Naší době dochází energie a internet je plný chytrých rad, jak nějakou ušetřit. Většinou jde o velmi užitečné variace na přímou úměru typu “když budeš méně topit, protopíš méně peněz” nebo “když se budeš koupat jen jednou ročně, ušetříš na teplé vodě”. Co když se ale nechceme (nebo nemůžeme) omezovat ani investovat do drahých zlepšováků, jako je třeba fotovoltaika?

I tak se dá ušetřit. Máme pro vás pár tipů, jak snížit spotřebu elektřiny v domácnosti, aniž byste se museli dát na dráhu otužilce nebo místo večerní pohody u televize praktikovat černou hodinku.  

Myslet dopředu se vyplácí 

Ideální je myslet na spotřebu hned od začátku. Když ze své dvacetileté mrazničky vytáhnete místo zmrzliny milkshake a připustíte, že už výkonnostně trochu pokulhává a bude potřeba ji vyměnit, nejdřív si udělejte důkladný průzkum trhu – a kromě prodejních cen a uživatelských recenzí se zaměřte právě na energetickou náročnost. Přímo z popisu na e-shopu pravdu sice často nevyčtete, energetický štítek ji ale naštěstí neutají. Správnou volbou jsou spotřebiče označené písmenem A. Čím víc plusů u něj bude, tím lépe pro vás. 

TIP!
Abyste později nezaplakali, je dobré si dražší spotřebiče pojistit. Nezruinuje vás to a zároveň získáte jistotu, že je nebudete za chvíli shánět znovu. A když nakoupíte se Skip Pay, většinu zboží nad 1 500 Kč vám dokonce automaticky pojistíme na rok úplně zadarmo. A pro jistotu vám k tomu přihodíme i rok záruky navíc.

Kam s ním? 

Možná taky řešíte tuhle klasickou nerudovskou otázku. Nechceme vás strašit, ale umístění spotřebiče může mít vcelku zásadní vliv na čísla na elektroměru. Obecně platí pravidlo, že sněhulákovi v sebeluxusnější sauně nikdy moc dobře nebude a ani horké kafe do mrazáku úplně nepatří.  

Umístění ledničky
Lednička a zdroje horka si moc nerozumí.

Ledničku proto nikdy nestavte k troubě ani k topení. Čím vyšší bude teplota kolem, tím víc se musí lednice snažit, aby uvnitř udržela 4 stupně. A tenhle rozdíl potom zaplatíte. Přesným opakem je bojler – tomu bude mnohem lépe ve vytopeném bytě než v chladném sklepě. 

Komu se nelení… tomu chodí nižší účty 

U lyží platí – kdo maže, ten jede. Stejně tak je údržba důležitá i u domácích spotřebičů. Nejvíc to poznáte právě u mrazničky. Už 3 milimetry námrazy zvětší energetický hlad mrazáku až o 75 %. Nezapomínejte ale ani na lednici, pračku nebo myčku, i těm se bude v dobré kondici makat líp. 

Nepodceňujte správné načasování 

Máte ve smlouvě i hodiny s nízkým tarifem? Super! Určitě je využívejte na maximum. Aspoň pokud vám za půlnoční praní prádla nevyhlásí sousedi válku. Na časy nízkého tarifu se ale dají naplánovat i méně hlučné akce, můžete například pouštět myčku nebo nastavit spínání bojleru

Kdo jsou největší elektrožrouti v domácnosti? 

Také se vám při pohledu na spotřebu rychlovarné konvice protáčí panenky? Teď už nemusí. Naštěstí se jedná o optický klam. 😊 Uvedená spotřeba (například 2 000 W) totiž platí v případě, že by konvice vařila celou hodinu. Když vám konvice 3× denně během 3 minut ohřeje vodu na kafe, spotřebujete sakumprásk asi 300 W. To samé sežere zapnutá televize s oficiálním příkonem pouhých 100 W za tři hodiny.  

Skrytá hrozba: lednice 

Ačkoli papírově lednice moc hladové nejsou (je psáno 25 až 100 W), v konečném součtu patří k největším ujídačům elektřiny. Na rozdíl od rychlovarné konvice nebo fénu totiž běží nepřetržitě, celé dny i noci. Neztěžujte jí to proto víc, než je nutné, a nepleťte si ji s televizí. Vždycky si dopředu rozmyslete, pro co tam vlastně jdete. 

Do plné lednice je sice radost pohledět, horší to pak ale bude s pohledem na účet za elektřinu.

Pračku vytěžujte na maximum 

Ani provoz pračky není za hubičku, proto neperte nazdařbůh. Vyplatí se počkat, než bude koš na prádlo téměř přetékat a pračku budete schopni zcela naplnit. A pokud neperete batolecí bodyčka nebo pracovní ponožky, které už samy stojí, postačí i méně stupňů nebo kratší prací program

Jak vyzrát na sporák 

Vařte chytře. Menší hrnec na větší plotně nebude ohřátý dřív, jen vám sežere víc peněz, protože velká část tepla bude utíkat kamsi do éteru. Když to recept přímo nezakazuje, používejte při vaření poklici – zůstane vám pod ní až ¾ energie. A pokud nejste vysloveně fajnšmekr, vyhněte se 12 hodin taženým vývarům a pro přípravu odolnějšího masa použijte radši papiňák. Ušetříte tak nejen peníze, ale taky kupu svého času. 

Televize a další nenápadní elektrožrouti 

Taky si necháváte zapnutou televizi v pozadí, aby doma něco mluvilo? Vaše peněženka ocení, když si pustíte spíš rádio. Stejně tak je taktické nastavit si automatické uspávání opuštěných počítačů. Ale pozor, ani zdánlivě vypnuté stroje nejsou bez viny. Každý spotřebič ve stand-by módu postupně ukusuje menší sousta elektřiny, a to včetně nabíječek, které v zásuvce nečinně čekají na svoji příležitost.  

Na všechny tyto tiché elektrožrouty nejlíp vyzrajete, když je zapojíte do jedné prodlužovačky s vypínacím tlačítkem. Než půjdete spát, prostě zmáčknete čudl a tradá, hotovo, vaše peněženka je v bezpečí. Jen lednici a mrazničku mějte určitě zapojenou někde jinde. 😊 

TIP!
Pokud chcete opravdu ušetřit, vyměňte všechny klasické žárovky za LEDky. Menší investici se asi nevyhnete, ale její návratnost je blesková. 

Pozor na trvanlivé mýty 

Navzdory vší osvětě se některé odolné báje na téma jak ušetřit na energiích uhnízdily v ústní lidové slovesnosti a zuby nehty si drží své pozice. Vy se ale nachytat nenechte. 

1. RADA NAD ZLATO:
Mikrovlnka je drahá, jídlo ohřívejte radši v troubě. 

JAK TO JE DOOPRAVDY: Mikrovlnka ohřeje jídlo dřív, než se trouba vůbec nahřeje, a i její příkon je zpravidla menší. Schválně mrkněte do oficiálních lejster. 

2. RADA NAD ZLATO:
Nádobí myjte radši v ruce, je to levnější než myčka. 

JAK TO JE DOOPRAVDY: Při ručním mytí spotřebujete i dvojnásobně víc vody než myčka. Jeden mycí cyklus navíc většinou zmákne nádobí z celého dne, kdežto ručně ho musíte odmývat po každém jídle. Když si sečtete všechny náklady, myčka práci zvládne průměrně o víc než třetinu laciněji – a navíc vám ušetří ještě čas a námahu. 

Ruční mytí nádobí
Mytí nádobí v ruce není tak ekonomické, jak si možná myslíte.

3. RADA NAD ZLATO:
Rychlovarná konvice je největší žrout elektřiny, vodu ohřívejte radši na sporáku. 

JAK TO JE DOOPRAVDY: O téhle zakořeněné mýlce jsme sice už mluvili, ale připadá nám tak významná, že ji radši uvádíme hned dvakrát. 😊 Rychlovarná konvice pracuje jen chviličku a při ohřevu spotřebuje pouhý zlomek svého oficiálního příkonu. Pokud ohříváte vodu v hrnci na plotně, nejdřív se musí nahřát plotýnka, pak hrnec a teprve potom se začne oteplovat voda. Nejenže to trvá mnohem déle, ale navíc spousta tepla uteče do prostoru bez jakéhokoli využití. A schválně se mrkněte, jaký příkon má jedna plotýnka. 

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x