Platíte raději hotově, kartou nebo jste si oblíbili platbu telefonem? Lidí, kteří při placení využívají chytré technologie, v Česku přibývá. Proto jsem se podívali na to, jak platba mobilem nebo chytrými hodinkami funguje a jak je bezpečná.

Průzkum společnosti Mastercard, který proběhl minulé léto, ukázal, že na poli placení bezkontaktními kartami patří Češi mezi evropskou špičku. 96 % Čechů využívá při nákupech u obchodníků bezkontaktní placení, zatímco v ostatních státech Evropy jde pouze o 90 % populace. K polovině loňského roku mohli lidé využívat přes 257 000 terminálů, které umožňují bezkontaktní platbu. A jejich počet stále roste. Konvenčním platbám kartou navíc zdatně sekundují platby mobilem.

TIP!
Do mobilu si můžete přidat i virtuální mallpay kartu. Jaké benefity díky ní získáte?

Chytrá zařízení, jako jsou mobilní telefony nebo hodinky či fitness náramky, umožňují placení i bez fyzické karty. Podle dalšího průzkumu Mastercard z konce roku 2021 telefonem platí bezmála třetina Čechů. A není divu – je to rychlé, bezpečné a především pohodlné.

Jak platby mobilem nebo platby hodinkami fungují?

Začít platit bezkontaktně je velmi jednoduché. Stačí, když vaše banka podporuje službu Google Pay nebo Apple Pay, popřípadě Garmin Pay, Xiaomi Pay nebo Fitbit Pay pro platbu chytrými hodinkami. Aplikaci si stáhnete do telefonu a nahrajete do ní svou platební kartu, která může být jak fyzická, tak virtuální. S telefonem i hodinkami si navíc můžete spárovat jak debetní, tak i kreditní kartu. Poté už můžete začít svým zařízením pohodlně platit.

Při samotném placení svůj telefon odemknete otiskem prstu nebo skenem obličeje, aby bylo jasné, že ho nevyužívá nikdo cizí, přiložíte ho k označenému místu na platebním terminálu a počkáte na zvukový signál, který značí, že platba proběhla korektně.

Když platební kartu, tak nabitou výhodami
Když platební kartu, tak nabitou výhodami

V případě chytrých hodinek nebo fitness náramku obvykle zadáte vámi nastavený číselný PIN. Poté vám přijde notifikace, která provedenou platbu potvrdí. Princip je tedy velmi podobný jako u placení klasickou bezkontaktní kartou, jen s tím rozdílem, že peněženku můžete s klidem nechat doma.

Co je NFC?

NFC (Near Field Communication) je bezdrátová technologie, která funguje na  principu krátkých rádiových vln a umožňuje výměnu dat na vzdálenost do 4 cm. Tato výměna je velmi rychlá, důkladně zabezpečená a probíhá automaticky. Technologii NFC podporuje většina smartphonů i nositelné elektroniky (chytré hodinky, fitness náramky, sporttestery apod.). Když se k sobě přiblíží dvě zařízení s NFC, začnou spolu automaticky komunikovat. Díky tomu může NFC platba proběhnout pouhým přiložením zařízení k bezkontaktnímu platebnímu terminálu.
Platba chytrými hodinkami
Platit nemusíte jen mobilem, ale třeba i chytrými hodinkami.

O své peníze se bát nemusíte

Jakmile platební kartu nahrajete do svého chytrého zařízení, proběhne jeho „tokenizace“. V platební aplikaci se vytvoří jedinečný digitální klon karty, který se označuje výrazem token. Při samotné platbě tak platební terminál komunikuje pouze s tokenem a nikoliv s konkrétními údaji z platební karty. To znamená, že tyto citlivé údaje nikdo nemůže zneužít.

Každou platbu je také nutné provést odemčeným telefonem nebo hodinkami, případně ji potvrdit některým biometrickým údajem. Proto je prakticky nemožné, aby vaším telefonem nebo hodinkami mohl platit někdo cizí. To znamená, že nedůvěra k placení mobilem a všeobecně k chytrým nositelným zařízením, jako jsou hodinky, fitness náramky, prsteny apod., není na místě. Jedná se o platební metodu se skutečně sofistikovaným zabezpečením.

Platba smartphonem
Telefonem v Česku platí necelá třetina lidí.

Výhody a nevýhody platby telefonem

Benefity platby mobilem jednoznačně převažují nad jejími zápory, pojďme si ale plusy i minusy shrnout.

Výhody 👍

  • Platba mobilem je praktická, protože telefon většina lidí nosí neustále při sobě.

  • NFC platby nevyžadují připojení k internetu, takže při platbě nemusíte mít zapnutá data nebo být připojení k WiFi.

  • V Google Pay nebo Apple Pay můžete mít uložených více karet, mezi nimiž můžete snadno přepínat.

  • Bezkontaktní platba smartphonem je velmi bezpečná a jen těžko zneužitelná.

Nevýhody 👎

  • Ne každý chytrý telefon nabízí technologii NFC, ale jedná se spíše o výjimky.

  • Pokud se vám telefon nečekaně porouchá, přicházíte o možnost jím platit. Může se tak stát, že dočasně zůstanete bez prostředků.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 4.75 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x