Získání finanční nezávislosti je snem většiny lidí. Její dosažení ale není nemožné. Stačí jenom vědomě nakládat se svými financemi a mít před sebou jasný cíl. Jak tedy na to?

Co je to finanční nezávislost 

Nechcete trávit 8 hodin denně v práci, která vás nebaví, jen proto, abyste zaplatili složenky? Finanční nezávislost je stav, kdy máte k dispozici dostatečné množství peněz pokrývající veškeré vaše životní náklady, aniž byste museli aktivně pracovat. Toho dosáhnete zvýšením příjmů, snížením výdajů a výhodným zhodnocením úspor prostřednictvím investic. Finanční svoboda ale není jen o penězích. Jde především o získání větší volnosti, kdy můžete svůj čas věnovat činnostem, které vás baví. 

Jak získat finanční nezávislost 

Propracovat se k finanční nezávislosti je běh na dlouhou trať. Musíte se naučit pracovat se svými příjmy i výdaji, vytyčit si vhodný cíl, a hlavně být trpěliví. Jedině tak uspějete. S čím tedy začít? Základem je zvýšit své příjmy, osekat své výdaje a přebytečné peníze chytře investovat.  

  • Ujasněte si svůj cíl. Toužíte mít dostatek peněz, aniž byste museli chodit do práce? Chcete mít více volna a pracovat jen na poloviční úvazek? Přejete si dostatečně se zajistit na důchod? Určete si, co přesně očekáváte a kolik peněz na to potřebujete.  
  • Posviťte si na své výdaje. Několik měsíců si zaznamenávejte veškeré své náklady. Uvidíte tak černé na bílém, kolik vás co stojí a kde je prostor pro šetření. Ušetřené peníze vhodně investujte. 
TIP!
Šetření vás nemusí bolet. Jděte na to chytře. Nekupujte věci, které vám nepřinesou dlouhodobý užitek. Místo dovolené v luxusním rezortu cestujte low cost. Plaťte méně za povinné výdaje jako jsou pojistky, energie nebo mobilní paušál — zvolte si nejvýhodnější poskytovatele a nebojte se je měnit. Nakupujte ve slevách. Konsolidujte své půjčky. Ročně tak můžete ušetřit tisíce korun.
  • Zvyšte své příjmy. Už nevíte, kde ze svých výdajů ukrojit? Zvyšte příjmovou část vašeho rozpočtu. Požádejte šéfa o přidání, poohlédněte se po lépe placeném zaměstnání nebo se průběžně vzdělávejte a zvyšte tak svou cenu na trhu práce. Získané peníze si odkládejte stranou. 
  • Mějte rezervu. Nevkládejte všechny své peníze do investic, ale nejprve si naspořte 3-6 měsíčních platů, po kterých můžete v případě potřeby ihned sáhnout. Hodit se vám budou v případě ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci.  
Nečekané výdaje? S rezervou až 50 000 Kč jste v klidu.
Nečekané výdaje? S rezervou až 50 000 Kč jste v klidu.
  • Dodržujte pravidlo 50:30:20. Toto pravidlo říká, že 50 % příjmů vám musí stačit na základní životní náklady, 30 % na volnočasové aktivity a 20 % by mělo jít na úspory a investice. Tak udržíte rovnováhu mezi dlouhodobou finanční stabilitou a krátkodobým potěšením. 
TIP!
Peníze na sebe nabalují peníze. Nebojte se proto začít investovat i s malými částkami, které se postupem času rozrostou. Založte si účet Plus a investujte při každém nákupu.

Cesta k vybudování pasivního příjmu 

Chodíte každý den do práce, za kterou dostáváte výplatu? Mzda je váš aktivní příjem. Pro peníze totiž musíte vykonávat náročnou činnost. Pasivní příjem je ten, díky kterému vyděláváte, i když třeba zrovna spíte. Na jeho začátku bývá investice – do nemovitostí, akcií, dluhopisů, vzácných kovů, umění, starožitností, vzdělání nebo podnikání. Pasivní příjem potom tvoří peníze pronájmu, úroky z vkladů, doživotní renta, autorské honoráře nebo dividendy. 

TIP!
Máte skvělý podnikatelský nápad a chcete založit e-shop se zbožím, které na našem trhu chybí? Pokud budete horliví, během pár let se vám může podařit vybudovat prosperující firmu, která bude generovat zisky i bez vašeho dalšího přičinění. Chcete si tu cestu na vrchol urychlit? Skip Pay vám v tom pomůže.

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 3.67 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x