Pokud se vám rozbila pračka, vaše auto neprošlo technickou nebo potřebujete peníze na rekonstrukci bytu, nedostatek prostředků můžete vyřešit půjčkou. Poradíme vám, jak půjčku vybrat, abyste nenaletěli a nezaplatili více, než je nutné.

Jak vybrat půjčku

Při výběru půjčky si ujasněte, na co všechno peníze využijete a kolik jich potřebujete. Jiná půjčka je vhodná na nákup auta, jiná na rekonstrukci a jiná na náhradu rozbité pračky. Od výše půjčky se odvíjí, kolik navíc zaplatíte na úrocích.

TIP!
Tip: Pokud přesně víte, na co peníze využijete, zažádejte si o účelovou půjčku. Banka bezpečně převede půjčené peníze rovnou na účet prodejce, například autosalonu. Tyto půjčky mají zvýhodněné úrokové sazby, a proto za ně zaplatíte méně.

O co se při výběru půjčky zajímat

Při výběru půjčky je nejdůležitějším ukazatelem RPSN (roční procentuální sazba nákladů). Ukazuje totiž, kolik za půjčku opravdu zaplatíte. Zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale všechny poplatky spojené s půjčkou (za vedení účtu, uzavření smlouvy, vyřízení žádosti atd.). Čím nižší je RPSN, tím je půjčka výhodnější.

Sledujte i ostatní důležité parametry:

  • Ujasněte si výši měsíčních splátek a dobu splácení. Budete tak přesně vědět, kolik peněz a na jak dlouho musíte odkrojit ze svého rozpočtu.
  • Ověřte, jestli je součástí půjčky i pojištění schopnosti splácet a možnost odložení splátek. To vám pomůže zůstat v klidu v případě nenadálé životní události.
  • Některé banky poskytují bonusy za uzavření smlouvy, včasné splacení úvěru nebo mimořádné splacení zdarma. Díky tomu nezaplatíte víc, než je nutné.
  • V případě účelové půjčky zjistěte, jak budete dokládat její čerpání. Vyhnete se tak stresu způsobeném chybějícími fakturami.
  • Pokud sjednáváte půjčku přes internet nebo finančního poradce, zjistěte si, kde je nejbližší pobočka poskytovatele půjčky. Ne všechno totiž vyřešíte přes internet.
  • Přečtěte si pozorně smluvní podmínky a zeptejte se, pokud je vám něco nejasné. Budete tak přesně vědět, k čemu se zavazujete a co se od vás očekává.
  • Zjistěte si reference na poskytovatele půjčky a sjednejte si ji jen u toho ověřeného. Nemusíte se tak bát, že naletíte.
Smlouva k půjčce.
Smlouvu si před podpisem pořádně přečtěte.

Od koho si půjčit

Peníze si můžete půjčit od banky, nebo od nebankovní instituce.

Bankovní půjčka

Předností bank je jejich spolehlivost a nižší úroky. Banka půjčí jen tomu, u koho je pravděpodobné, že peníze opravdu splatí. Proto si vás pořádně proklepne. Schválení půjčky tak chvíli trvá.

PROČ SE NEJDŘÍV ZEPTAT U SVÉ BANKY?
Podmínky půjčky nejdříve zjistěte u banky, u které máte běžný účet. Svým klientům totiž může banka poskytovat výhodnější nabídky.

Nebankovní půjčka

Ne každá nebankovní instituce je solidní. Výhodou je, že vám peníze dají rychle bez nutnosti prokazování vašich příjmů a případných dluhů. Za tento typ půjčky ale obvykle zaplatíte mnohem víc.

TIP!
Tip: Ne na všechny nenadálé výdaje je potřeba si sjednávat půjčku. Vybuchla vám lednička těsně před výplatou? Využijte odloženou platbu se Skip Pay a zaplaťte až příští měsíc. Patříme pod ČSOB, takže u nás máte jistotu, že hrajeme fér.

Nakolik se od sebe liší ceny bankovních a nebankovních půjček, snadno zjistíte v jejich online srovnání.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x