Chcete si sjednat úvěr a přemýšlíte, jestli k němu přidat i pojištění schopnosti splácet? I když vám pojištění půjčky zvýší měsíční splátku, bude vám krýt záda pro případ, že by vás v důsledku neočekávané životní situace postihl výpadek příjmů. Proč byste ho měli chtít?

Pojištění schopnosti splácet si můžete sjednat nejen k hypotéce nebo splátkovému úvěru, ale také ke kreditce, krátkodobé půjčce i nákupu na splátky. Klienty primárně chrání v případě úmrtí nebo vzniku invalidity III. stupně. Pokud by je podobná tragédie postihla, zůstatek dluhu za ně uhradí pojišťovna, u níž mají pojištění schopnosti splácet sjednané.

TIP!
TIP: Nevytloukejte půjčku půjčkou. Zkuste své závazky sloučit do jednoho.

Pojištění schopnosti splácet se pak může vztahovat i na pracovní neschopnost nebo ztrátu zaměstnání, v prvním případě ale zpravidla kryje výpadek příjmů při dlouhodobé nemoci. Takže pokud vás do napjaté finanční situace dostane třeba angína, jejíž léčení se může protáhnout i na několik týdnů, na pojistku se v takovém případě spolehnout nemůžete.

Krátkodobá nemoc
Když vás skolí chřipka, pojištění schopnosti splácet vám nepomůže.

Snížení úroku za cenu vyšší splátky

Ve chvíli, kdy zvažujete půjčku, budete pravděpodobně hledat produkt s výhodnou úrokovou sazbou a RPSN, abyste dosáhli na splátku v rozumné výši a vypůjčenou částku příliš nepřeplatili. Rozhodnete-li se úvěr doplnit pojištěním schopnosti splácet, zvýšíte tím celkovou cenu půjčky. To znamená, že k měsíční splátce budete muset připočíst několik stovek korun navíc.

Než si s bankou plácnete, dobře si prostudujte nejen smlouvu o úvěru, ale i podmínky pojištění. Zaměřte se i na lhůty, v jakých za vás pojišťovna v případě pojistné události začne splátky hradit. Ne vždy, a to především v případě pracovní neschopnosti, je také pojištěna celková dlužná částka, ale jen určitý počet splátek. Proto se vyplatí předem vědět, do jaké míry vás pojištění schopnosti splácet reálně podrží.

Tím, že si pojištění sjednáte, se pro banku stáváte méně rizikovým klientem – pokud by se vám něco stalo, bude poskytovatel úvěru vědět, že o své peníze nepřijde. Proto vám možná na oplátku nabídne snížení úrokové sazby. Nepočítejte ale, že by vám pojištění schopnosti splácet z úroku ukrojilo nějak významnou část, půjde spíše o „optickou“ slevu v řádu desetin procent.

TIP!
TIP: Půjčka není jediné řešení. Objevte výhody mallpay.

Pojištění schopnosti splácet vám dnes nabídne každá banka i většina seriózních nebankovních společností. Pokud ale někdo nepokrytě nabízí nebankovní půjčky pro problémové klienty nebo pochybné úvěrové produkty typu okamžitá půjčka na směnku, velkou podporu a ohleduplnost v případě, že onemocníte nebo utrpíte vážný úraz, od nich čekat nemůžete.

Pojištění schopnosti splácet, nebo životko?

Pokud se vám podmínky pojištění, které vám banka nabízí k úvěru nezdají, existuje ještě jedna alternativa. U jakékoliv komerční pojišťovny si totiž můžete sjednat rizikové životní pojištění. To vás a vaše blízké bude chránit v případě, že by vás postihla tragická událost v podobě smrti, invalidity nebo úrazu s trvalými následky. Pojistka vás pak – v závislosti na nabídce konkrétní společnosti – může krýt i v případě ztráty zaměstnání.

Podpis smlouvy
Ať už si pojištění sjednáte, nebo ne, vždy si prostudujte úvěrovou smlouvu.

Na rozdíl od pojištění schopnosti splácet se ale připravte na to, že se pojišťovna bude zajímat o vaši zdravotní kondici, životní styl i míru rizikovosti vaší práce. Na druhou stranu zaplacené životní pojištění můžete odečíst od základu daně, a to až do výše 24 000 Kč ročně.

V každém případě vám ale doporučujeme, abyste vždy mysleli na zadní vrátka, protože nikdy nevíte, co vás v životě postihne. Jistě, možná budete mít štěstí a nic se vám nestane. Dokonce je to velmi pravděpodobné. Ale s jistotou to vědět nemůžete. A proto si myslíme, že pár stovek měsíčně za klid, který díky pojištění získáte, zkrátka stojí.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 3.75 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x