Pokud právě studujete, pravděpodobně kromě skript a termínů zkoušek řešíte také, jak zaplatit všechny výdaje, které ke studentskému životu patří. A teď nemáme na mysli jen nákupy knih, ale i výdaje na bydlení, stravu a samozřejmě i zábavu, která k bezstarostnému studentskému životu zkrátka patří. Co vám pomůže ušetřit?

Už jste vylétli z rodinného hnízda? V tom případě je největší položkou vašeho studentského rozpočtu platba za nájem nebo kolej. A pokud studujete na soukromé škole, je třeba k nákladům na bydlení připočíst ještě školné. A to nemluvíme o stravě, oblečení a nákladech na volný čas.

TIP!
Stravování při škole má ke zdravému životnímu stylu často daleko, což s sebou nese negativní následky. Řešením může být některá ze zdravých typů diet, například keto dieta je založená na dostatečném příjmu bílkovin a vyvážených porcích a přitom je cenově dostupná.

I když mají čeští rodiče ze zákona povinnost živit své potomky, dokud studují, ne všichni si to mohou dovolit. Pokud patříte k těm méně šťastným, nebo jednoduše nechcete být na rodičích finančně závislí, musíte si dobře rozmyslet, jak své peníze utratit. Proto vám poradíme pár triků, které vaše náklady citelně sníží:

ISIC není jen vstupní karta

ISIC je celosvětově uznávaný doklad, který prokazuje status studenta. Na zelenou plastovou kartičku proto mají nárok všichni studující – od žáků základních škol až po vysokoškoláky. Na mnoha místech ISIC zároveň funguje jako vstupní karta do školních budov nebo průkazka do knihovny. To ale není zdaleka všechno, díky statutu studenta máte navíc nárok na řadu slev a zvýhodnění. A právě ISIC vám pomůže je získat, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Jde o slevy na dopravu, nákupy, jídlo, sportovní aktivity nebo třeba kulturní akce a festivaly. Kouzelná kartička vám poskytne třeba i slevu na cestovní pojištění nebo třeba úrazové pojištění pro sportovce.

Jak si během studia užívat i vydělat?
Peníze nejsou všechno. Ke studiu patří i zábava!

Využívejte studentské produkty

Studentem nebudete napořád, a proto si studentské slevy a výhody užívejte, dokud to jde. Na studenty myslí i banky nebo mobilní operátoři. Banky pro ně mají studentská konta s nulovými nebo minimálními poplatky i půjčky s lepšími podmínkami. Pracujícím studentům některé e-shopy umožňují nakupovat na splátky. Operátoři studentům zase nabízejí zvýhodněné tarify šité na míru mladým uživatelům – proto v nich vedle hlasových služeb zpravidla nechybí ani pořádný balík dat. K tomu, abyste zvýhodněný produkt získali, obvykle stačí doložit potvrzení o studiu, které vám vystaví na studijním oddělení. K získání některých výhod navíc není nutné naplňovat status studenta, stačí, když se vejdete do věkového limitu, jehož horní hranice bývá 26, ale v některých případech i 30 let.

TIP!
Ztenčily se vám úspory a výplata daleko? Nakupte teď a zaplaťte za 30 dnů s Skip Pay!

Prozkoumejte stipendia

Každá státní vysoká škola má v rozpočtu určitý objem financí, které slouží na vyplácení studentských stipendií. Ta mohou získat studenti ze sociálně slabšího prostředí (sociální stipendium) nebo ti, kteří se za studiem museli přistěhovat, a proto nemají trvalé bydliště ve městě, kde studují (stipendium na podporu ubytování). Speciální kategorii pak představuje tzv. prospěchové stipendium (stipendium za vynikající studijní výsledky). Jde o částku, která je na základě speciálního přepočtu rozdělena mezi nejúspěšnější studenty každého ročníku. Problém je, že nikdy nevíte předem, jaká kritéria musíte pro jeho získání splnit, ani o jakou částku půjde, takže s penězi nelze předem počítat. Výše českých stipendií se rozhodně nepohybuje v závratných částkách, ale přesto se vyplatí prozkoumat, jestli na některé z nich máte nárok.

Škola, práce, párty. Obvyklý studentský koloběh.
Některé obory jsou méně časově náročné, jiné více.

Brigádu vybírejte chytře

Bez práce nejsou koláče. Proto si většina českých studentů při studiu přivydělává, a někteří dokonce podnikají. O tom, kolik času na práci vám zbyde, samozřejmě rozhoduje náročnost studia. Výhodou dnešní doby je, že existuje spousta prací, které můžete dělat z domova nebo na dálku, což mnozí studenti s náročný rozvrhem vítají. A navíc – v současné době se zaměstnavatelé o zaměstnance doslova přetahují, což hraje do karet. Stejně jako fakt, že firmy studenty vítají, protože pro ně představují menší náklady. A navíc – když budete mít při škole práci, můžete kromě peněz získat i praxi a cenné položky do CV, které vám později usnadní hledání regulérního zaměstnání na plný úvazek. Proto se snažte hledat zkušenosti v oboru, který studujete nebo byste se mu chtěli v budoucnu věnovat. Díky tomu po zdárném ukončení studia na pracovní trh nevstoupíte jako nepopsaný list.

Mějte finanční plán

Máte-li omezený rozpočet, pomůže vám, když budete mít přehled o svých příjmech a výdajích, abyste na konci měsíce nemuseli jíst jen špagety s kečupem. Zkuste si finanční položky zaznamenávat – ať už na papír, nebo do mobilní aplikace. Díky tomu budete vědět, co za co nejvíc utrácíte, a tak bude snadnější eliminovat zbytečné nákupy. Pokud vás čeká větší investice, třeba v podobě nákupu nového telefonu, naplánujte si předem, kolik peněz si musíte měsíčně dávat stranou. Díky úsporám nebudete muset hledat nabídky typu „iPhone na splátky pro studenty”, protože si vysněný smartphone koupíte za své a bez zbytečného zadlužování. A pokud se přeci jen stane, že s penězi nevyjdete, dejte před nevýhodnou půjčkou přednost nákupu s odloženou platbou, který můžete zaplatit kdykoliv do 30 dnů.

Hodnocení článku:

(8 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x