Vypadá to, že se váš notebook brzy odebere do křemíkového nebe? Dopřejte mu zasloužený odpočinek a vyberte si nového pomocníka. A protože ceny nových laptopů kolísají od nižších jednotek tisíc až po statisíce, poradíme vám, jak můžete váš vysněný kousek financovat, pokud právě nemáte peněz nazbyt.

Pokud vybíráte nový notebook, měli byste si nejprve ujasnit, jaký účel má plnit. Pokud ho potřebujete k běžnému surfování na internetu, práci v běžných kancelářských programech nebo sledování seriálů, bude vám stačit některý ze základnějších modelů

Ale jestliže laptopu denně dáváte „do těla“, pracujete s grafikou, používáte řadu různých vyspělejších programů nebo rádi hrajete hry, budete muset sáhnout po výkonnější, a tedy i dražší variantě. Jak notebooky v různých cenových hladinách financovat, abyste nepřišli na buben?

1. Dostupné modely pro domácí použití

Notebooky určené pro domácí použití patří mezi ty méně nákladné. Cena těch nejlevnějších modelů startuje nad hranicí 4 000 korun, ale je pravda, že u nich nemůžete očekávat velký výkon ani to, že si poradí s některými složitějšími úkony. Daní za nízkou cenu bývá kromě malé vnitřní paměti a pomalejšího procesoru také méně kvalitní displej s nižším rozlišením a zpracování z levnějších materiálů, zpravidla plastů.

TIP!
Láká vás nákup na splátky bez navýšení? Poradíme vám, jak poznat toho správného poskytovatele.

Ale pokud si na laptopu nejčastěji čtete zprávy, vyřizujete e-maily, občas vytvoříte nějaký dokument ve Wordu a tabulku v Excelu nebo si při vaření pustíte oblíbený seriál, najdete i v nejnižší cenové kategorii do 10 nebo 15 tisíc korun model, který vaše potřeby bez potíží uspokojí. Pořizování výkonného notebooku za desítky tisíc by pro vás, pokud se ohlížíte na peníze, pravděpodobně bylo zbytečné

Jak na financování?

Základní notebook pro domácí použití nepředstavuje tak vysokou investici, abyste si na něj nemohli našetřit. Proto byste měli být schopni si ho pořídit z finanční rezervy, kterou byste v ideálním případě měli mít vždy k dispozici. Pokud tomu tak není, nebo vás notebook opustí ve chvíli, kdy se vám nehodí žádné další výdaje, můžete k nákupu levnějších modelů využít odloženou platbu nebo splátkový prodej. A jestliže chcete výdaje sesekat na minimum, rozhlédnout se můžete třeba po repasovaném notebooku, který splní vaše očekávání.

Notebook pro domácí použití
Pokud vybíráte notebook na doma, vystačíte si i s levnějším modelem.

2. Výkonnější kancelářské stroje

Hledáte-li notebook, který budete využívat při práci, vybírejte model s vyšším výkonem. Určitě nemusí jít o špičkový hráčský stroj, ale když budete příliš šetřit, může vám pak notebook komplikovat práci třeba tím, že nezvládne provádět větší množství operací najednou. Protože za pracovním notebookem strávíte řadu hodin denně, důraz byste měli klást také na kvalitní monitor s vyšším rozlišením a výdrž baterie.  

TIP!
Ne všechny úvěry jsou férové. Víme, jak odhalit pochybnou půjčku.

Pokud jde o výši investice, připravte se, že notebooky, které za něco stojí, v této kategorii pod 10 tisíc korun seženete jen těžko. Na firemní klientelu se specializují předevšim značky Dell, Hewlett Packard nebo Lenovo, které si poradí s obvyklými administrativními úkony a kancelářskými programy, ale, pokud si trochu připlatíte, třeba i se základní prací v grafických editorech.

Jak si kancelářský notebook pořídit?

Pokud nemáte k dispozici hotovost a váš stávající počítač se tváří, že už příliš dlouho nevydrží, můžete nový laptop financovat pomocí nákupu na splátky nebo účelové či neúčelové půjčky. Když budete trpěliví a pohlídáte si akce u jednotlivých prodejců, možná se vám podaří pořídit notebook na splátky bez navýšení. V takovém případě obchodníkovi zaplatíte jen cenu produktu a vyhnete se zbytečným poplatkům spojeným se spotřebitelským úvěrem.

3. Mašiny pro hráče a profíky

Je notebook váš pracovní nástroj nebo patříte mezi nadšené fanoušky počítačových her? Ať už patříte mezi grafiky, programátory nebo „pařany“, kterým neunikne žádná herní novinka, pravděpodobně budete hledat kvalitní notebook, na který se můžete spolehnout, a to jak z hlediska designu a zpracování, tak pochopitelně i z pohledu výkonu. To samozřejmě ve srovnání s předchozími kategoriemi znamená skokový nárůst ceny.

Pracovní notebook
Je-li notebook vaším pracovním nástrojem, nevyplatí se dělat velké kompromisy.

Pro tyto notebooky je vedle vyšší cenovky charakteristický výkonný procesor, špičková grafická karta a zvuková soustava, která majiteli zaručuje ten nejlepší audiovizuální zážitek. Chybět nesmí ani účinné a tiché chlazení, které zabraňuje přehřívání stroje ve chvíli, kdy mu dáte skutečně zabrat.

Kde na něj vzít?

Pořídit si herní notebook na splátky? Proč ne. Pokud laptop potřebujete ke své práci, vysoké investici se nevyhnete. Ale splátkový prodej není jediná možnost, kterou máte. Nákup ve vyšší hodnotě můžete pokrýt prostřednictvím spotřebitelského úvěru, který může být účelový, nebo neúčelový nebo třeba využít některou z P2P půjček. Máte-li neposkvrněnou finanční minulost, můžete s nimi dosáhnout na nižší úrok, než jaký vám nabídne banka.

Hodnocení článku:

(6 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x