Průměrná úroková sazba hypoték letos v létě překročila hranici 6 procent. To je pro řadu lidí, kteří touží po vlastním bydlení, nepříjemná komplikace. Budou úroky u hypotečních úvěrů ještě stoupat, nebo už narazily na svůj strop?

Ještě v loňském roce se úrokové sazby hypoték pohybovaly na polovině současných hodnot. Události letošního roku ale společně se zásahy České národní banky, která zvýšila repo sazbu na 7 %, vedly k radikálnímu zdražení.

Úroky se tak aktuálně napříč bankami pohybují okolo 6 %. A mnoho lidí, kteří o hypotéce ještě nedávno uvažovali, za aktuálních podmínek na úvěr na bydlení zkrátka nedosáhne. Jedná se o dočasný výkyv, nebo se vysoké úroky u hypoték stanou standardem?

CO JE REPO SAZBA?

Repo sazba je úroková sazba, kterou stanovuje Česká národní banka (ČNB). Užívá se při finančních operacích na volném trhu a ČNB s její pomocí reguluje množství peněz v ekonomice. Repo sazba se využívá jako maximální sazba úroku v situaci, kdy komerční (obchodní) banky vrací půjčené peníze zpět ČNB. Aktuální výše repo sazby činí 7 %.

Vlastní bydlení jako nesplnitelný sen? 

Aktuální situace naznačuje, že v Česku skončí několikaletý hypoteční boom. Ceny nemovitostí jsou vyšponované na maximum a hypotéky jsou dostupné pro stále méně lidí. Někteří o hypoteční úvěr raději ani nezažádají, zatímco jiní neprojdou schvalovacím procesem v bance. A ti, kteří při žádosti o hypotéku uspějí, se musí smířit s vysokými měsíčními splátkami, které mohou citelně zasáhnout do jejich rozpočtu.

TIP!
Potřebujete rezervu na splátku hypotéky? Mějte vždy po ruce peníze navíc díky Skip kartě.

Od dubna 2022 navíc banky nesmějí poskytovat úvěry s LTV (Loan To Value) vyšším než 80 %, tedy nad 80 % hodnoty zastavené nemovitosti. U žadalů mladších 36 let je tato hranice stanovena na 90 %. To v praxi znamená, že ten, kdo si chce půjčit 5 000 000 Kč a je mu více než 36 let, musí mít už na startu našetřeno minimálně 1 000 000 Kč, respektive 500 000 Kč, pokud je mu méně než 36 let. Jenže zdaleka ne každý má takovou částku k dispozici.

Zvýšení splátek hypotéky se ale samozřejmě týká i lidí, kteří už hypotéku mají, ale končí jim fixace úrokové sazby. Pokud si hypotéku sjednali s úrokem okolo 2 %, může se jejich měsíční splátka navýšit i o několik tisíc korun. Příliš jim nepomůže ani refinancování hypotéky, protože úrokové sazby jsou aktuálně napříč bankami podobně vysoké.

Pokud chcete zjistit, jestli si hypotéku můžete dovolit, pomůže vám kalkulace hypotéky na některém ze srovnávacích portálů. Do hypoteční kalkulačky zadáte pár základních údajů a během chvilky budete znát výpočet splátky hypotéky. Údaje z kalkulačky ale berte spíš orientačně, reálná nabídka od banky se může výrazně lišit. Získáte ale základní představu o tom, kolik by hypotéka ukrojila z vašich příjmů.

Srovnávač hypoték
Hypoteční kalkulačka vám spočítá orientační splátku úvěru.

Velké změny se konat nebudou, shodují se analytici

Dobrou zprávou je, že se podle odborníků další zdražování hypoték v blízké době nechystá. Tedy za předpokladu, že nebude eskalovat napětí ohledně dodávek plynu a dalších komodit. Na druhou stranu se ale shodují, že se neblíží ani výrazný pád úrokových sazeb. Pokud ke zlevnění hypotečních úvěrů dojde, bude spíše mírné. 

V důsledku aktuální nejisté situace se hypoteční trh meziročně propadl o 80 procent. V důsledku toho po letech dochází k poklesu zájmu o nemovitosti, který by postupně mohl vést ke snížení jejich cen. Developeři se ale shodují, že výrazné zlevňování neplánují, protože na druhou stranu stouply ceny energií i stavebních materiálů. 

Co teď – jít do hypotéky, nebo vyčkávat? Jednoznačnou odpověď pro vás nemáme. Situace na trhu s realitami je ale taková, že developerům a majitelům bytů a domů kvůli sníženému zájmu o nemovitosti pravděpodobně nezbyde nic jiného než jít s cenami dolů. Pokud tedy na vlastní bydlení nespěcháte, je možné, že se vám zanedlouho podaří vysněnou nemovitost pořídit za nižší cenu.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x