Jsou tu dva měsíce školních prázdnin, během kterých je potřeba děti zabavit. Spousta aktivit ale něco stojí. Jak naplánovat finance na léto tak, abyste si spolu s dětmi užili spoustu zábavy a nemuseli jste sahat do svých rezerv?

Jak si naplánovat finance na léto 

Letní prázdniny sotva začaly a vám už se začíná rosit čelo nad stavem vašeho bankovního účtu? S dobrým finančním plánem se nestane, že léto prožijete ve stresu a čekáním na další výplatu. Naplánujte si proto své finance na školní prázdniny tak, abyste si léto mohli užít bez obav a naplno.  

1. Určete si rozpočet. Jaké množství peněz máte k dispozici a můžete je během léta využít? Zároveň si spočítejte, na kolik vás vyjdou dětské tábory, naplánované volnočasové aktivity, dovolená, ale i nákupy školních pomůcek na příští školní rok. Kolik peněz z vašeho rozpočtu vám teď zbývá?  

      2. Peníze si dejte bokem. Peníze, které máte určené na letní výdaje, si dejte stranou a ukrajujte pouze z nich. Nestane se vám tak, že je utratíte během chvíle a potom budete muset sáhnout do úspor.  

      TIP!
      TIP: Chcete si být jistí, že vás v létě neohrozí žádné nečekané výdaje? Pořiďte si Skip Pay kartu a užijte si léto bez obav.

      3. Sledujte své výdaje. Zmrzlina, projížďka na koni, vychlazené pivo a limonáda nebo vstup do lanového parku. Peníze lítají, že ani nevíte jak. Mějte proto přehled o svých výdajích a každý den si je zaznamenávejte do excelovské tabulky nebo mobilní aplikace. Uvidíte tak černé na bílém, za co přesně peníze utrácíte, a třeba objevíte zbytečné žrouty vašich financí. 

      TIP!
      TIP: Letní aktivity pro děti něco stojí. Některé zdravotní pojišťovny a zaměstnavatelé proto poskytují příspěvek na dětské tábory. Samoživitelé také mohou žádat o podporu některou z nadací.

      4. Plánujte předem. Plánování letních aktivit věnujte pozornost i v případě, že dáváte přednost spontánnosti. Díky plánu budete vědět nejen kdo, kdy a kde bude, ale taky na kolik vás to přijde. Můžete tak zvolit pro své děti aktivity, které budou lépe odpovídat vašemu rodinnému rozpočtu. Zároveň se vyhnete impulzivním akcím, které by vás mohly přijít zbytečně draho. 

      PŘIPRAVTE SE NA NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 
       
      Děti nemají během prázdnin na školu ani pomyšlení. Vy ale můžete díky včasnému nákupu potřebných pomůcek ušetřit. Aktovka nebo učebnice nejsou lacinou záležitostí. Z druhé ruky je ale seženete levněji.  

      5. Zapojte děti do plánování rozpočtu. Naučte děti poznat hodnotu peněz. Určete jim, kolik korun mají každý den k dispozici a nechte jim volnou ruku při výběru toho, za co je utratí. Naučí se tak našetřit si na zážitky, které za to opravdu stojí.  

      NAUČTE DĚTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI 
       
      Během léta udělejte vítr v šatníku i hračkách vašich ratolestí. Vytřiďte společně jejich věci a ty nepotřebné prodejte. Za utržené peníze si mohou děti koupit zmrzlinu, využít je na vstup na drahou atrakci, nebo si je hodit do prasátka. Takto získaná finanční gramotnost se jim bude v životě hodit. 

      Co dělat s dětmi o prázdninách zdarma 

      Chcete si užít maximum zážitků za minimum peněz? Letní aktivity vás nemusí stát celé jmění. Stačí jen umět hledat a nebát se zeptat. Jak v létě ušetřit? 

      • Výletujte. V horkém počasí je příjemný chlad lesa vítanou vzpruhou. Prozkoumejte krásy české přírody, cestou sbírejte sladké lesní plody nebo bylinky a přibalte si do baťůžku dobrou svačinu. Že není bezcílné toulání nic pro vás? Přidejte do vašeho putování trochu vzruchu a spojte ho s geocachingem. Hledejte kešky a objevujte skryté poklady, které se mohou skrývat na poli, pod pařezem i v houští. Napínavé jsou pro děti i naučné stezky, během kterých luští hádanky a plní úkoly. 
      • Sportujte. Aktivně i pasivně. Věnujte se sportům, na které už máte vybavení doma. Cyklistika, fotbal, házená, frisbee… Běžte se podívat na zápasy nižší ligy nebo sportovní události, které jsou zdarma — fotbal, rugby, automobilové závody, závody dračích lodí nebo třeba soutěž v aerobiku. Některé kluby pořádají i sportovní dny, kdy si můžete daný sport vyzkoušet.  
      • Vyrazte za kulturou. Vstupy na některé hrady, výstavy, do muzeí a galerií můžou být v určité dny v měsíci zdarma. V létě se taky často konají festivaly nebo městské slavnosti, kde se vyřádí i děti. Akce pro mládež pořádají i knihovny. Některé z nich navíc zrušily členský poplatek pro děti, takže vás půjčení zajímavé knížky nemusí nic stát. Tematické výstavy najdete taky ve většině velkých nákupních center.  
      TIP!
      TIP: Pořiďte si Rodinný pas. Registrace vás nic nestojí, ale získáte díky ní slevy 5 až 50 % na některé služby a volnočasové aktivity.
      • Navštivte Dny otevřených dveří. Získáte tak vstup do míst, kam se jinak nepodíváte. Ať už jde o Poslaneckou sněmovnu, Českou národní banku, sklárny, automobilky, divadla nebo policejní stanice. 
      • Zahrajte si hry. Postavte v lese hmyzí domeček nebo nasbírejte přírodniny a doma z nich něco vytvořte. Se staršími děti si můžete zahrát deskovky i karty. V obýváku i v parku. 
      NÍZKONÁKLADOVÉ LÉTO ≠ NUDNÉ LÉTO 

      Může tomu být přesně naopak.  

      Místo drahých koupališť se osvěžte v přírodním rybníku. Za zvířaty nechoďte do Zoo, ale raději navštivte bezplatné zookoutky, nebo si domluvte návštěvu na nějaké farmě, případně záchranné stanici. 
       
      Piknik v parku, volně přístupná dětská hřiště, návštěva zřícenin nebo jízda vlakem. To jsou aktivity, které vaši peněženku nezabolí a vaše děti potěší. 
      TIP!
      TIP: Chystáte se do míst, která neznáte? Prozkoumejte stránky turistika.cz, kudyzdnudy.cz, nebo se na zajímavé aktivity poptejte v místních internetových skupinách. Získáte tak tipy na činnosti, které by vám strýček Google zřejmě neprozradil.

      Hodnocení článku:

      (3 hlasů, průměrné hodnocení: 2.33 z 5 )
      Loading...

      Témata:

      Komentáře:

      Sledovat
      Chci být informován o:
      guest

      0 Comments
      Inline Feedbacks
      Ukázat všechny komentáře
      0
      Napište nám prosím do diskuze váš názor.x