Datová schránka je bezpečný způsob elektronické komunikace mezi státními institucemi a fyzickými a právnickými osobami. Povinnost založit datovou schránku mají nově OSVČ, spolky nebo nadace. Týká se to i vás?

Proč vznikla povinnost založení datové schránky

Stát digitalizuje veřejnou správu a opouští komplikovaný způsob komunikace s podnikateli. Cílem je efektivita a zrychlení komunikace úřadů s veřejností a také snížení nákladů. 

Kdo musí mít datovou schránku

Datové schránky musí v komunikaci se státními orgány povinně využívat podnikající fyzické osoby (OSVČ) a také právnické osoby. Už dříve byly datové schránky povinné pro:

  • orgány veřejné moci,
  • obchodní společnosti a družstva,
  • advokáty,
  • daňové poradce,
  • statutární auditory,
  • insolvenční správce,
  • soudní znalce, tlumočníky, překladatele aj.

Založení je nově povinné pro všechny OSVČ, spolky, sdružení, nadace nebo společenství vlastníků bytových jednotek. Datová schránka bude zřízena i subjektům s pozastavenou činností. 

RYCHLÁ A SPOLEHLIVÁ POŠTA
Veškerá oznámení od státní správy budou zasílána právě do datové schránky. Živnostníkům a právnickým osobám tím vzniká povinnost si z „datovky” dokumenty vyzvedávat.
Datová schránka jako rychlý způsob komunikace
Datová schránka výrazně urychluje komunikaci s orgány státní správy.

Jak si založit datovou schránku

Pokud se vás povinné zřízení datové schránky týká, bude vám zřízena automaticky. Přihlašovací údaje obdržíte v doporučeném dopise se žlutým pruhem do března 2023. Datová schránka vám bude aktivována i v případě, že si tyto údaje nepřevezmete.

Datová schránka nakonec nebude povinná pro fyzické osoby, a to ani pokud využívají bankovní identitu, eObčanku a další podobné služby. Datovou schránku si ale můžete zřídit i dobrovolně. Zdarma o ni zažádejte na kontaktním místě Czech Point.

Jak se přihlásit do datové schránky

Do datové schránky vstupte přes portál www.mojedatovaschranka.cz. Přihlaste se “jménem a heslem”, které jste obdrželi v dopise s přihlašovacími údaji.

TIP!
TIP: Aby vám z datovky neuniklo žádné důležité oznámení, nastavte si upozornění na příchozí zprávy prostřednictvím e-mailu nebo SMS. Přejděte v “Nastavení” do sekce “Notifikace” a zvolte rozšířený obsah upozornění.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x