem je pak dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví.

Jak ušetřit při nakupování?
Nakupujte tak, abyste zbytečně nemuseli vyhazovat prošlé potraviny.

3. Pořizujte velká balení

Méně je více? Při nákupu domácích zásob to vždy tak úplně neplatí. Trvanlivé potraviny, které spotřebováváte průběžně, klidně pořizujte ve větších baleních. Kromě toho, že vyjdou cenově výhodněji, jsou také šetrnější k životnímu prostředí díky menšímu množství odpadu – místo více menších obalů vyhodíte jen jeden větší. Pravidlo, že „více je lépe“, platí i pro nákup drogerie nebo potřeb pro děti, jako jsou třeba plenky.

TIP!
MALL.CZ aktuálně nabízí největší výběr dětského sortimentu v Česku. Objednejte si, co potřebujete a plaťte až do 30 dní díky odložené platbě.

Nevysávejte síť víc, než je potřeba

Přerůstají vám účty za energie přes hlavu? Zaveďte doma pár jednoduchých pravidel, která vás nijak zvlášť neomezí, ale pomohou vám snížit spotřebu elektřiny.

4. Zhasínejte a vyměňte žárovky

To, že není potřeba svítit v místnosti, kde právě nikdo není, zní naprosto logicky. Pokud na zhasínání přesto zapomínáte, zkuste tento nešvar eliminovat, jedno zmáčknutí vypínače ještě nikoho nezabilo. A když je řeč o svícení – vyměňte klasické žárovky, které většinu energie využívají k tomu, aby samy sebe zahřívaly, za jejich LED protějšky. LEDky jsou sice dražší, ale mají mnohonásobně vyšší životnost a zároveň nižší spotřebu, takže představují investici, která se z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí.

5. Nespoléhejte na stand-by režim

Spotřebiče, které právě nevyužíváte, vypínejte. Když je totiž necháte běžet v „úsporném“ stand-by nebo spánkovém režimu, budou stále zbytečně spotřebovávat elektrickou energii. A když vám některé z elektrických zařízení doslouží, snažte se ho nahradit výrobkem s nízkou energetickou náročností – informace o spotřebě najdete na energetickém štítku, který uvádí, kolik kilowatthodin daný spotřebič ročně vysaje ze sítě.

Stand-by režim je žrout energie
Svítíte, i když to není potřeba, a necháváte počítač v režimu spánku? Tudy cesta k úspoře nevede.

6. Dejte sbohem drahému dodavateli

Jsou vaše účty za elektřinu navzdory úsporným opatřením stále podezřele vysoké? Chyba nemusí být jen na vaší straně, na vině je možná i příliš drahý dodavatel. Své podezření si můžete jednoduše ověřit ve srovnání dodavatelů elektřiny. Do jednoduché kalkulačky zadáte základní údaje o vaší domácnosti a aktuální spotřebě a obratem zjistíte, jak si váš dodavatel stojí v porovnání s konkurencí. Pokud najdete výhodnější nabídku, jednoduše se s ním rozlučte.

TIP!
Snažíte se dostat domácí rozpočet do rovnováhy? Mrkněte na další praktické tipy jak zkrotit výdaje.

Dostatek vody není samozřejmost

I když Česko neleží v tropech, stává se voda komoditou, jejíž cena neustále stoupá. A proto je na místě ji používat s rozmyslem.

7. K čištění zubů nepotřebujete vodopád

I když je zurčení vody uklidňující, vypínejte ji, když si čistíte zuby. Necháte-li ji téct, odteče jí za dvě minuty do odpadu kolem 20 litrů, což je nejen nehospodárné, ale i neekologické. Stejné pravidlo aplikujte i na mytí rukou – zapnout, navlhčit, vypnout, namydlit, zapnout, opláchnout. To určitě zvládnete. I když se může zdát, že vás spotřeba vody při těchto hygienických úkonech nijak nevytrhne, můžete uvedenými návyky ušetřit několik stovek korun ročně. I malá úspora se počítá!

Kolik stojí koupel ve vaně?
Chcete snížit spotřebu vody? Dejte před vanou přednost sprše.

8. Nepleťte si vanu s bazénem

Při sprchování spotřebuje člověk průměrně o polovinu méně vody než při koupání ve vaně. To samozřejmě neznamená, že by pro vás koupel byla zapovězená, ale zvažte, jestli ji opravdu potřebujete každý den. Vana klasických rozměrů pojme přibližně 190 litrů vody, a když od ní odečtete sebe (Archimédův zákon, pamatujete?) a zohledníte, že ji pravděpodobně nebudete napouštět po samotný okraj, můžete si spočítat, kolik litrů každá koupel spolkne.  

9. Investujte do šetřičů vody

Jestli vás trápí velká spotřeba vody, účinně vám pomohou také speciální úsporné perlátory, které jednoduše namontujete na vodovodní baterii. Chytré šetřiče rozdělí souvislý proud vody do více trysek, čímž tekutinu provzdušní, a vy tak máte dojem velkého průtoku při citelně nižší spotřebě. Perlátory pro úsporu vody pořídítě v hobby marketech, instalatérských potřebách nebo obchodech, které se zaměřují na udržitelnost. A pokud chcete lokální výrobek, hledejte produkty české značky WaterSavers.


Hodnocení článku:

(6 hlasů, průměrné hodnocení: 4.33 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

1 Comment
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
Otta

Ono to chce mít systém, alespoň tak jsem zjistil, kde platíme zbytečně moc, ale na to člověk přijde postupně. Dodavatele jsem si myslel léta, že máme celkem levného, ale z toho mě vyvedla nabídka od Bohemia energy, která nás vyšla ještě levněji, tak jsem to nechal přeorganizovat a s původním dodavatelem se rozloučil. O výdaje se chce stejnak starat průběžně a ne jen když už něco hoří, to už je podle mě pozdě.

1
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x