Způsob platby, který preferujete při online nákupech, o vás prozradí, jestli fandíte moderním technologiím, nebo je vám bližší prověřená klasika. A co takhle vyzkoušet něco nového? Inspirujte se přehledem platebních metod, se kterými se můžete setkat v českých e-shopech. Nákupní dobrodružství právě začíná!

Jak můžete zaplatit na e-shopu

Na e-shopech zaplatíte hned několika způsoby. Mezi nejznámější platební metody patří:

  • dobírka
  • převod
  • rychlý bankovní převod
  • platba kartou
  • elektronická peněženka
  • digitální peněženka propojená s platební kartou
  • odložená platba

1. Stará známá dobírka

Dobírka je evergreen, na který Češi nedají dopustit. Při online nákupech ji stále upřednostňuje zhruba třetina lidí, čímž se tuzemský online trh odlišuje od toho západoevropského. Co za oblibou dobírky stojí? Pravděpodobně fakt, že řada zákazníků stále úplně nedůvěřuje platbě předem a nechce se na internetu zadávat údaje své platební karty. Při objednání zboží na dobírku za nákup zaplatíte až ve chvíli, kdy si ho fyzicky převezmete na poště, od kurýra nebo v některém z úložných míst. Nevýhodou je, že si za tento způsob doručení obvykle připlatíte několik desítek korun.

TIP!
Nakupujte se Skip Pay. Nákup zaplatíte až 30 od doručení a nedáte za to ani korunu navíc.

2. Trochu přežitá platba převodem

Platba převodem je lehce pozapomenutý způsob úhrady. Jedná se o mezistupeň mezi klasikou v podobě dobírky a modernějšími platebními metodami. Poté, co si v nákupním košíku zvolíte platbu převodem, zpravidla obdržíte e-mail s instrukcemi, na jaký účet a v jakém termínu musíte nákup uhradit. Částku pak jednoduše převedete pomocí platebního příkazu v internetovém bankovnictví. Slabinou je zbytečně komplikovaný a zdlouhavý proces, protože okamžitá platba na účet se ne vždy povede.

3. Rychlý bankovní převod

O dost rychlejší platbu nabízí online bankovní převod neboli tzv. platební tlačítko v platební bráně. Převod peněz probíhá pomocí zabezpečené platební brány, která vás po kliknutí na příslušnou ikonku přesměruje přímo do vašeho internetového bankovnictví. Po přihlášení se vám zobrazí příkaz k úhradě s předvyplněnými údaji prodejce. Příkaz potvrdíte, autorizujete prostřednictvím SMS kódu a platba se odešle rychlostí blesku. Potíže mohou nastat ve chvíli, kdy chcete nakupovat ze zařízení, v němž nemáte nainstalované internetové nebo mobilní bankovnictví. Pak musíte nákup buď odložit, nebo vybrat jiný způsob úhrady.

Rychly bankovni prevod
Rychlý bankovní převod nemusí být pro každého

4. Blesková platba kartou

Online platba kartou je oblíbená skrz generace. Celý proces je rychlý, nekomplikovaný, a při dvoufázovém ověření prostřednictvím esemesky, i bezpečný. Stačí z karty opsat 16 číslic (případně 15, máte-li kartu American Express), datum platnosti a třímístný CVV/CVC kód z rubové strany, potvrdit platbu a pak už jen čekat na doručení. I když tento způsob patří mezi pohodlné platební metody, tak řada lidí nemá dobrý pocit ze zadávání svých karetních údajů na internetu.

5. Elektronická peněženka

Elektronická peněženka funguje jako virtuální „překladiště“ peněz, které můžete využít ve chvíli, kdy potřebujete zadávat internetové platby, ale zároveň nechcete napřímo uvádět údaje ze své platební karty. Stačí si založit účet u některého z poskytovatelů e-peněženek, z nichž nejznámější jsou americká společnost PayPal nebo její britské protějšky Revolut a Skrill, a poslat na něj určitý finanční obnos. Z uživatelského účtu pak můžete rychle a bez obav odesílat platby nejen v Česku, ale i po celém světě, aniž byste komukoliv poskytli své citlivé údaje. I když jsou e-peněženky ve světě velmi populární, zdá se, že konzervativní Čechy za srdce příliš nevzaly, a tak část tuzemských e-shopů platbu jejich prostřednictvím neumožňuje.

6. Digitální peněženka propojená s platební kartou

Stále populárnější digitální peněženky jako Google Pay, Visa Checkout, Masterpass nebo Apple Pay fungují na principu spárování platební karty s aplikací ve smartphonu nebo v chytrých hodinkách. Díky tomu můžete na e-shopech platit jediným kliknutím v aplikaci a vyhnout se tak zdlouhavého přepisování údajů. A v kamenných obchodech? Tam nákup uhradíte pouhým přiložením telefonu k bezkontaktnímu terminálu, aniž byste s sebou museli nosit platební kartu. Aplikace údaje z karet neposkytuje třetím stranám a každá platební transakce má unikátní kód, čímž uživatelům zajišťuje vysokou bezpečnost.

7. Odložená platba

Dilema, jestli nákup zaplatit předem, nebo dát přednost dobírce, můžete chytře vyřešit pomocí odložené platby. Jak funguje? Ve vybraných e-shopech zvolíte při výběru platby možnost „Nakoupím teď, zaplatím za 30 dní“ a vyberete požadovaný způsob dopravy. Zásilku si po doručení můžete v klidu prohlédnout, osahat, vyzkoušet a platbu pak provést kdykoliv během 30 dní od doručení. Odložená platba je spásou pro ty, kteří neradi obcházejí kamenné obchody, ale zároveň nechtějí platit za věci, které fyzicky neviděli. Oceníte ji ale i v situaci, kdy vás překvapí nenadálé výdaje nebo vám posunutí platby přijde vhod.

Nevíte, zda vám zboží sedne? Plaťte až 50 dní po jeho vyzkoušení.
Nevíte, zda vám zboží sedne? Plaťte až 50 dní po jeho vyzkoušení.

Hodnocení článku:

(23 hlasů, průměrné hodnocení: 4.22 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x