Platby na internetu představují rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob úhrady online nákupů. Jaké možnosti se pro online platby nabízí? Na co si dát pozor, abyste nenaletěli nepoctivým prodejcům? A jak snížit riziko zneužití platební karty?

Přímá bezhotovostní platba

Nejjednodušší způsob pro online platby představuje přímé spojení obchodníka s bankou, tzv. platební nebo bankovní tlačítko, umístěné obvykle na webové stránce obchodníka v košíku. Většina bank tímto způsobem prodejcům umožňuje provozovat bezhotovostní platby přes svá rozhraní. Ty vynikají vysokou bezpečností i prověřením identity obchodníka. Na trhu je celá řada těchto řešení, např. Platba24 od České spořitelny, mPeníze od mBank, MojePlatba od Komerční banky či ePlatby Raiffeisenbank. Pokud banka nabízí tyto online transakce, pak je platba na účet obchodníka připsána okamžitě.

Online úhrada přes platební bránu

K nejvyužívanějším metodám bezhotovostních plateb na internetu patří platební brány, které představují mezičlánek mezi obchodníkem a bankou. Celosvětově nejznámější platební bránou je PayPal,  v České republice jsou využívány také platební brány GoPay,PayU, Global Payments, Comgate nebo třeba platební brána ČSOB

Při platbě přes platební bránu je nutné vyplnit číslo platební karty, její expiraci a třímístný CVC kód (Card Verification Value). Zadané údaje k platební kartě lze pro opakované placení uložit. U zmíněných platebních bran uložení platebních údajů nepředstavuje vážné bezpečností riziko. Uložení platebních údajů ale leckdy požadují také e-shopy a zde se vyplatí obezřetnost. U neznámých e-shopů se ukládání platebních údajů nedoporučuje.

TIP!
Podívejte se na další možnosti plateb na internetu, jak jsou jejich výhody a nevýhody a kdy se hodí danou platbu využít.

Riziko zneužití platební karty snižuje platba kreditní kartou. Na rozdíl od debetní karty jsou totiž finance na kreditní kartě majetkem banky, která využívá přísnější kontrolní mechanismy, jenž brání neoprávněnému zneužití platební karty.

Platba přes internetové bankovnictví

Nejnáročnější formou pro internetové platby je klasický převod z účtu na účet, tzv. platba převodem, který představuje ruční zadání platebních údajů přes internetové nebo mobilní bankovnictví. Pokud obchodník požaduje platbu převodem z účtu, vždy se mějte na pozoru, neboť přímé platební rozhraní i platební brány jsou běžně obchodníkům dostupné. Navíc jejich implementace vyžaduje předložení obchodníkových údajů, které do jisté míry slouží k prověření jeho identity.

Jaká jsou rizika online plateb?

Rizikem online plateb je obvykle zneužití údajů z platební karty. Hrozí jak zneužití nepoctivým obchodníkem, tak i krádež uložených platebních údajů hackery. Údaje z platební karty pak mohou být využity pro neoprávněnou úhradu dalších nákupů.

TIP!
Bojíte se nákupů přes internet? Zkuste odloženou platbu a třeba změníte názor.

Riziko zneužití snižuje autorizace 3D Secure

Největším bezpečnostním přínosem pro online platby je 3D Secure autorizace, prostřednictvím které platbu potvrdíte SMS kódem či autorizací v mobilním bankovnictví. Online platby zároveň zadávejte pouze na stránkách se zabezpečeným šifrovacím certifikátem, který poznáte podle ikony zámku a počátečního „https“ před začátkem adresy.

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 4.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x