Vyraší vám pot na čele pokaždé, když u pokladny zjistíte, kolik máte zaplatit za nákup potravin? Ceny jídla se za poslední měsíce razantně zvýšily a lidé se snaží najít cesty, jak ušetřit. Šetření ale nemusí být na úkor kvality a nákup kvalitních potravin vás nemusí stát celé jmění. Přinášíme vám 9 tipů, jak za jídlo neutrácet víc, než je nutné.

Co je psáno, to je dáno

Chystáte se do obchodu s tím, že nakoupíte podle toho, co tam mají? To je velká chyba. Často tak do vozíku naskládáte i věci, které vlastně ani nepotřebujete. Potraviny se vám kvůli tomu budou doma hromadit, až se třeba zkazí. Nákupy raději plánujte předem a podle toho, co se chystáte vařit a jíst. Díky nákupnímu seznamu budete přesně vědět, po čem sáhnout, a vyhnete se impulzivnímu nákupu zbytečností.

Čím větší, tím lepší

Trvanlivé potraviny jako rýže, luštěniny nebo těstoviny nakupte ve větších baleních, která jsou cenově výhodnější. Pokud je nestačíte spotřebovat, zorganizujte komunitní nákupy a rozdělte se s dalšími lidmi. 

POSVIŤTE SI NA CENU ZA JEDNOTKU

Cena za jednotku, kterou v obchodě najdete napsanou pod velkou cenovkou, vám usnadní rozhodování o tom, jaké zboží je výhodné. Jednotková cena je cena za kus, za 100 gramů, 1 kilogram nebo 1 litr. Nemusíte tedy složitě počítat, jaká značka se vám vyplatí.

Domácí svíčková je stejně nejlepší

Doma připravené jídlo je mnohem levnější než obědové menu v restauraci nebo nákup hotovky v obchodě. Zároveň máte i přehled o kvalitě používaných surovin. Pokud je vaším cílem ušetřit, snažte se připravovat si většinu jídel doma. Navařte dopředu a noste si do práce krabičky.

Letáky nepoužívejte pouze na podpal

Listování v letácích není jen pro důchodce. Zjistíte díky nim, jaký obchod má v akci potraviny, které se chystáte nakoupit, nebo na základě slev upravte přípravu svého jídelníčku. Pokud zlevněné suroviny nakoupíte do zásoby, ušetříte.

Stáhněte si appku

Na srovnávání cen můžete použít i mobilní aplikace, které umožňují porovnat zboží v jednotlivých obchodech. Slevy pro uživatele aplikací začínají poskytovat i velké obchodní řetězce. Pro své věrné zákazníky tam mají připravené slevové kupóny nebo výhodnější ceny.

vyrovnaný rodinný rozpočet
Nakupovat nechoďte nikdy hladoví. Hlad zvyšuje riziko, že nakoupíte spoustu zbytečných pochutin.

První dovnitř, první ven

Pokud doplňujete ledničku, umístěte do její přední části potraviny, které je potřeba sníst co nejdříve. Snižujete tak riziko, že se vám jídlo zkazí. Důležité je i správné skladování trvanlivějších potravin.  Pravidelně kontrolujte data spotřeby i ve vaší špajzce a zamezte tak zbytečnému plýtvání.

Sáhněte po těch neznámých

Nakupování známých značek potravin se může zdát jako sázka na jistotu. Známá značka ale nemusí být nutně i nejkvalitnější. Dejte šanci i neznámým výrobcům nebo privátním značkám jednotlivých obchodů, které vás kvalitou i chutí mohou příjemně překvapit.

MRKNĚTE SE AŽ DOLU

Umístění potravin v regálech obchodů je strategické a v úrovni očí bývají často ty nejdražší nebo nejznámější značky. Podívejte se proto i na spodní police. Je pravděpodobné, že tam najdete výhodnější balení potravin.

Jahody v zimě nerostou

Jako zákazníci jsme si zvykli mít po celý rok přísun všech druhů potravin. Asi jste si ale také všimli, že ani rajčata z dovozu nechutnají v zimě úplně nejlépe. Kupujte raději sezónní a lokální potraviny, které jsou čerstvé a často i levnější. 

Přebytky čerstvého ovoce a zeleniny můžete zakonzervovat nebo zamrazit a mít je tak k dispozici po celý rok. Mražené ovoce a zeleninu si běžně koupíte i v obchodech. Mimo sezónu je to vhodnější alternativa, než kupovat ovoce z dovozu, které dozrává až cestou letadlem nebo lodí. Ovoce a zelenina se totiž mrazí čerstvé a díky tomu mají prakticky stejné nutriční hodnoty jako právě utržené.

Zkuste to jinak, než ostatní

Kvalitní maso něco stojí. Zkuste ho proto aspoň občas nahradit jinou bílkovinou. Zařaďte do svého jídelníčku vajíčka nebo luštěniny, které přijdou na pár kaček. Rádi během dne popíjíte bylinkový čaj? Nekupujte porcovaný. Jděte do přírody a natrhejte si čerstvé bylinky. Pokud ráno snídáte müsli, neplaťte za hotové směsi, ale pořiďte si vločky, sušené ovoce, čokoládu a kokos, a namíchejte si vlastní. Vyjde vás to mnohem levněji.

TIP!
TIP: Co s ušetřenými penězi? Nenechte je doma povalovat. Investujte při nakupování. Zvolte, kolik peněz při každém nákupu investujete a ušetřené peníze se vám tak budou chytře investovat.

Hodnocení článku:

(7 hlasů, průměrné hodnocení: 2.71 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x