Moderní technologie se napříč obory vyvíjejí rychleji než kdy dříve. A oblast financí samozřejmě není výjimkou. Technologické firmy a startupy zásobují trh zajímavými produkty, které vám usnadní nejen placení, ale i správu financí. Které z nich byste měli vyzkoušet?

Revolut

Revolut je finančně-technologická služba, která umožňuje provádět rychlé finanční transakce. Jedná se o internetový bankovní účet, který zahrnuje virtuální i fyzické platební karty. Revolut dobře znají především ti, kteří často cestují nebo nakupují na zahraničních e-shopech – karta totiž umožňuje nákupy ve více než 150 měnách s využitím dynamického mezibankovního kurzu a bez obvyklých vysokých poplatků za převod prostředků.

V zahraničí s Revolutem můžete vybírat hotovost do hodnoty 4 500 Kč zcela zdarma a nad tuto částku s férovým poplatkem 2 %. Díky aplikaci Revolut můžete také přehledně sledovat své výdaje nebo si vytvářet měsíční rozpočty na obvyklé výdaje. Služba, kterou aktuálně využívá přes 8 milionů lidí, také nabízí bonusy za doporučení nových uživatelů, kdy odmění jak nováčka, tak i stávajícího klienta.

Curve

Pokud běžně používáte více platebních karet, ale nebaví vás nosit všechny v peněžence a luštit, která je která, pomůže vám univerzální karta od britského startupu Curve. Na ni si prostřednictvím mobilní aplikace nahrajete všechny karty, které chcete využívat, a v appce si poté nastavíte tu, z níž chcete aktuálně čerpat finanční  prostředky. S sebou pak budete nosit pouze modrou kartu Curve, kterou vydává společnost Mastercard.  

Karta Curve
Jedna karta vládne všem – taková je filozofie technologické společnosti Curve.

Curve pak v aplikaci roztřídí, za co jste s kterou kartou platili a kolik jste utratili, takže budete mít přehled o svých výdajích. Ke každé transakci si navíc můžete přidat poznámku nebo třeba fotku účtenky. Podobně jako Revolut i Curve nabízí výběry z bankomatu zdarma, a to do limitu 200 liber (necelých 6 000 Kč) měsíčně. Podmínkou je pouze to, aby výběr probíhal ve stejné měně, v jaké je vedena karta, kterou máte do Curve nahranou. 

A jako bonus Curve nováčkům nabízí po dobu prvních tří měsíců používání cashback ve výši 1 % do tří vybraných obchodů, z nichž některé, například Ikea, jsou i v Česku. Částka, kterou tak získáte, vás sice na důchod nezabezpečí, ale lepší malá výhoda než žádná.

TIP!
Chcete mít v penězích pořádek? Stáhněte si některou z aplikací, které vám s tím pomůžou!

Trisbee

Tisbee je, minimálně z uživatelského pohledu, jednoduchá, ale praktická mobilní aplikace, která umožňuje okamžitý a bezplatný převod peněz mezi chytrými telefony. Využívat ji můžete jak mezi přáteli, tak i u registrovaných obchodníků. Jediné, co k tomu, abyste pomocí Trisbee mohli přesouvat finance, potřebujete znát, je telefonní číslo adresáta. 

Trisbee vytvořily zlaté české vývojářské ručičky, což potěší nejednoho vlastence, a platby probíhají skrze zabezpečenou platební bránu ČSOB, takže se nemusíte bát, že se peníze ztratí kdesi ve virtuálním prostoru. Platby nad 500 Kč je pak třeba autorizovat zadáním PIN kódu, pomocí otisku prstu nebo skenu obličeje, záleží, co vám lépe vyhovuje. S appkou můžete zapomenout na zdlouhavé přeposílání peněz.

TransferWise

Finančně-technologická společnost TransferWise, která sídlí v Londýně, ale má estonské kořeny, se zabývá nízkonákladovými převody peněz mezi účty z různých zemí. Pokud totiž peníze posíláte mezi bankami, mezinárodní transakce se vám může dost prodražit kvůli vysokým poplatkům. TransferWise sice není bezplatná služba, při posílání peněz do zahraničí patrně nabízí ty nejvýhodnější podmínky, na jaké můžete na trhu narazit.

TransferWise při převodu – podobně jako Revolut – využívá férový mezibankovní kurz, který se neustále mírně proměňuje v závislosti na dění na finančních trzích. Částku doplňuje nízký poplatek, jehož cenu si uživatel může předem vypočítat pomocí kalkulačky na webu společnosti. Proto se nemusíte bát nepříjemného překvapení. Do TransferWise převedete peníze ze své platební kreditní karty nebo bankovního účtu, služba vám nabídne výhodný tržní směnný kurz a příjemce platbu obdrží ve své vlastní měně z lokálního účtu TransferWise.

Platba mobilem a chytrými doplňky

Díky platebním systémům Google Pay nebo Apple Pay můžete na fyzickou kartu klidně zapomenout, protože vám umožní platit pomocí smartphonu nebo třeba chytrých hodinek. Zařízení stačí jen spárovat s vaší debetní nebo kreditní kartou a můžete se vydat na nákupy. Platit tak můžete ve všech obchodech, které mají bezkontaktní platební terminál. Ten mobil nebo hodinky jednoduše identifikuje jako kartu, ze které strhne příslušnou částku. Při nákupu nad 500 Kč můžete v závislosti na nastavení služby platbu autorizovat zadáním PIN kódu přímo v zařízení nebo použít otisk prstu. Obě uvedené služby samozřejmě můžete použít také při online platbě v e-shopech, pokud danou platbu umožňují.

Platba chytrými hodinkami
Chytré hodinky nemusíte využívat jen k monitorování spánku, ale i k placení.

Kromě Apple Pay a Google Pay některé české finanční domy, aktuálně třeba Air Bank, Česká spořitelna nebo Moneta Money Bank podporují také systémy od společností Garmin nebo FitBit, které patří mezi největší výrobec chytrých hodinek a náramků. Vzhledem k tomu, že popularita chytré nositelné elektroniky stále roste, je pravděpodobné, že podpora Garmin Pay a Fitbit Pay bude v českých bankách v následujících měsících růst. 

V zahraničí je populární také platba Samsung Pay, která funguje na stejném principu a aktuálně je možné ji využít přibližně ve 20 zemích. Jihokorejský výrobce elektroniky a chytrých telefonů ovšem pro letošní rok slibuje další rozšíření. Dočkají se i čeští majitelé zařízení Samsung?

Biometrické platby

Výhodou biometrických plateb, které už dávno nejsou hudbou budoucnosti, je, že prostředek k zaplacení nikdy nezapomenete doma – bez prstů, obličeje nebo duhovky zkrátka z bytu jen tak nevyrazíte. V tuto chvíli už můžete u některých bank v Česku k potvrzení platby využívat otisk prstu nebo scan obličeje, pokud tedy máte dostatečně chytrý telefon, který tyto funkce podporuje. Využití biometrických údajů ve svém internetovém bankovnictví umožňuje třeba ČSOB, Česká spořitelna, Air Bank, Raiffeisenbank, mBank, Komerční banka nebo Moneta Money Bank.

Biometrické platby
Biometrické platby představují směr, který se bude mohutně rozvíjet.

V obchodech můžete biometrické údaje využívat spíše ve chvíli, kdy platíte bezkontaktně svým chytrým telefonem. V takovém případě ale platbu otiskem prstu autorizujete ve vlastním zařízení, protože obchodníci prozatím nejsou vybaveni speciálními čtečkami. 

A co nás čeká v budoucnu?

Ale co není, může být. Tlak na virtuální bezpečnost je enormní, a to nejen ze strany klientů, ale i finančních  institucí, které chtějí snížit riziko, že někdo přelstí jejich bezpečnostní systémy. Proto bude možná už zanedlouho naprosto běžná platba nejen otiskem prstu, ale třeba i skenem obličeje nebo očních duhovek. 

Například společnost Mastercard nedávno ve vybraných státech otestovala „selfie platbu“. Ta držitelům svých karet umožnila autorizovat nákupy prostřednictvím softwaru pro rozpoznání obličeje, který běžně používají pro odemknutí smartphonu. Nová služba bude zavedena ve Velké Británii, USA, Kanadě, Německu, Nizozemsku, Belgii a dalších 9 státech v Evropě. Českou republiku ale Mastercard ze svých biometrických pokusů prozatím vynechal.

Další rozměr nakupování před třemi roky představila společnost Amazon se svými obchody Amazon Go. Co je na nich speciálního? Chybí v nich pokladna. Nakupující při příchodu prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu načtou svůj Amazon účet a sofistikovaný systém založený na principu strojového učení sleduje, jaké produkty si ukládají rovnou do tašky nebo vrací zpět do regálů. 

V obchodech Amazon Go není pokladna, zboží si nandáte do tašky a jeho hodnota se vám automaticky odečte při odchodu

Když mají vše, co potřebují, obchod jednoduše a bez čekání ve frontě na pokladnu opustí. A hodnota nákupu se jim za moment odečte z jejich Amazon účtu. Obchody Amazon Go můžete aktuálně otestovat pouze v USA, a to v Chicagu, New Yorku, San Franciscu a Seattlu. Líbilo by se nakupování bez nekonečného čekání a bojů se samoobslužnými pokladnami i vám?

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x