Ruská agrese na Ukrajině, která vypukla koncem letošního února, způsobila paniku na globálním trhu s energiemi. Ceny energií v důsledku napjatých vztahů s Ruskou federací skokově vzrostly, a tak vláda rozhodla o zavedení takzvaného úsporného tarifu. Jak funguje? A stojí úspora, kterou s sebou přináší, vůbec za to?

Růst cen kromě války na Ukrajině ovlivnily i další faktory. Výrazně stoupla cena plynu a uhlí, které jsou nezbytné pro výrobu elektřiny, a v důsledku dlouhé zimy se zásobníky plynu postupně vyprázdnily. Cena elektřiny na energetické burze proto vyskočila na historické maximum a dodavatelé museli přistoupit ke zdražování. 

Teplé svetry
Zima bude podle předpovědí spíše mírná. I přesto se teplý svetr hodí.

Úsporný tarif zmírní dopad vysokých cen energií. Bude to ale stačit?

Rostoucí účty za elektřinu ve společnosti vyvolaly paniku. Řadě domácností i firem jejich dodavatel vypočítal dokonce násobně vyšší zálohy, které jim doslova udělaly čáru přes rozpočet. Vláda proto začala hledat řešení, jak spotřebitelům alespoň částečně ulevit.

Jaká bude zima?

Reálnou spotřebu energií a stav zásob plynu ovlivňuje samozřejmě i počasí v chladnějším období roku. Podle evropské služby Copernicus, která se dlouhodobě věnuje sledování klimatu, by nadcházející zima měla být spíše mírná a s nadprůměrnými teplotami. To je pro energetický trh i spotřebitele dobrá zpráva.

Výsledkem je úsporný tarif – vládní opatření, které tvoří dvě části: státní příspěvek a odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie (POZE). Opatření se na vyúčtování za energii začalo projevovat v průběhu října 2022. Na úlevu mají automaticky nárok všechny domácnosti, které využívají elektřinu, kromě těch s víkendovou distribuční sazbou D61d a ‍se sazbou ‍D27d pro ‍elektromobilitu.

Jaký příspěvek v rámci úsporného tarifu dostanete?

  • 3 ‍500 ‍Kč dostanou domácnosti s distribuční sazbou D01d, D02d a D25d.
  • 2 ‍000 ‍Kč dostanou domácnosti s distribuční sazbou D26d, D35d, D45d, D56d nebo D57d.
  • Všem domácnostem jsou také dočasně odpuštěny poplatky za obnovitelné zdroje (POZE), a to ve výši 599 ‍Kč za každou spotřebovanou MWh elektřiny.

Spotový tarif je jen pro odvážné

Asi největší šok z nových záloh zažili spotřebitelé s takzvanými spotovými tarify. Cena elektřiny v jejich případě závisí na aktuální situaci na energetické burze, na základě které se dynamicky mění. Jde tedy o výhodné řešení pro chvíle, kdy se ceny energií pohybují relativně nízko, jako tomu bylo v uplynulých letech. Spotřebitelé tak za elektřinu nezaplatí více, než je nutné. Stejný princip ale funguje, i když ceny výrazně vzrostou.

Účty za energie
Poslední měsíce proběhly ve znamení zdražování.

I když extrémní ceny na energetické burze v průběhu podzima mírně padají, domácnosti se spotovým tarifem zkrátka podstupují riziko, že jakékoliv výkyvy (ať už směrem dolů, nebo nahoru) pocítí jako první. Před extrémními cenami je ale na druhé straně bude chránit zastropování cen, které začne platit od 1. ledna 2023.

TIP!
Díky Skip kartě máte vždy po ruce finanční rezervu. Třeba i na účty za energie.

Zastropování cen energií uleví domácnostem i firmám

Úsporný tarif od začátku roku vystřídá cenový strop podle plánu, který vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ten bude platit po celý rok 2023 s možností dalšího prodloužení. U elektřiny bude zastropována celá spotřeba pro všechny domácnosti a další subjekty, které využívají hladinu nízkého napětí. Pro malé a střední firmy, které jsou napojené na hladinu vysokého a velmi vysokého napětí, bude cenový strop platit pro 80 % z nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Jak vláda nastavila cenový strop u energií?

ELEKTŘINA: Cenu elektřiny vláda stanovila na 5 Kč za KWh bez DPH, tedy na 6,05 Kč s DPH. Pro spotřebitele to znamená, že za KWH zaplatí od 7 do 9 Kč. 

PLYN: Cena plynu byla zastropována na 2,50 Kč za KWh, tedy 3,025 Kč s DPH.

U obou komodit byl také stanoven stálý měsíční plat za dodávku ve výši 130 Kč za odběrné místo.

Zastropování cen začne stejně jako úsporný tarif platit automaticky, aniž by domácnosti nebo firmy musely o cokoliv žádat. Většina dodavatelů už svým klientům rozeslala rozpis záloh, který už cenový strop zohledňuje. Pro některé spotřebitele by zastropování cen mohlo znamenat úsporu ve výši 30 až 40 %.


Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x