Díky internetu jsme obklopeni obrovským množstvím informací. Zatímco některé z nich jsou pečlivě ozdrojované a vyargumentované, jiné jsou založené spíše na dojmech, nebo dokonce záměrně lživé. Proto jsme se rozhodli vyvrátit pětici mýtů, které v online prostředí kolují o financích, a také podpořit kampaň Tři tečky, jejímž cílem je právě boj proti dezinformacím.

1.   Kreditní karta vás zruinuje 

To vůbec nemusí být pravda. Záleží totiž na tom, jakým způsobem ji budete využívat. Ano, kreditka patří mezi úvěrové produkty, a pokud ji budete vnímat jako další půjčku, budete vyčerpanou částku splácet s relativně vysokým úrokem. Takže pokud tušíte, že byste dostupnou částku bez rozmyslu utratili, raději se kreditce vyhněte

Ale když na to půjdete chytře, můžete díky kreditní kartě dokonce vydělat, protože vám ve spolupráci s bankou často jako bonus vrátí několik procent z uskutečněných nákupů zpět. A poskytovatel karty vám k tomu navíc nabídne bonusový program za používání karty. Když peníze z kreditky použijete a splatíte je v tzv. bezúročném období, které u některých bank trvá až 60 dnů, žádné úroky platit nebudete.

Nečekané výdaje? S rezervou až 50 000 Kč jste v klidu.
Nečekané výdaje? S rezervou až 50 000 Kč jste v klidu.
S mallpay kreditní kartou získáte rezervu až 50 000 Kč, 50 dnů na zaplacení nákupů nebo automatické prodloužení záruky a pojištění produktů zdarma. Hledali jsme férovější kartu, ale zkrátka nenašli. Přesvědčte se.

2.   Záznam v registru je průšvih 

Existují dva typy registrů – pozitivní a negativní. Sdílejí je banky, nebankovní společnosti a další poskytovatelé služeb, aby si mohly ověřit bonitu a finanční morálku svých potenciálních klientů. Tím chrání nejen sebe, ale i samotné klienty, které by další úvěrový produkt mohl dostat do finančních potíží.

TIP!
Není registr jako registr. Zjistěte, jaké jsou mezi nimi rozdíly. 

V pozitivních registrech má záznam každý, kdo čerpá půjčku, nakoupil na splátky nebo vlastní kreditní kartu. A to i v případě, že všechny své závazky splácí vzorně a včas. Když banka z registru vyčte, že své dluhy máte pod kontrolou, může vám to dokonce pomoct třeba při budoucí žádosti o hypotéku. Jakmile se dlužník ve splácení zpozdí, nebo splátky dokonce ignoruje, putuje jeho jméno do negativního registru. To už opravdu může být nepříjemnost, třeba při žádosti o další úvěr.

Podporujeme kampaň Tři tečky

Cílem kampaně Tři tečky, za kterou stojí spolek Nelež, je vyzvat veřejnost k ověřování informací a kritickému myšlení. Stále více lidí totiž podléhá dezinformacím a „fake news“, které není vždy snadné odlišit od pravdy. Kampaň na konkrétních příkladech ukáže, jak snadné je informacím, které se nezakládají na pravdivých podkladech, podlehnout. A protože my v mallpay chceme vždy komunikovat na rovinu, rádi každou podobnou iniciativu otevřeně podpoříme.

3.   Investovat můžou jen bohatí

Když se řekne „investice“, řada lidí si vybaví bankéře z Wall Street, který si cigarety připaluje stodolarovými bankovkami. Pravda je ale taková, že do světových podílových fondů můžete klidně investovat i pár stokorun. Jistě, nemůžete pak automaticky očekávat, že se z vás obratem stane milionář, ale když budete mít nastavenou správnou investiční strategii a trochu štěstí, budou se vám vklady množit.

Pokud máte rádi čísla a volný čas, můžete se do investování pustit sami. V dnešní době to bez potíží zvládnete online a na internetu najdete tuny více i méně užitečných návodů, jak začít budovat investiční portfolio. Jestliže se na matematiku příliš necítíte, můžete své investiční záměry zkonzultovat se zkušeným poradcem, který vám představí vhodné strategie.

Investování online
Do investic se můžete pustit i bez milionů.

4.   Když jsem v nouzi, pomůže mi krátkodobá půjčka 

Pojďme být upřímní – pokud jste ve finančních těžkostech, každá další půjčka pro vás může být rizikem. Pokud ale nemáte jinou možnost, vyrazte pro úvěr do banky, která vám nabídne transparentní podmínky a rozumný úrok. Větší šanci se žádostí uspět budete mít u své domovské banky, která zná vaši finanční situaci, a proto dokáže rychle vyhodnotit, jestli půjčku zvládnete splácet.

TIP!
TIP: Ne všechny nebankovní půjčky jsou špatné. Ale přesto se vyplatí být na pozoru.

Když se rozhodnete o finanční pomoc požádat nebankovní společnost, která vám nabídne „výhodnou“ krátkodobou půjčku, rozhodně si předem zkontrolujte, jak moc výhodný takový produkt ve skutečnosti je. Možná sice peníze získáte snáze než v bance, ale jako „bonus“ vám k ní poskytovatel přidá mnohdy nesmyslně vysoký úrok a likvidační podmínky v případě nesplácení, které chytře ukryje do složitých právnických formulací.

5. Pojištění je vyhazování peněz

Z hlediska pravděpodobnosti toto tvrzení možná částečně platí, nicméně spoléhat se na to, že vám se přece nic nemůže stát, je dost krátkozraké. A většina lidí, kteří museli řešit nějakou pojistnou událost, vám to jistě potvrdí. To, že jste pojištění, totiž oceníte až ve chvíli, kdy se vám něco neblahého stane. A je celkem jedno, pokud jde o úraz, ukradenou peněženku na dovolené nebo vytopení bytu.

Online zprávy
Kampaň Tři tečky upozorňuje na rostoucí počet dezinformací.

Tím nechceme říct, že byste měli být paranoidní a pojistit se proti všem myslitelným rizikům. Stačí střízlivě zvážit, jaké nepříjemnosti by vás reálně mohly potkat s ohledem na vaše povolání nebo životní styl. Uvidíte, že když měsíčně oželíte pár stovek na platbu pojistek, bude se vám klidněji spát. Ano, je možné, že k pojistnému plnění nikdy nedojde, což je vlastně pozitivní, ale i tak je lepší myslet na zadní vrátka.

Hodnocení článku:

(7 hlasů, průměrné hodnocení: 3.29 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x