Rok 2023 přinese hned několik novinek, které se dotknou osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Týkají se paušální daně, limitu pro registraci k DPH i způsobu, jak daně platit. Patříte i vy mezi podnikatele? Přečtěte si o nejdůležitějších legislativních změnách, které vás v novém roce čekají.

1. Paušální daň stoupne na 6 208 Kč

Zatímco v roce 2022 činila paušální daň 5 994 Kč za kalendářní měsíc, v příštím roce se tato částka zvýší na 6 208 Kč. Pravidelná platba se skládá z minimálního zdravotního pojistného, minimálního sociálního pojistného a daně z příjmu ve výši 100 Kč. Zálohu je třeba zaplatit vždy do 20. dne v měsíci, ale můžete si ji také předplatit na několik měsíců, nebo dokonce celý rok dopředu. 

Zájemci z řad OSVČ se k paušální dani mohou přihlásit do 10. ledna 2023, pokud:

  • nejsou plátci DPH,
  • nepatří mezi společníky obchodní společnosti,
  • proti nim není vedeno insolvenční řízení. 

Výhodou paušální daně je, že OSVČ může zálohy platit v jedné částce, a pokud dodrží příslušné podmínky, nemusí podávat daňové přiznání. Tím se pro něj významně sníží administrativní zátěž.

2. Limit pro DPH se zvýší na 2 miliony korun

Díky balíčku daňových změn, které začnou platit v lednu 2023, vzroste roční limit pro povinnou registraci k dani ze stávajícího milionu Kč na dvojnásobek, tedy 2 miliony Kč. To pro řadu menších podnikatelů s příjmy okolo milionu korun znamená, že si mohou oddechnout, protože se jich nebudou týkat povinnosti plátců DPH

V návaznosti na tuto novinku bude stejná hranice platit i pro zájemce o vstup do paušálního režimu. Ten nově počítá se zavedením tří pásem, kdy OSVČ s příjmy do 1 milionu Kč platí zmíněných 6 208 měsíčně. V druhém pásmu podnikatelé, kteří ročně vyfakturují do 1,5 milionu Kč, zaplatí 16 000 Kč a ve třetím pásmu pak 26 000 Kč.

Hranice pro platbu DPH
Limit pro přihlášení k platbě DPH bude 2 miliony korun.

3. OSVČ se neobejdou bez datové schránky

Všem podnikajícím fyzickým osobám, a to i těm, které svou činnost přerušily nebo pozastavily, bude povinně zřízena datová schránka, která jim usnadní komunikaci se státem. Velkou část OSVČ tato změna ale nijak neovlivní, protože řada podnikatelů „datovku“ využívala už dříve. Přihlašovací údaje by podnikatelé měli automaticky dostat do března 2023, takže sami nemusí nic zařizovat.

TIP!
TIP: Aby vám neuteklo nic důležitého, nastavte si v datové schránce upozornění na příchozí zprávy prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Povinnost mít datovou schránku se rozšíří také na spolky, sdružení nebo nadace včetně společenství vlastníků bytových jednotek nebo bytových družstev a nepodnikající fyzické osoby, které stát alespoň jednou kontaktují prostřednictvím elektronické identity.

4. Daňové přiznání podáte pouze elektronicky

OSVČ budou mít od roku 2023 povinnost podávat daňové přiznání elektronickou cestou, což souvisí s výše zmíněným zavedením datových schránek. I když většina fyzických podnikajících osob dosud preferovala papírové podání, stát si od této změny slibuje snížení administrativy a zrychlení všech procesů, které s daňovým přiznáním souvisí.

TIP!
Skip kartu můžete s klidem využít i k platbě záloh. Jen nezapomeňte přiřadit správné identifikační údaje.

Elektronické podání daňového přiznání je ale poměrně jednoduché a především pohodlné, protože ho můžete vyřešit z pohodlí domova. Přiznání lze odeslat prostřednictvím datové schránky, pomocí elektronického podání pro Finanční správu (EPO) nebo skrze portál Moje daně neboli online finanční úřad.

Daňové přiznání
OSVČ budou od roku 2023 podávat daňové přiznání elektronicky.

Elektronická evidence tržeb (EET) byla prozatím pozastavena do konce roku 2022. V pátek 25. listopadu pak poslanci schválili její úplné zrušení. Novela zákona nyní poputuje do Senátu a poté k prezidentovi. Aktuální vláda totiž EET považuje za zbytečnou zátěž pro podnikatele, která vzhledem k paušální dani a vysokému podílu bezhotovostních plateb pozbyla smyslu.

EET byla zavedena na konci roku 2016, a to nejprve v restauracích a ubytovacích zařízeních. Od března následujícího roku začala být povinná také pro podnikatele ve velkoobchodu i maloobchodu. Plánované původně bylo její rozšíření mezi další podnikatele od řemeslníků přes lékaře až po taxikáře. Těm se tak povinnost vyhne.

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x