Máte pocit, že by vaše bydlení potřebovalo nějakou změnu? Aby vás interiér bytu či domu přestal nudit a chytil druhý dech, stačí někdy změnit jen pár detailů, pořídit nové doplňky nebo přestavět nábytek. Ale protože i bydlení stárne, bývá často zapotřebí přistoupit k radikálnějším a nákladnějším úpravám. A my vám poradíme, jak malé i velké změny financovat.

Drobnosti mohou mít velký efekt

Pokud se vám vaše bydlení zdá trochu bez nápadu, ale nechcete se pouštět do velkých změn, vyzkoušejte malé, ale nepřehlédnutelné úpravy. Mezi ně patří výmalba místnosti novou barvou. Pokud jste jen trochu šikovní a trpěliví, poradíte si s ní sami. Potřebovat budete jen plechovku nátěru, malířské potřeby a igelit na zakrytí podlahy a nábytku. Uvidíte, že i malá úprava dokáže bytu dodat svěží vzhled.

Vylepšete bydlení neokoukanými barvami.
Osvěžte stěny novou barvou.

Dalším krokem je výměna doplňků –  nové polštáře na sedačku, koberec, stylová stojací lampa, rostlina v nápaditém květináči nebo obrazy na zdi dokážou divy. Protože Picassa si na stěnu asi nepověsíte (nic ve zlém, my taky ne), zarámujte třeba rodinné fotky, dětské kresby nebo plakát k oblíbenému filmu.

Při nákupu doplňků nebo menšího nábytku navíc můžete využít odloženou platbu, abyste nejprve otestovali, jak k sobě jednotlivé kousky ladí a to výhodně se slevovými kupóny na XXXLutz. Nákup pak stačí uhradit kdykoliv do 30 dnů od doručení, takže se do zútulňování domova můžete pustit i ve chvíli, kdy čekáte na výplatu a nemáte na rozhazování.

Větší úpravy vyžadují vyšší investici

Odložená platba je skvělá služba, která vám umožní si pohodlně pořídit spoustu užitečných věcí až do 10 tisíc korun. Ale pokud se chystáte pustit do rozsáhlejších úprav bydlení, budete potřebovat vydatnější finanční injekci. Jestliže nemáte našetřené statisíce, pomůže vám s rekonstrukcí bytu či domu půjčka.

Ta může být buď účelová (na bydlení či rekonstrukci, označení se liší v závislosti na poskytovateli), nebo neúčelová. S prvním typem se sice v některých případech pojí mírně nižší úrok a možnost delší splatnosti, ale také povinnost prostřednictvím faktur prokázat, že jste finance skutečně investovali do vylepšení bydlení. Peníze získané prostřednictvím neúčelové půjčky můžete použít na cokoliv, a tak úvěr pro klienta představuje menší administrativní zátěž.

Jakou půjčku na bydlení vybrat? Možností je hned několik.
S menší rekonstrukcí nebo nákupem nového vybavení vám pomůže půjčka.

Například MONETA Money Bank aktuálně nabízí půjčku na cokoliv, jejíž úroková sazba startuje na 3,9 % ročně (s RPSN 4 %). Požádat můžete maximálně o 800 000 Kč a dobu splatnosti si nastavit až na 10 let. Díky tomu můžete – pokud vám banka půjčku schválí – celkem pohodlně a bez zbytečných průtahů získat částku, se kterou se můžete pustit i do radikálnějších úprav.

Vlastní bydlení? Obrňte se trpělivostí

Pokud  se chystáte na větší rekonstrukci nebo toužíte po vlastním bydlení, řešením pro vás bude hypotéka. Jaké podmínky musíte pro její získání splnit? V minulosti mohli hypotéku žádat i lidé, kteří neměli našetřenou žádnou  finanční rezervu. To se změnilo po zásahu České národní banky (ČNB), která nejprve stanovila, že žadatel musí mít k dispozici minimálně 10 % hodnoty nemovitosti. Tuto hranici později zvedla na 20 % a přidala další dvě podmínky – výše hypotéky nesmí přesáhnout 108násobek čistého měsíčního příjmu žadatele a výše splátky nesmí spolknout více než 45 % jeho výplaty.

S nákupem nemovitosti nebo rozsáhlou rekonstrukcí vám pomůže hypotéka.
Tam, kde půjčka nestačí, nastupuje hypotéka.

Pokud máte to štěstí a tyto podmínky splňujete, můžete se pustit do hledání vhodné hypotéky. Výběr poskytovatele úvěru rozhodně neberte na lehkou váhu, protože hypoteční úvěr není jen tak ledajaká půjčka, kterou splatíte za rok nebo dva, ale závazek, s nímž budete žít  i několik desítek let. Proto pátrejte na internetu, stavte se poptat v bance, využijte internetové srovnávače i zkušenosti svých kamarádů nebo dalších lidí, kteří už hypotéku splácejí.

Mezi kritéria, která by vás při výběru hypotéky měla zajímat, patří nejen úroková sazba, ale i délka fixace, tedy doby, po kterou zůstane úrok neměnný, nebo poplatky, které si banka za sjednání a vedení hypotéky účtuje. Pozitivní je, že ČNB nezpřísnila pravidla pouze pro žadatele, ale i pro samotné banky. Díky tomu banky musely zavést mírnější sankce za nesplácení závazku nebo snížit poplatek za částečné nebo úplné předčasné splacení hypotéky.

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x