Rekordní ceny elektřiny přiměly řadu lidí, aby začali uvažovat o vlastní solární elektrárně. I když fotovoltaika a její instalace není levná záležitost, celkovou cenu můžete snížit díky dotaci od státu. A navíc získáte energetickou soběstačnost. Přečtěte si čtveřici důvodů, proč je právě teď ten správný čas pořídit si fotovoltaiku.

Základním předpokladem pro instalaci solárů je ta správná střecha. Klimatické podmínky v Česku si nejlépe rozumí se šikmou střechou se sklonem okolo 35 °. Fotovoltaiku ale můžete umístit i na plochou střechu a prakticky jakoukoliv střešní krytinu. Důležité také je, aby vás dům nebyl zastíněný třeba stromy nebo jinými budovami.

Solární panel instalace
Solární panely lze nainstalovat několika způsoby.

1. Investice, která se vám vrátí

Ceny elektřiny jsou letos velkým tématem a zdá se, že návratu nízkých sazeb se jen tak nedočkáme. Ať už elektrickým proudem topíte, nebo ohříváte vodu, fotovoltaika vám pomůže radikálně snížit účty. Zároveň vám dodá energetickou soběstačnost, takže nebudete závislí na dodávkách ze sítě. V zimě energii zužitkujete k výrobě tepla, zatímco v létě ji naopak můžete využít k ochlazení interiéru.

I když fotovoltaika vyžaduje poměrně vysokou vstupní investici, vložené peníze se vám budou díky úspoře pomalu, ale jistě vracet. Pokud se vám ale nehodí vydat jednorázově velkou částku, můžete si solární panely pořídit také na splátky. V závislosti na parametrech nemovitosti můžete díky solárům ušetřit i desítky tisíc korun ročně.

2. Cenu vám sníží dotace od státu

S ohledem na cíle v oblasti klimatu vyspělé státy podporují domácnosti, které chtějí přejít na zelenou energii. V Česku přerozděluje dotace podporující ochranu životního prostředí program Nová zelená úsporám. Jeho cílem je motivovat veřejnost k využívání udržitelných řešení, a to zejména v oblasti bydlení.

V rámci dotačního programu můžete na fotovoltaickou elektrárnu propojenou s distribuční soustavou získat příspěvek ve výši až 200 000 Kč. Výše dotace závisí na typu fotovoltaiky. Pokud chcete vědět, na jaký příspěvek můžete dosáhnout, použijte dotační kalkulačku, kterou najdete na stránkách dotačního programu. Orientačně tak zjistíte, jaké náklady očekávat.

Sluneční svit
Pro fotovoltaiku je vhodné i mírné české podnebí.

3. Obnovitelné zdroje jsou budoucnost

V posledních měsících ukázalo, jak moc jsme stále závislí na fosilních palivech. S ohledem na stav životního prostředí je ale nutné ve větší míře využívat obnovitelné zdroje energie, které méně zatěžují přírodu. Zásoby ropy, uhlí a zemního plynu nejsou nekonečné, a proto je třeba hledat alternativní řešení. A solární, vodní nebo větrné zdroje energie ho nabízejí.

Na jak dlouho vystačí zásoby fosilních paliv?

Podle predikcí odborníků by ropa a plyn měly lidstvu vystačit na dalších 50 let. Zásoby uhlí by pak měly vydržet přibližně 100 let. Z tohoto odhadu plyne, že hledání obnovitelných a alternativních zdrojů energie není jen módní vlna, ale jednoduše nutnost.

4. Soláry mají velkou výdrž a málo poruch

Solární panely s křemíkovými články vám budou spolehlivě sloužit několik desítek let. Většina výrobců vám k fotovoltaice přidá i záruku 25 let, v praxi ale panely mohou fungovat i o 10 let déle, byť s lehce sníženým výkonem.

O soláry se v podstatě nemusíte nijak speciálně starat, je jen třeba, aby je pravidelně prohlédl servisní technik. Protože fotovoltaika neobsahuje pohyblivé části, jako jsou třeba listy u větrné elektrárny, není obecně příliš poruchová. Výrobci navíc panely i jejich upevnění stále vylepšují tak, aby byl výsledek co nejodolnější a ideálně bezúdržbový.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x