České banky pro své klienty ve spolupráci s Českou národní bankou (ČNB) chystají novinku, která usnadní převod peněz. Půjde o bezplatnou službu platba na kontakt, s níž peníze pošlete na účet, aniž byste znali jeho číslo. Pro převod vám bude stačit jen telefonní číslo majitele účtu. Platba na kontakt by měla být spuštěna od příštího roku.

Převod peněz z účtu na účet je v dnešní době díky QR platbám a bankovním aplikacím poměrně snadný. Služba s pracovním názvem platba na kontakt tyto transakce ještě významně zjednoduší. K odeslání peněz konkrétnímu člověku by vám od roku 2023 mělo stačit jen jeho telefonní číslo. Tím ušetříte nejen čas, protože číslo mobilu je mnohem dostupnější údaj než číslo účtu, ale i peníze, neboť služba nebude zpoplatněná.

JAK TO FUNGUJE?

Provedení platby i bez znalosti čísla účtu příjemce umožní registr čísel účtů spárovaných s mobilními čísly jejich majitelů. Banka odesílatele se po zadání platby s registrem spojí a na základě telefonního čísla příjemce získá číslo jeho bankovního účtu, na který poté platbu odešle.

Platba na kontakt je společný projekt ČNB, České bankovní asociace (ČBA) a několika bank, které působí na českém trhu. Zpravidla jde o banky,  které klientům už teď nabízejí bleskový převod peněz pomocí okamžité platby. Konkrétně by podle serveru Měšec.cz mělo jít o Air Bank, Českou spořitelnu, ČSOB (včetně Poštovní spořitelny), Fio banku, Komerční banku, MONETA Money Bank a Raiffeisenbank (včetně Equa bank). Uvedené banky by platbu na kontakt rády zavedly od roku 2023, a pokud se služba osvědčí, dá se očekávat, že se postupně přidají i další. 

TIP!
Nakupujte pohodlně, bezpečně a bez nepříjemných překvapení. Se Skip Pay to bude hračka.

V zahraničí už platba na kontakt funguje

Autoři projektu přiznávají, že se při vývoji služby inspirovali v zemích, kde už platba pomocí telefonního čísla funguje. Jde například o USA, Lotyšsko nebo Slovensko. A protože jsou místní s platbou na kontakt spokojení, rozhodli se ji spustit také v České republice. Do budoucna by navíc bylo možné kontakt rozšířit třeba i o e-mail.

Platba na telefonní číslo
Platba na kontakt zjednoduší posílání peněz.

Právě i zahraniční zkušenost ukázala, že platba na kontakt eliminuje kopírování nebo přepisování čísla účtu, při kterém dochází k chybám. Stačí zaměnit jednu číslici a peníze v lepším případě odejdou na neexistující účet a v horším případě na účet jiného klienta. 

OTÁZKY & ODPOVĚDI

  • Jak platbu na kontakt odešlu?

Platbu jednoduše pošlete z internetového bankovnictví nebo mobilní aplikace. Jen místo čísla účtu uvedete telefonní číslo příjemce.

  • Můžu platbu na kontakt odeslat i mimo svou banku?

Ano, jen je třeba, aby cílová banka tuto službu podporovala.

  • A co platby v cizí měně?

Platbu na kontakt bude možné odeslat pouze v korunách a z běžného korunového účtu.

  • Je databáze se spárovanými telefonními čísly a čísly účtů bezpečná?

Registr s těmito citlivými údaji spravuje ČNB a informace z něj poskytuje pouze na základě žádosti ze strany banky. Proto se nemusíte bát, že by se data dostala do nepovolaných rukou.

  • Jak je to se spárováním telefonního čísla, když mám více účtů?

Jestliže máte účet ve více bankách, případně více účtů v jedné bance, s telefonním číslem budete moct spárovat pouze jeden z nich.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 3.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x