Když si člověk bere půjčku, obvykle si předem propočítá, do jaké míry splátky zasáhnou jeho rozpočet. Jenže když k jednomu úvěru přibude další a pak třeba ještě kreditní karta nebo kontokorent, může výsledná částka zamávat bankovním účtem. Jak z takové situace ven? Řešením může být konsolidace úvěrů.

Konsolidace neboli sloučení úvěrů je oblíbený bankovní produkt, který klientům umožňuje spojit několik existujících půjček od různých věřitelů do jednoho většího úvěru u nové nebo i stávající bankovní společnosti. Konsolidovat lze nejen klasické půjčky, ale také dluhy na kreditní kartě nebo kontokorentu, a to jak od od tradičních bankovních domů, tak i od nebankovních společností.

Sloučení v praxi probíhá tak, že úspěšný žadatel o konsolidaci novému věřiteli poskytne dokumentaci ke svým stávajícím úvěrům, banka nebo nebankovní společnost tyto závazky vyrovná a nahradí je jednou půjčkou s novou úrokovou sazbou i dobou splácení. Schválení konsolidace předchází posuzování bonity žadatele stejně jako v případě jakékoliv jiné půjčky. 

Konsolidace vs. refinancování. V čem se liší?

Pojem konsolidace v bankovnictví označuje spojení několika úvěrů do jedné větší půjčky. Refinancování zatím spočívá v převedení jedné půjčky nebo hypotéky od jedné finanční instituce k jiné za účelem získání výhodnější úrokové sazby nebo snížení splátky.
TIP!
Vybrat ten správný úvěr není jen tak. Přečtěte si 4 tipy, jak na to.

V čem vám sloučení úvěrů pomůže?

Uleví rodinnému rozpočtu

Hlavním benefitem konsolidace je, že vám umožní měsíčně splácet sumu, která je výrazně nižší než součet splátek původních úvěrů. Tento pokles může způsobit jednak výhodnější úroková sazba v nové bance, ale také rozložení splátek do delšího časového úseku. To sice znamená, že půjčku budete splácet déle, ale pokud se vám finančně uleví, stojí za to tento produkt zvážit.

Odstraní zbytečnou administrativu

Hlídat jednu půjčku je jednodušší než mít přehled o několik úvěrech od různých poskytovatelů. Splátka bude z vašeho účtu odcházet v jeden konkrétní den v měsíci, který si navíc standardně můžete nastavit podle svých preferencí. O nic dalšího –⁠ tedy kromě toho, abyste na účtu měli dostatek peněz –⁠ se nemusíte starat. Sloučení úvěrů vás také může zbavit několik různých poplatků, které se vztahovaly k předchozím půjčkám. A pokud nechcete fyzicky obcházet jednotlivé banky, můžete si konsolidaci půjček sjednat online z pohodlí domova.

Umožní vám získat peníze navíc

Pokud banka, k níž úvěry převádíte, vyhodnotí, že máte zdravé úvěrové skóre, nabídne vám k nové půjčce možnost načerpat peníze navíc. To je sice milé, ale pokud jste po konsolidaci sáhli kvůli tomu, že splátky úvěrů zatěžovaly váš rozpočet, raději si zadlužování nad rámec původních závazků dobře rozmyslete. 

TIP!
Peníze navíc bez zadlužování? Vyzkoušejte bezpečnou odloženou platbu.

A na co byste si měli dát pozor?

Delší doba splácení může úvěr prodražit

U konsolidace si stejně jako u klasické půjčky sami nastavíte, jak dlouho chcete úvěr splácet. A samozřejmě platí, že čím delší je doba splácení, tím více poskytovateli zaplatíte na úrocích. Je sice lákavé platit třeba „jen“ 500 korun měsíčně, ale pokud tuto částku budete splácet 120 měsíců, logicky se tím navýší hodnota celého úvěru. Proto vždy sledujte celkovou částku, kterou bance během let zaplatíte. A pokud můžete, snažte se dobu splácení co nejvíce zkrátit.

Konsolidace podpis smlouvy
Než podepíšete smlouvu, dobře počítejte.

Původní půjčka má nízké úroky

Je úroková sazba, kterou vám banka nabízí u konsolidace, méně výhodná než ta u půjček, jež se chystáte sloučit? I to se může stát. Typickým příkladem může být například starší studentský úvěr, s nímž se obvykle pojí nízké úroky. V takovém případě se budete muset rozhodnout, jestli je pro vás důležitější zachovat výhodné podmínky úvěru, nebo sloučit své finanční závazky do jedné větší půjčky.

Přísné podmínky pro získání výhod

Aby banky získaly nové klienty, často ke svým produktům nabízejí odpuštění několika splátek nebo různé odměny za včasné splácení. A to platí i pro konsolidace půjček. Abyste na podobné benefity dosáhli, musíte zpravidla mít bezchybnou platební morálku a během splácení se nedopustit žádného klopýtnutí. Ale alespoň budete mít motivaci k tomu splácet své závazky důsledně a včas.

TIP!
Vyplatí se vám sloučení úvěrů? To rychle zjistíte na portálu Ušetřeno.cz. Do kalkulačky konsolidací stačí zadat pár základních údajů a obratem budete mít jasno.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 4.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x