Situace, která v Česku aktuálně panuje, může mnoha lidem způsobit výpadek příjmů. A tak lze očekávat, že přibude těch, kteří sáhnou po úvěru. Patříte mezi ně i vy? Budete-li při výběru obezřetní, mohou vám vypůjčené prostředky pomoci. V opačném případě se ale můžete dostat do dluhové spirály, a to paradoxně i v případě, kdy sáhnete po „malé“ půjčce od nebankovní společnosti.

Události posledních dnů uvrhly statisíce Čechů do nejistoty. Většina obchodů a restaurací je zavřená, své provozovny museli dočasně uzavřít také poskytovatelé nejrůznějších služeb, kulturní akce se ruší a živnostníci se nedobrovolně loučí se svými klienty. I když zatím nikdo neví, jak dlouho budou stávající opatření trvat, řada lidí už teď počítá ztráty.

Zapněte nouzový režim

Každý z nás má nějaký životní standard, ze kterého nikdy není příjemné slevovat. Ale ve chvíli, kdy se úspory začínají tenčit, přichází čas na dočasné přehodnocení priorit. Proto si zkuste sepsat své výdaje a nekompromisně vyškrtat ty položky, bez kterých se obejdete. Než bude jasné, jakým směrem se situace vyvine, odložte veškeré nákupy a platby, které nejsou nutné. Peníze by vám později mohly chybět.

TIP!
Potřebujete sesekat výdaje? Máme pro vás jednoduchý návod, jak bezbolestně ušetřit.

Pokud máte našetřený finanční polštář na horší časy, teď je ta pravá chvíle do něj sáhnout – a poplácat se po zádech, že jste mysleli na zadní vrátka. Problém ale je, že řada lidí podobnou železnou zásobu na horší časy jednoduše nemá. A v takovém případě přijde na řadu finanční injekce v podobě půjčky.  

Ve většině bank spodní limit půjčky startuje na desetitisícových částkách. A proto ten, kdo si potřebuje vypůjčit jen „pár tisícovek“ na překlenutí náročného období, místo bankovního úvěru zvolí ten nebankovní. Na tom není v principu nic špatného, jen je třeba si dát pozor, aby půjčka nebyla nastavena tak, že dlužníkovi spíš uškodí, než pomůže. Na co si dát pozor?

1. Prozkoumejte trh s půjčkami a srovnávejte nabídky

Mezi klasické začátečnické chyby patří skočit po první nabídce, na kterou narazíte. I malé půjčce by měla předcházet důkladná rešerše trhu a porovnání půjček, abyste jednotlivé nabídky mohli srovnat a udělat si obrázek o tom, jaké podmínky nabízí jednotliví poskytovatelé. Hodit se vám budou také recenze nebankovních půjček, kterých na internetu najdete spoustu, stačí jen trochu zagooglovat.

Žena pracující na počítači
Najděte si dostatek času na důkladné hledání a seznámení se s podmínkami.

Projděte si také Index odpovědného úvěrování, žebříček více i méně férových poskytovatelů úvěrů, který pravidelně sestavuje organizace Člověk v tísni. 

2. Nenechte se zmást marketingem

Z reklam a webů úvěrových společností se na vás budou usmívat spokojení lidé, kteří si díky úvěru mohli konečně splnit svůj sen. Všechno se zdá snadné a zalité sluncem. Málokterý poskytovatel mikropůjček se bude potenciálním dlužníkům chlubit nevýhodnými podmínkami nebo přísnými sankcemi v případě opožděné splátky. 

Proto raději zapátrejte a podívejte se modelových příkladech, jejichž součástí musí ze zákona být i celková částka, kterou splatíte. Ve chvíli, kdy zjistíte, že z vypůjčených 10 000 korun se během pár měsíců nenápadně stane 15 000 korun, na úvěr rovnou zapomeňte.

TIP!
Nebankovní společnosti rády nabízejí krátkodobé úvěry „zdarma“. Ale zpravidla jen pro nové klienty. Poprvé to může klapnout, ale podruhé vás mohou zaskočit vysoké úroky nebo přemrštěné poplatky za odložení splatnosti.

3. Nepůjčujte si víc, než je nutné

Pokud jste si spočítali, že byste na pokrytí nezbytných nákladů potřebovali například 10 000 korun, tak se této částky snažte držet. I když je lákavé si vypůjčit o pár tisícovek víc, a možná vás k tomu bude vybízet i samotný poskytovatel, nenechte se zviklat

Zbytečně byste tak navýšili splátku, která bude ukrajovat z vašeho rozpočtu. Právě pocit, že pár tisíc navíc nikoho nezruinuje, dovedl řadu lidí do finančních potíží. Proto si výši půjčky zkrátka stanovte tak, aby pokryla nutné výdaje, které vás čekají. A jestliže si půjčujete na konkrétní věc, myslete na to, že by vám měla sloužit delší dobu, než ji budete splácet. Brát si úvěr jen proto, abyste mohli utrácet, je nejen nezodpovědné, ale i nebezpečné. Stejně jako půjčovat si na zážitky, dovolenou nebo dárky. 

Do kalkulací, které předcházejí půjčce, nezapomeňte zahrnout také hypotetickou situaci, že vám nenadále vypadne některý ze zdrojů příjmu. Zvládnete své závazky splácet i tak? Pokud při odpovědi váháte, pak asi úvěr nebude ten nejlepší nápad.

TIP!
Nebankovní půjčka se může nepříjemně prodražit. Zjistěte, jak při výběru nesáhnout vedle.

4. Nenadálé výdaje vyřešíte i bez úvěru

Jestliže vás ve chvíli, kdy se to ani trochu nehodí, zaskočily nečekané výdaje, není úvěr jedinou možností, jak z prekérní situace ven. Využít můžete také odloženou platbu, díky které nakoupíte hned a za nákup zaplatíte kdykoliv během následujících 14 dnů. Tato platební metoda vám může pomoci třeba ve chvíli, kdy čekáte na výplatu, ale ještě ji nemáte na účtu.

Výhodou odložené platby je, že za její využití nezaplatíte ani korunu – na rozdíl od půjčky se s ní nepojí žádné úroky ani jiné poplatky. Využít ji můžete ve vybraných partnerských e-shopech na nákupy do výše až 15 000 korun. Navíc včas dostanete upozornění, že se blíží datum, kdy je zboží třeba uhradit, a tak se jen tak nestane, že byste zapomněli.

Půjčujte si jen na věci, které skutečně potřebujete.

5. Podmínky čtěte radši dvakrát než vůbec

Mikropůjčku si můžete sjednat online, a to doslova během pár minut, potřebovat k tomu budete jen doklad totožnosti, mobilní telefon a účet vedený na vaše jméno v některé z českých bank. Všechno se může zdát idylické a snadné, dokud žadatelé s odstupem nezjistí, že se upsali k nevýhodnému úvěru.

Než cokoliv potvrdíte, důkladně si prostudujte veškeré podmínky, které se k půjčce vztahují. A pokud vám cokoliv není jasné, obraťte se na poskytovatele úvěru. Pokud vám nebude schopný na váš dotaz smysluplně odpovědět nebo bude kličkovat, berte to jako znamení, že byste se měli porozhlédnout po společnosti, která vám nabídne transparentnější jednání.

Podtrženo, sečteno: pokud nemáte jinou možnost, může vám krátkodobá půjčka pomoci z finančních potíží. Nikdy si ale nepůjčujte víc, než opravdu potřebujete, dobře vybírejte, u jaké společnosti o úvěr požádáte, a termín splátky si raději pojistěte trvalým příkazem, abyste se vyhnuli pokutám za nesplácení. Jedině tak vás půjčka nedostane do problémů.

Hodnocení článku:

(7 hlasů, průměrné hodnocení: 3.29 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x