V době bezhotovostních plateb se před cestou do zahraničí nemusíte zabývat tím, kde si vyměníte české koruny za valuty, ani složitě vypočítávat, kolik peněz budete přibližně potřebovat. To vše díky platebním kartám. Na co byste si ale při platbě kartou nebo výběru z bankomatu v cizině měli dát pozor?

Pokud obecně raději spoléháte na fyzické peníze, klidně si před dovolenou koruny za příslušné valuty vyměňte. To platí speciálně pro cesty na odlehlejší místa, kde se vám díky zásobě peněz v místní měně nestane, že budete na obchodníka v zapadlé vesničce marně mávat kartou, protože bude přijímat jen hotovost. 

Při cestování po Evropě, Severní Americe nebo severských zemích vám ale zpravidla  postačí pouze menší částka, abyste měli hotovost třeba na zaplacení parkoviště, drobného nákupu nebo třeba uhrazení poplatku za použití toalety. Zbytek bez problémů zaplatíte kartou. Třeba v USA je placení kartou tak rozšířené, že dokonce můžete působit trochu podezřele, když chcete platit většími bankovkami.

Debetní nebo kreditní kartu můžete v cizině použít dvojím způsobem:

  • k placení u obchodníků
  • k výběru místní měny z bankomatu

Každá z možností má svá specifika, a proto se na obě blíže podíváme.

Jaký je kurz při platbě kartou v zahraničí?

Většina českých bank si za platby v zahraničí neúčtuje žádné poplatky. Platíte pouze za převod peněz. Taková přirážka však nesmí přesáhnout 3,9 % referenčního kurzu Evropské centrální banky. Aktuální kurzy měn najdete v kurzovním lístku vaší banky. Pro nejvýhodnější kurz je zpravidla lepší volit platby v lokální měně.

Cestování do zahraničí
Nenechte si zkazit dovolenou zbytečnými poplatky.

Jak probíhá platba kartou v zahraničí?

Při platbě kartou v zahraničí si zpravidla můžete vybrat, zda budete platit v lokální měně, nebo v měně svého účtu. Jde o tzv. Dynamic Currency Conversion (DCC) neboli dynamickou konverzi měn. Pokud konverzi povolíte, při platbě okamžitě dojde k převedu na měnu vašeho účtu. Kurz ale určuje provozovatel terminálu a pro platícího nebývá výhodný. Proto vždy plaťte v lokální měně. V takovém případě proběhne přepočet platby na české koruny podle kurzu vaší banky.

Zajímavost: Na službu DCC si posvítil i Evropský parlament, který pro spotřebitele požaduje transparentnější podmínky.

Ve většině dovolenkových destinacích s kartou uspějete jak v obchodech, restauracích nebo barech, tak i v kulturních institucích, jako jsou třeba muzea. Pokud máte – stejně jako většina Čechů – kartu od velkých kartových společností, jimiž jsou MastercardVisa, neměli byste při placení narazit na žádný problém.

TIP!
Stále více lidí v zahraničí spoléhá na Revolut. Mrkněte na finanční vychytávky letošního roku.

Turistka s mapou
Služba DCC často cílí na turisty.

Jak bezpečně vybírat z bankomatu v zahraničí?

O tom, kolik peněz vás bude stát samotný výběr ze zahraničního bankomatu, rozhoduje vaše banka, respektive balíček služeb, který máte sjednaný ke svému běžnému účtu nebo kreditní kartě. V některých případech je výběr zdarma, jindy za něj zaplatíte pár desetikorun, ale v krajních případech může poplatek přesáhnout i 100 korun. O výši poplatku někdy rozhoduje také lokalita – v mimoevropských destinacích si za výběr často připlatíte.

TIP!
Dovolená bez stresu. Nakupte si vybavení hned a zaplaťte za něj až po návratu.

Pokud hotovost v zahraničí vybíráte jen velmi výjimečně, platba navíc vás při jednorázovém výběru asi nezruinuje. Ale při častějších cestách do ciziny se vyplatí upravit podmínky účtu tak, aby pro vás použití bankomatu bylo výhodnější. Ve většině bank pro vás určitě najdou způsob, jak změnu provést. A pokud ne, můžete se po lepších podmínkách poohlédnout u konkurence.

Nejen v anglicky mluvících zemích se bankomat označuje zkratkou ATM (Automated Teller Machine). S vyhledáním nejbližšího bankomatu v zahraničí vám pomůže například aplikace ATM Locator, kterou si můžete stáhnout do svého chytrého telefonu.

Na DCC neboli zmíněnou dynamickou konverzi měn můžete narazit i u bankomatů. A to zejména u těch, které nejsou přidružené ke konkrétní bance. Ty často potkáte  v turisticky exponovaných lokalitách, protože jejich provozovatelé vychytrale sázejí na neznalost výletníků ze zahraničí. Pokud natrefíte na bankomat, který vám DCC nabídne, nebuďte zbrklí a vyberte možnost přepočtu kurzu podle vaší banky, nikoliv ten, který vám bude chtít vnutit stroj. Při výběru větší sumy byste totiž mohli přijít o pořádný balík peněz.

Chystáte se v létě do zahraničí i vy? Tak si užijte příjemnou dovolenou bez zbytečných komplikací!

TIP: Podívejte se, jak si nejlépe zabalit příruční zavazadlo.

Hodnocení článku:

(16 hlasů, průměrné hodnocení: 4.56 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

2 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
Ilona Náhlovská

Děkuji za skvělý článek s velice užitečnými informacemi.

Milan Postránecký

Hezký den Ilono, my moc děkujeme za pochvalu a jsme rádi, že pro vás byl článek přínosný. A pokud se právě chystáte na nějakou zahraniční dovolenou, přejeme plno krásných zážitků. Milan, tým mallpay

2
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x