Svět se mění a s ním se proměňují i platební metody tak, aby byly bezpečné, snadné, rychlé a pro zákazníky pohodlné. Hotovosti v oběhu ubývá, většina lidí upřednostňuje bezkontaktní platby a na popularitě získává placení mobilními peněženkami nebo třeba bitcoinem. S jakými dalšími trendy je dobré v následujících letech počítat?

Platby chytrým telefonem a digitální peněženky 

Telefon má každý při ruce a hodinky na ruce. Není tedy s podivem, že je jejich využívání při placení stále častější. Během pár sekund tak můžete zaplatit na e-shopu i v kamenných prodejnách. Zároveň stoupá obliba placení nákupů virtuálními kartami, které nejsou navázané k běžnému účtu. Lidé tak minimalizují riziko podvodu a zneužití úspor.

CO JE DIGITÁLNÍ PENĚŽENKA 
 
Digitální peněženka je aplikace, kterou si stáhnete do chytrého telefonu a nahrajete do ní své platební karty. K placení si pak můžete vybrat konkrétní kartu a zaplatit s ní online i v kamenných obchodech. Pomocí mobilní peněženky můžete přijímat a posílat peníze na další účty, zobrazovat historii plateb nebo třeba získávat odměny za nákupy. 
TIP!
TIP: Pořiďte si zdarma účet Plus se Skip Pay kartou a první nákup máte se slevou 1 000 Kč. Peněženku ale nechte v tašce a nakupujte pomocí platebních údajů, které si zobrazíte v aplikaci.

Anonymní kryptoměny 

Kryptoměny vznikly za účelem nahradit klasické světové měny. Platby kryptoměnou jsou anonymní, jednoduché, neplatíte za ně žádné bankovní poplatky a nelimitují vás ani přeshraniční platby. Jejich rostoucí popularitu vnímají i obchodníci, a proto jimi zaplatíte na některých e-shopech, v kamenných prodejnách nebo restauracích. Kryptoměnou nakoupíte třeba na Microsoftu, na e-shopu Alza.cz nebo v pražské kavárně Bitcoin Coffee.

Biometrické ověřování

Používání číselných PIN kódů k uzamčení účtů není tak spolehlivé jako biometrické ověřování, tedy potvrzení pomocí otisků prstů, rozpoznávání obličeje i oční duhovky nebo třeba mapování žil. Kvůli rostoucímu riziku krádeže identity, podvodů a internetové bezpečnosti se očekává, že oblíbenost biometrického ověřování bude stoupat. Nejen, že je to jedinečný bezpečností prvek, který nemůže nikdo odkoukat, ale zároveň vám zjednoduší přístup k vašim účtům — nemusíte si tak pamatovat velké množství hesel.

Placení pomocí QR kódu 

Hlavní plus platby QR kódem je jeho přesnost. Nehrozí vám, že špatně opíšete číslo účtu, částku nebo variabilní symbol a vaše platba bude lítat v meziprostoru nebo dorazí na špatný účet. QR kódy na fakturách jsou dnes téměř samozřejmostí. Pomocí QR kódu ale můžete často zaplatit i útratu v restauraci a nemusíte čekat na obsluhu. V některých kamenných obchodech funguje samoobslužné nakupování a placení, kdy si v aplikaci naskenujete QR kód zboží, které poté vložíte do nákupního vozíku a na závěr zaplatíte. Vyhnete se tak nekonečným frontám u pokladny, šetříte svůj čas a zároveň dopředu víte, kolik vás nákup bude stát.

Odložená a rozložená platba 

Odložená platba je čím dál populárnější formou úhrady zboží. Je to moderní a bezplatná alternativa dobírky, kdy si boží jednoduše objednáte, převezmete od kurýra, ale zaplatíte ho až za stanovený počet dní. Budoucnost patří i rozloženým platbám, které umožňují nákup rozdělit třeba do tří po sobě jdoucích splátek. Na velké nákupy tak nemusíte vynaložit veškeré finanční prostředky najednou.  

TIP!
TIP: Lákají vás moderní metody úhrady zboží? Plaťte se Skip Pay! Platbu si tak můžete jednoduše rozdělit na Třetinu nebo objednané zboží zaplatit až do 50 dní.
Žádné čáry přes rozpočet. Plaťte jen tolik, kolik se vám zrovna hodí
Žádné čáry přes rozpočet. Plaťte jen tolik, kolik se vám zrovna hodí

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 3.67 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x