Platba online

Platba na kontakt: Místo čísla účtu vám bude stačit telefonní číslo 

České banky pro své klienty ve spolupráci s Českou národní bankou (ČNB) chystají novinku, která usnadní převod peněz. Půjde o bezplatnou službu platba na kontakt, s níž peníze pošlete na účet, aniž byste znali jeho číslo. Pro převod vám bude stačit jen telefonní číslo majitele účtu. Platba na kontakt by měla být spuštěna od příštího roku.

I faktury nebo nájem teď můžete zaplatit až za 50 dní

K odložené platbě, která byla dlouho základním pilířem Skip Pay, postupně přidáváme další vychytané funkce. Ty vám zpříjemní nejen nákupy, ale navíc vám umožní zaplatit nájem, účet za telefon nebo poslat peníze za oběd kamarádovi. Majitelé bezplatného balíčku MAXI totiž nově mohou odesílat platby na libovolný český účet. Jak novinka funguje?

Útoky na bankovní účty, zneužití karty, phishing nebo vishing. Nenechte se nachytat!

Asi jste už zaznamenali, že se v médiích každou chvíli objeví zpráva o zneužití platební karty nebo pokusech o prolomení cizího bankovního účtu. Říkáte si, že jste přece opatrní, a proto vám nic podobného nehrozí? Chyba! Podvodníci bohužel drží krok s dobou a jejich metody jsou stále propracovanější. Poradíme vám, na co si dát pozor.

Jak funguje virtuální karta? Placení s ní je bezpečné a pohodlné

Platby kartou zažívají v posledních pár letech boom. Jsou rychlé, bezpečné a mnohdy díky nim ušetříte poplatek za dobírku. Víte ale, že na internetu, v kamenných prodejnách i kdekoli jinde můžete platit kartou, která vlastně fyzicky neexistuje? Říká se jí virtuální karta a my vám představíme, jak funguje a proč by se mohla hodit i vám.

5 tipů, které vám usnadní vánoční nákupy ve speciálním režimu

O tom, že letošní Vánoce budou trochu jiné, než v uplynulých letech, není pochyb. I když nemáme věšteckou kouli, je pravděpodobné, že na přeplněná nákupní centra letos nedojde. Většina lidí fronty v obchodech vymění za nákupy online. A e-shopy budou mít práce až nad hlavu. Víme, jak vánoční nákupy v čase koronaviru elegantně zvládnout.

Středový kurz

Středový kurz je průměr nákupního a prodejního kurzu. Na kurzovním lístku má čistě orientační funkci a najdete ho ve sloupci kurz střed. Banky ho například využívají pro přepočet transakcí provedených platební kartou v cizině a převod peněz do zahraničí. Pojišťovny na základě středového kurzu zase vyčíslí výši výloh, které musel klient zaplatit v cizí měně na úhradu […]

Kurzovní lístek

Kurzovní lístek je aktuální přehled obchodních kurzů vybraných zahraničních měn a ukazuje aktuální kurzy bank pro devizy nebo valuty. Zveřejňují ho instituce, které obchodují s měnami, například směnárny či centrální banky. Podle kurzovního lístku mimo jiné poznáte, za kolik českých korun nakoupíte jinou měnu – například euro, americký dolar a další, tedy díváte se na tzv. […]

Předplacená karta

Předplacená karta vypadá jako klasická platební karta, na rozdíl od ní ale není propojená s bankovním účtem a je tedy anonymní. Funguje tak, že na ní pošlete zvolený obnos peněz a můžete s ní platit stejně jako s běžnou kartou v obchodech i na internetu a stejně tak vybírat peníze z bankomatů. Její výhodou je větší anonymita a omezený […]