Umět hospodařit, je klíčová dovednost, která vašim dětem usnadní život. Už odmala by proto měly znát hodnotu peněz, proč se vyplatí šetřit a investovat nebo vědět, co se stane, když nezvládnou splatit půjčku. Jak tedy vybudovat finanční gramotnost u svých potomků?

Co se v mládí naučíš… 

…ve stáří jako když najdeš. Z pevně položených finančních základů budou děti těžit celý život. Peníze by proto neměly být v rodině tabu. Právě naopak. Čím dříve začnete s dětmi o penězích mluvit, tím lépe. Budou díky tomu vědět, že peníze nerostou na stromě a pro jejich získání je potřeba také něco udělat. 

CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST 
 
Finanční gramotnost se zaměřuje na to, jak a kde získat peníze, jakým způsobem s nimi nakládat a dále je zhodnocovat. Finančně gramotný člověk by tak měl mít základní přehled o finančních produktech na trhu, umět hospodařit s penězi a vytěžit z nich maximum. 

Jak naučit děti finanční gramotnosti 

Naučte děti kamarádit se s penězi a lépe pochopit, jak fungují. Kde začít?  

  • Začněte u sebe. Děti se učí nápodobou a nákupní chování i investiční myšlení si tak většinou přináší z rodiny. Buďte jim proto vzorem a vzdělávejte se v oblasti financí. Následně si s nimi můžete povídat o tom, jak snižovat výdaje, investovat naspořené peníze, zbytečně se nezadlužovat nebo jak ušetřit na energiích. Expertem na finance se nikdo přes noc nestane. Budujte proto zdravé návyky u svých dětí v průběhu celého jejich dospívání. 
TIP!
TIP: Naučte děti tzv. „obálkovou metodu“, kdy si rozdělí své příjmy na několik hromádek. Do první obálky si budou šetřit peníze na splnění svých snů. Peníze ve druhé obálce jsou určené na útratu a ty ve třetí pro strýčka Příhodu (rezerva např. na opravu mobilu).
  • Hoďte peníze do prasátka. Dávejte dětem kapesné, možnost starat se o své vlastní peníze je naučí zodpovědnosti. Menší děti si mohou vložit fyzické mince a bankovky do kasičky, aby si je mohly kdykoliv osahat. Na vlastní oči tak uvidí, jak jim peníze přibývají, nebo naopak ubývají, pokud si za ně něco koupí. Náctiletým je praktičtější založit vlastní účet s platební kartou a přístupem k bankovním výpisům, aby si mohli své náklady ohlídat. 
TIP!
TIP: Povzbuďte děti v zaznamenávání si výdajů. Ať už na papír, do excelové tabulky nebo do aplikace v telefonu. Snáze tak získají přehled o tom, za co utrácí a možná se začnou samy krotit.
  • Kdo šetří, má za tři. Pokud si chce vaše ratolest pořídit nějakou drahou hračku, ať už plyšovou, nebo elektronickou, měla by si na ni také naspořit. Dětem proto vysvětlete, kolik daná věc stojí, kolik peněz jim chybí a jakou částku si musí měsíčně odložit z kapesného, aby potřebou sumu za určitou dobu našetřily
TIP!
TIP: Pomozte dětem urychlit cestu za svými sny a prozraďte jim dvě možnosti, jak toho docílit — snížit co nejvíce své výdaje nebo zvýšit své příjmy (brigádou, pomocí v domácnosti nad rámec jejich běžných povinností atd.)
  • Peníze dělají peníze. Vysvětlete dětem základy investování a naučte je o investicích uvažovat jako o úrodě — pokud teď zasadí semínka, časem se budou moct radovat z bohaté úrody. Starším dětem můžete zřídit spořící účet a každý měsíc s nimi kontrolovat, jak jejich peníze rostou. Tabulku a grafy je budou motivovat. Investování s sebou nese i riziko ztráty. To se dá ale minimalizovat v případě, že se o své investiční portfolio dobře staráte. 
TIP!
TIP: Jste v investování nováčci? Začněte pozvolna a nevkládejte všechny své úspory do rizikových akcií. Raději investujte korunku ke korunce a při nakupování. Bez práce a počítání.
  • Přeneste zodpovědnost. Teenagerům neplaťte všechny účty. Raději jim zvyšte kapesné o potřebnou částku a například fakturu za telefon nechte zaplatit přímo je. Naučí se tak uhradit účty včas, nebo nést důsledky pozdní platby.  
TIP!
TIP: Máte pocit, že vaše děti neustále něco ztrácí a vy kvůli tomu musíte sahat hlouběji do kapsy? Strhněte jim tyto položky z kapesného. Uvidíte, že si na své věci začnou dávat mnohem větší pozor.
  • Hrajte hry. Díky hře se děti zábavnou a přirozenou formou naučí vše potřebné. S nejmenšími hrajte třeba na obchod. Ti starší ocení strategické deskovky jako jsou Monopoly, Finanční svoboda nebo Cashflow.  
Když platební kartu, tak nabitou výhodami
Když platební kartu, tak nabitou výhodami

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 3.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x