Začátek školního roku představuje pro rodiče dětí a studentů velkou investici, kdy se výdaje na nákup školních potřeb můžou pohybovat v řádech několika tisíc korun. Jak zvládnout náklady spojené s návratem dětí do školních lavic? Máme pro vás několik základních rad.

Jak se připravit na nový školní rok 

Příprava na nový školní rok může být náročná finančně i psychicky. Se správným plánem to ale zvládnete levou zadní. 

  • Napište si seznam. Než se pustíte do nakupování, sestavte si společně s vašimi dětmi seznam všech potřebných školních věcí, nebo se držte seznamu, který vám dala škola. Nekupujte vše nové, ale využijte také věci, které vám zbyly z minulého ročníku. Pomůcky, které vaše dítě nepotřebuje hned, dokupte až v průběhu školního roku. Vyhnete se tak velkým jednorázovým výdajům a nákupu věcí, které se nakonec třeba ani nevyužijí.  
TIP!
Nákup školních pomůcek vás může přijít draho. Nemusíte na něj ale vydat všechny své úspory. Založte si zdarma účet Plus od Skip Pay a získejte slevu až 1 000 Kč na první nákup kdekoli.
  • Nakupujte výhodně. Udělejte si přehled o zboží v kamenných i online obchodech. Porovnejte ceny, nakupujte v akcích nebo z druhé ruky. Domluvte se s dalšími rodiči a objednejte pomůcky pro nový školní rok ve výhodnějším balení.  
Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní
Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní
  • Nešetřete na kvalitě. Ne všechny věci se vyplatí kupovat použité. Šetřit byste neměli na školní aktovce, obuvi nebo lahvi na pití. Jedině tak budete mít jistotu, že něco vydrží a vašim dětem neublíží.  
TIP!
Potřebuje váš student do školy notebook? Nebojte se, že se mu rozbije nebo mu ho někdo ukradne. Nakupte ho se Skip Pay kartou a získejte pojištění proti rozbití a krádeži a 3letou záruku zdarma.
  • Zohledněte i další výdaje. Náklady na nákup školních potřeb nebo oblečení nejsou jediné položky, se kterými byste měli počítat. Na nemalou částku vás přijdou i obědy ve školní jídelně, družina, příspěvek SRPŠ, kroužky, exkurze, náklady na dopravu atd.  
  • Zapojte děti do nakupování. Děti si často chtějí vybrat vlastní školní potřeby a oblečení. Pokud je do procesu zapojíte, získají přehled o tom, kolik co stojí, naučí se efektivně a zodpovědně nakládat s penězi.   
  • Mějte finanční rezervu. I když máte vše naplánované do puntíku, můžou se během školního roku objevit nečekané výdaje jako je nákup nového oblečení, ztracených školních pomůcek, účast na lyžařském zájezdu, školní výlety nebo škola v přírodě. S dostatečnou finanční rezervou zvládnete i tyto situace. 
TIP!
Sepište si všechny náklady spojené se školní docházkou, ať je můžete zahrnout do plánování rodinného rozpočtu. Podlomila se vám z výsledné částky kolena? Nebuďte po celý rok ve stresu, že vám případné nečekané výdaje udělají čáru přes rozpočet. Založte si účet Plus od Skip Pay a mějte po ruce rezervu až 50 000 Kč na nenadálé výdaje, kterou můžete splatit až do 50 dní. Ztracená aktovka vás tak nerozhodí.

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x