Doba, kdy vám přišel podvodný e-mail psaný špatnou češtinou a informující o dědictví po neznámém příbuzném, je nenávratně pryč. V dnešní době mají podvodníci mnohem důmyslnější systém, jak vás obrat o peníze. O co se jedná a na co si dát pozor?

Na nic neklikejte a nikomu nevěřte

Digitalizace finančních služeb přináší jednodušší a rychlejší převod peněz, ale souvisí s tím i stoupající míra rizika podvodu. Cílem podvodníků je vylákat z lidí osobní bezpečnostní prvky a citlivé údaje — přihlašovací jména a hesla, čísla platebních karet, rodná čísla, verifikační kódy atd. 

K informacím se podvodníci dostávají přes podvodné odkazy v chatech, SMS, e-mailech nebo skrz telefonické hovory. 

Nikdy proto nikomu své údaje nesdělujte. A to ani v případě, že konverzace, telefonní číslo, nebo formulář k vyplnění vypadají věrohodně. Neklikejte na odkazy, které se tváří jako od přepravní společnosti, finanční správy, nebo vás lákají na výhodné investice.

Jak zjistit, že se jedná o podvod?

Zloději po vás v podvodných zprávách chtějí, abyste jim poskytli údaje o platbě, heslo k internetovému bankovnictví nebo si stáhli nevyžádaný soubor. Tohle by po vás banka, přepravní společnost nebo státní správa nechtěla.

Než někomu předáte své údaje, zkontrolujte e-mailovou adresu odesílatele nebo telefonní číslo. Zaměřte se také na obsah a gramatiku zprávy. Varovat by vás měl i časový nátlak a nucení k otevírání odkazů nebo příloh. 

V případě pochybností si konkrétní adresu nebo číslo vygooglete a obraťte se na oficiální zaměstnance společnosti, za které se podvodník vydává.

TIP!
TIP: I přes všechna bezpečnostní opatření jste naletěli? Co nejdříve kontaktujte banku a zablokujte svou platební kartu.
JAK MŮŽOU VYPADAT PODVODNÉ ZPRÁVY

Příklad č. 1:
Při prodeji přes internetový bazar se ozval zájemce a vyžaduje informace pro kurýra, který si zboží vyzvedne. Ve zprávě prodejci zašle podvodný odkaz pro vyplnění osobních údajů, a to včetně údajů z platební karty. Správnost vyplněných informací prodejce následně potvrdí kliknutím na potvrzovací odkaz. Podvodník díky tomu získá neomezený přístup k penězům své oběti. 

Příklad č. 2:
Přes Messenger vás kontaktuje kamarád s prosbou o malou půjčku. S žádostí vám zašle i odkaz, přes který mu peníze můžete rovnou poslat. Kliknete a vyplníte citlivé údaje? Útočník, který se naboural do účtu vašeho kamaráda, se nyní dostane i do vašeho bankovnictví.

Příklad č. 3:
Investora kontaktuje podvodník s informací, že jeho investice generují velký zisk a doporučí mu do fondu vložit další peníze. Investor umožní volajícímu vzdálený přístup ke svému mobilu a ten v mobilní aplikaci banky zadá několik plateb, které investor s příslibem zlatých cihliček autorizoval.

Nastavte si dvoufázové ověření

Silné heslo by mělo být samozřejmostí. Dvoufázové ověření je potom další úroveň zabezpečení v případě, že se podvodníkům podaří vaše heslo prolomit. Při přihlašování do vašeho účtu přijde na vámi uvedený e-mail nebo telefonní číslo kód, který musíte zadat, abyste se do účtu dostali. Dvoufázové ověření znáte u bankovních transakcí. Nastavte si ho ale i u přihlašování na sociální sítě, jinak může být váš profil snadno zneužit.

Nestahujte neověřené aplikace

Aplikace stahujte pouze z oficiálních internetových obchodů jako Google Play nebo App Store. Před stažením aplikace si přečtěte její recenze a hodnocení, a nikdy ji nestahujte mezi prvními uživateli. Aplikace z neoficiálních webů mohou být infikované malwarem. Mějte proto vždy nainstalovaný antivir a neudělujte aplikacím vysoká oprávnění — přístup k SMS, fotkám, poloze, dalším aplikacím atd. Mohlo by tak snadno dojít k odcizení vašich přihlašovacích údajů i obejití dvoufázového ověření.

JAK SE OMYLEM NESTÁT PACHATELEM TRESTNÉHO ČINU?

Chce vám někdo poslat peníze na bankovní účet s tím, abyste je potom převedli na jiné účty? Nebo vám přišly peníze z neznámého zdroje následované prosbou, abyste omyl napravili a tyto peníze převedli na správný (jiný) účet?

Pozor na to. Můžete se tak nevědomě podílet na praní špinavých peněz. Podezřelou transakci raději nahlaste své bance.

Nesurfujte přes veřejnou WiFi

Mobily střežte jako oko v hlavě. Máte v nich totiž citlivé údaje, jako jsou fotografie, kontakty a přístupy do on-line bankovnictví. Veřejné WiFi sítě v obchodním centru nebo hotelu mají slabé zabezpečení, které je lehké zneužít. Nikdy přes ně proto nevstupujte do internetového bankovnictví a nevyplňujte platební ani jiné citlivé údaje. Zároveň v telefonu zakažte možnost automatického připojování k neznámým sítím.

Nakupujte jen na prověřených e-shopech

Jak poznat falešný obchod? Webové stránky nemají zabezpečené připojení — adresa stránky začíná „http” místo „https”. Na e-shopu zároveň chybí důležité informace jako obchodní jméno, IČ, DIČ, bankovní spojení, telefon, e-mail, adresa sídla a jméno odpovědné osoby. Na webu často nenajdete ani informace o obchodních podmínkách, dopravě nebo reklamaci. Zarazit by vás měly i podezřele nízké ceny a neexistující (nebo zjevně falešné) recenze.

TIP!
TIP: Zabezpečte své finance při on-line nákupech. Na běžném účtu mějte peníze pouze pro vaši aktuální potřebu nebo plaťte kartou, která není s vaším bankovním účtem propojená. Pořiďte si Skip Pay kartu, se kterou nakoupíte všude bez obav a nehrozí vám případné vybílení účtu.

Suma sumárum o zásadách bezpečnosti na internetu

  • Nesdělujte své citlivé a bezpečnostní údaje, nesdílejte autorizační kódy a neotvírejte podezřelé odkazy.
  • Neumožňujte vzdálený přístup do svého počítače nebo mobilu.
  • Pro přihlašování do internetového bankovnictví vstupujte jen přes oficiální stránky banky.
  • Aktualizujte si antivirové programy a nestahujte neprověřené aplikace.
  • Nakupujte jen na ověřených internetových obchodech. 
  • Používejte silné unikátní heslo do každého účtu.
  • Zabezpečte si mobilní telefon a při připojení na veřejnou síť nezadávejte nikam své údaje.
  • Nastavte limit na bankovní transakce jen na úroveň svých potřeb. 
  • Pravidelně prohlížejte své bankovní výpisy a kontrolujte podezřelé transakce.
TIP!
TIP: Pokud na internetu nakupujete a platíte často, zvažte pojištění internetových rizik. Může vám ušetřit spoustu peněz i starostí.

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 2.50 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x