Úvěrové skóre je údaj, který vyčísluje vaše možnosti splácet úvěr. Čím vyšší skóre získáte, tím větší objem peněz si můžete vypůjčit. Aby potenciální věřitel chránil sebe i vás, pořádně si vás před rozhodnutím o schválení půjčky prolustruje. Jaké údaje ho budou zajímat?

Žádali jste o půjčku, ale banka vás odmítla? Nebo vám úvěrová společnost neschválila nákup na splátky? O tom, zda při žádosti o úvěr u bankovní nebo nebankovní společnosti uspějete, rozhoduje vaše úvěrové skóre. Jde o soubor informací, které vyjadřují vaši bonitu –⁠ důvěryhodnost na finančním trhu. Úvěroví specialisté si vás zkrátka důkladně „proklepnou“, aby zjistili, jestli pro ně do budoucna nejste rizikovým klientem.

TIP!
Ne všechny nebankovní společnosti jednají fér. Jak neskočit na jejich triky?

Posouzení bonity nechrání jen finanční instituce, ale i potenciální dlužníky, které by další půjčka mohla přivést do finančních potíží. Někteří žadatelé o půjčku mají sklony svou finanční situaci vidět v lepším světle, než jaká ve skutečnosti je. A řada lidí si chce půjčku vzít proto, aby s její pomocí uhradila své stávající dluhy. Úvěrové skóre poskytovatelům půjček napoví, kdo by se splácením závazku mohl mít problémy. 

Kontrola finanční historie
Pokud jde o finanční historii, lhaní se nevyplácí.

Každá banka nebo nebankovní společnost přistupuje k hodnocení úvěrové schopnosti žadatele o půjčku trochu jinak a klade důraz na jiné parametry. Proto se v některých případech může stát, že žadatel, který u jedné instituce neuspěje, v jiné půjčku získá. Metody a sofistikované modely, které společnosti pro analýzu situace zájemce o půjčku neboli scoring používají, jsou tajné. To znamená, že neúspěšným žadatelům nesdělují důvod, který vedl k jejich odmítnutí.

Jaké oblasti úvěrové experty nejvíce zajímají?

Finanční morálka

Potenciální věřitelé budou chtít vědět, zda už máte na krku jiné finanční závazky. A jestli je řádně splácíte. Zajímat je budou hypotéky, bankovní i nebankovní úvěry nebo kreditní karty. Čím více dluhů máte, tím horší bude vaše úvěrové skóre. Při žádosti o půjčku se nesnažte žádný ze závazků zamlčovat, banky si informace o vašich dluzích mohou jednoduše ověřit v registrech dlužníků. Budete-li už od začátku o své finanční situaci mlžit, jedině si tím uškodíte.

Úvěrové skóre dokáže pořádně pošramotit také exekuce nebo osobní bankrot. Šance žadatelů s podobnými finančními problémy na dosáhnutí nové půjčky je téměř mizivá. Úvěroví specialisté se podívají i do vaší finanční historie. A pokud objeví nějaký finanční škraloup, kterým může být i pozdě uhrazená faktura u telefonního operátora, může vám to uškodit. Proto se obecně vyplácí mít své peníze pod kontrolou a veškeré závazky splácet včas.  

Úvěr není jediné řešení –  s menšími nákupy vám pomůže odložená platba. Díky ní si ve vybraných e-shopech můžete pořídit, co potřebujete, a za produkty zaplatit kdykoliv do 14 dnů. Skvělé řešení, když vás překvapí nečekané výdaje před výplatou. A za samotné využití služby nezaplatíte ani korunu. 

Příjmy a výdaje

Další oblastí, kterou bude poskytovatel půjčky zevrubně zkoumat, jsou příjmy a výdaje vaší domácnosti. To znamená, že budete muset doložit, zda jste zaměstnanec, OSVČ nebo třeba na rodičovské dovolené a jaké jsou vaše trvalé měsíční příjmy. Žijete-li v domácnosti s partnerem, může být součástí žádosti také dotaz na jeho výplatu. Úvěrové společnosti díky tomu zanalyzují, jak si vaše domácnost stojí jako celek.  

I proto je budou zajímat také vaše pravidelné výdaje – kolik měsíčně zaplatíte za bydlení (a zda bydlíte ve vlastním, v pronájmu nebo u partnera či rodičů), jak vysoké jsou vaše další pravidelné měsíční platby nebo jakou částku každý měsíc spolknou vaše stávající dluhy. Jestliže vám i po zaplacení všech nezbytných výdajů zůstává rozumná částka, šance, že při žádosti o úvěr uspějete, se zvyšují.

TIP!
Postavte domácí rozpočet do latě a zlepšete si úvěrové skóre. Víme, jak na to.

Rodinné  poměry a další osobní údaje

Při posuzování vaší úvěruschopnosti se banka zaměří také na vaše rodinné poměry. Bude ji zajímat, jaký je váš rodinný stav nebo zda máte potomky. Péče o děti je totiž poměrně finančně náročná, a proto mohou být žadatelé s více dětmi pro úvěrové společnosti rizikovější než ti bezdětní. Dalšími faktory, které ovlivní vaše úvěrové skóre, jsou věk, vzdělání nebo vykonávaná profese. 

Rodinné podmínky
Potenciálního věřitele budou zajímat i vaše rodinné podmínky.

I když vám možná nebude příjemné, že bude věřitel „slídit“ ve vašem soukromí, žádné informace před ním neskrývejte. Jednak proto, že bankovní i nebankovní společnosti znají způsoby, jak se dobrat pravdy, ale i z toho důvodu, že si třeba uvědomíte, že by pro vás další půjčka byla příliš velké sousto.

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 3.67 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x