Bezkontaktní karta

Bezkontaktní karta je platební karta, kterou při placení nákupu nebo výběru z bankomatu není potřeba vkládat do zařízení, ale stačí ji pouze přiložit k displeji. Zachovává si zároveň svou funkci kontaktního placení, při níž terminál nebo bankomat PIN vyžaduje.

Bezkontaktní placení umožňuje v současné době většina kamenných obchodů vybavených adekvátním platebním terminálem. Zaplacení v tomto případě spočívá pouze v přiložení platebního zařízení do blízkosti snímacího pole a vyčkání 1 až 2 vteřin na pípnutí, které signalizuje příjem platby.

Bezkontaktně karta funguje pouze při nákupu do 500 korun a také pokud uživatel nepřekročí denní limit, který má každá banka nastavený jinak. Tento způsob nákupu přináší zákazníkům větší pohodlí a rychlost, zároveň je třeba, aby při manipulaci s kartou dbali větší bezpečnosti. Banky monitorují použití karet a dokážou tak identifikovat podezřelé jednání například v podobě mnoha menších plateb do 500 korun v krátkém časovém úseku, majitel bezkontaktní karty by ale vždy měl při placení dávat pozor a platit pouze u ověřených prodejců.