Termín pro podání daňového přiznání se blíží, a i když jde o neoblíbenou činnost, raději ji neodkládejte. Pozdní podání vás může přijít draho. Kdo má povinnost vyplnit Daňové přiznání k příjmu fyzických osob, jak si snížit daňový základ a které slevy na dani budou v příštím roce už pasé?

Co je to daňové přiznání 

Přiznání k dani z příjmů je výkaz, ve kterém uvedete své zdanitelné příjmy za minulý rok, uplatňované slevy a kolik jste již zaplatili např. na daňových zálohách. Na základě těchto informací se vypočte, jestli máte daňový nedoplatek, nebo naopak přeplatek. 

TIP!
TIP: Chcete si být jistí, že jste v ročním přehledu uvedli všechny potřebné informace? Daňové přiznání vyplňte pomocí interaktivního formuláře, který vás na případné chyby upozorní.

Kdo musí vyplnit daňové přiznání 

Povinnost podat daňové přiznání musí ti, kteří mají roční příjem z podnikání či zaměstnání nad 50 000 Kč nebo z pronájmu a investic nad 20 000 Kč. Zaměstnanci většinou využívají možnost ročního zúčtování daně prostřednictvím svého zaměstnavatele a samostatné vyplňování daňového přiznání se tak týká především OSVČ, které neplatily v předchozím roce paušální daň.  

Daňové přiznání ale musí vyplnit i zaměstnanci, kteří měli více zaměstnání současně nebo u některého zaměstnavatele nepodepsali prohlášení poplatníka k dani. Nevyhnou se mu ani ti, kteří měli k příjmu ze zaměstnání i příjmy ze samostatné výdělečné činnosti. Povinnost podat daňové přiznání máte i v případě, že předčasně ukončíte daňově podporované produkty jako penzijní nebo životní připojištění.  

VEDLEJŠÍ SAMOSTATNÁ VÝDĚLEČNÁ ČINNOST 
 
Daňové přiznání musíte vyplnit i pokud jste v předchozím roce vykonávali vedlejší samostatně výdělečnou činnost — podnikali jste při zaměstnání, při pobírání rodičovského příspěvku, při studiu nebo při pobírání důchodu. Nemusíte mít ale strach, že vám stát sebere značnou část vašeho přivýdělku — daňová zátěž není u vedlejší SVČ totiž tak velká. 

Kdy odevzdat daňové přiznání  

Daňové přiznání za rok 2023 je potřeba v papírové podobě (osobně nebo poštou) odevzdat Finančnímu úřadu do 2. 4. 2024. OSVČ mají povinnost on-line podání, a to buď přes datovou schránku, e-mailem s elektronicky ověřeným podpisem nebo přímo přes portál Moje daně. Termín elektronického podání je do 2. 5. 2024. Pozdější podání může znamenat sankce od FÚ.  

TIP!
TIP: Odeslaným daňovým přiznáním to ale nekončí. Do 30 dní od jeho podání je nutné také odevzdat přehled o příjmech a výdajích vaší zdravotní pojišťovně a ČSSZ.

Jak vyplnit daňové přiznání

Nejlepší cestou je vyplnit elektronický formulář na portálu Moje daně, kde uvedete své osobní údaje, příjmy, výdaje a další náležitosti. Možností je také použití tiskopisu Přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Pokud k podnikání také pracujete, nezapomeňte si vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech. 

TIP!
TIP: Než se pustíte do samotného vyplňování daňového přiznání, shromážděte všechny potřebné dokumenty — vydané a přijaté faktury, výplatní pásky, doklady o zaplacených úrocích, potvrzení o darech atd. Celý proces vám to výrazně ulehčí.

Daňové slevy, na které nezapomeňte 

Ze svého daňového základu si můžete odečíst položky jako je sleva na poplatníka a jeho děti, dary, úroky z hypotéky atd. Jejich neuplatnění by pro vás znamenalo vyšší daň. Co vše si můžete uplatnit? 

  • Sleva na poplatníka je stanovena pro všechny na 30 840 Kč. 
  • Sleva 24 840 Kč na manželku (manžela) s ročním příjmem do 68 000 Kč.  
  • Daňové zvýhodnění na vyživované dítě (podle počtu dětí od 15 204 Kč do 27 840 Kč). 
  • Sleva na umístění dítěte ve školce až 17 300 Kč. 
  • Sleva na studenta. Přivyděláváte si při studiu? Můžete si od základu daně odečíst 4 020 Kč. 
  • Spoření na důchod se státním příspěvkem v případě, že jste měsíčně platili nad 1 000 Kč. 
  • Životní pojištění v maximální výši 3 600 Kč.  
  • Odpočet úroků z hypotéky nebo stavebního spoření vám může přinést slevu na dani až 45 000 Kč.  
  • Dary na zákonem uvedené účely v minimální hodnotě 1 000 Kč a maximální výši 30 % ze základu daně.
  • Darování krve. Za každý bezplatný odběr krve si snížíte daňový základ o 3 000 Kč. 
  • Členské příspěvky odborům, kterých jste členy, v maximálním limitu 3 000 Kč.  
  • Zvyšování profesní kvalifikace. Pokud jste si další vzdělání hradili z vlastní kapsy, můžete si uplatnit až 10 000 Kč.
ZMĚNY V DAŇOVÉM PŘIZNÁNÍ ZA ROK 2024 
 
V přiznání za rok 2023 máte ještě možnost uplatňovat daňové odečty, které daňové přiznání 2024 obsahovat už nebude. Ruší se například školkovné a sleva na studenta, slevy na dani na manželku (manžela) bez příjmu se omezí jen na péči o dítě do 3 let a ukončí se i kompenzace členských příspěvků odborům. 
TIP!
TIP: Zasadil vám daňový nedoplatek nečekanou ránu do vašeho rozpočtu? Pořiďte si balíček MAXI. Na konto Finančního úřadu tak můžete poslat až 50 000 Kč a nám je splatit až do 50 dní. Zdarma a bez háčků.

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x