I když případy podvodníků, kteří lidem bez jejich vědomí vyluxují účet, nejsou ojedinělé, pravda je taková, že někdy je nejtěžší vlastní peníze uhlídat před sebou samým. Máte sklony utrácet více, než je zdrávo? Nedaří se vám šetřit, i když víte, že by to bylo rozumné? Zkrotit výdaje a dostat domácí rozpočet do rovnováhy není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Poradíme vám, jak na to.

1. Mějte přehled o příjmech a výdajích

Na to, abyste věděli, že vyvážený domácí rozpočet vyžaduje, aby příjmy převyšovaly výdaje, nemusíte být geniální matematik. Přesto nejrůznější průzkumy opakovaně ukazují, že Češi mají v hospodaření s penězi pořád veliké rezervy. Mnoho lidí jednoduše bez rozmyslu utrácí, dokud jim to platební karta dovolí, a pak se diví, kam se jejich peníze poděly. Poté se v lepším případě uskromní, dokud jim na účet nedorazí výplata, a v horším případě vyřeší situaci půjčkou.

Jak se naučit s penězi lépe hospodařit? Důležité je, abyste měli přehled o tom, kam vaše finance putují. Zkuste si během jednoho měsíce zaznamenávat veškeré výdaje – od pravidelných větších plateb až po drobné položky, kterým běžně příliš nevěnujete pozornost. Po měsíci si udělejte finanční inventuru, během níž na seznamu útrat vytipujte ty, bez kterých se bez potíží obejdete. Když se v dalším časovém úseku jejich nákupu vyhnete, budete mít ze sebe dobrý pocit, ale hlavně si můžete ušetřenou částku odložit stranou na horší časy.

2. Nechte peníze vydělávat

Leží vám na účtu přebytečné peníze? Zkuste je, místo aby jejich hodnotu snižovala inflace, chytře rozmnožit. K tomu, aby se vám to podařilo, nemusíte být zrovna Vlk z Wall Street, začít můžete tím, že si vyberete spořicí produkt, který vaše finance alespoň trochu zhodnotí. Může jít o spořicí účet, stavební spoření nebo třeba termínovaný vklad. Ruku na srdce – s těmito produkty nevyděláte majlant, ale alespoň částečně zabráníte tomu, aby vaše peníze zbytečně ztrácely hodnotu. Pravdou ale je, že spořicí účty aktuálně nabízejí tak nízké úroky, že výnos nepokryje ani zmíněnou inflaci.

Příjemnější zhodnocení nabízí investice do tzv. peer-to-peer půjček, které v Česku reprezentuje například společnost Zonky. V praxi to zjednodušeně znamená, že své peníze skrze systém poskytovatele po malých částkách půjčíte jiným lidem, z jejichž úroků poté vznikne váš výnos. Další možností je investování do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů, v tomto případě je ale třeba počítat, že vaše investiční portfolio bude vyžadovat váš čas a náležitou péči. A pokud fandíte technologiím a chcete zažít opravdový adrenalin, zaměřte se na aktuálně velmi diskutované kryptoměny.

Přehled o výdajích vám pomůže k vyváženému rozpočtu.
Své útraty si můžete zapisovat ručně, nebo se spolehnout na chytré programy.

3. Nakupujte chytře

Nebojte, opravdu vás nebudeme nutit, abyste každý týden trávili hodiny studováním akčních letáků supermarketů. Chytré nakupování začíná u nákupního seznamu, který jednak zkrátí čas, který strávíte v obchodě, ale hlavně se díky němu vyvarujete pořizování věcí, které nepotřebujete. Spoustu času i nervů vám ušetří i nákupy na internetu – vybírat můžete klidně o půlnoci z gauče a v pyžamu, zvolíte si platební metodu, která vám nejlépe vyhovuje, a zboží vám dorazí až domů.

Máte radši, když si produkty můžete osahat, vyzkoušet a prohlédnout na vlastní oči, ale přesto se výhod internetových nákupů nechcete vzdát? Vyzkoušejte odloženou platbu – zboží si jednoduše objednáte, doma si ho vyzkoušíte a otestujete a uhradíte ho do 30 dnů od doručení. Pokud zjistíte, že pro vás produkt není to pravé ořechové, jednoduše ho vrátíte, aniž by vám nákup zbytečně blokoval peníze. Ačkoliv je tato platební metoda na českém trhu stále trochu nováčkem, objevuje její výhody stále více lidí.

4. Zapisujte si přání

Nakupujete impulzivně a bez rozmyslu? Možná je to tím, že vlastně nemáte přehled o tom, co vlastně potřebujete nebo chcete. V takovém případě snadněji podlehnete nákupnímu šílenství a pořídíte si další věc, kterou ve skutečnosti nepotřebujete. Tohoto zlozvyku se zbavíte tím, že si vytvoříte seznam přání neboli wishlist, do něhož si budete průběžně zapisovat, co byste si chtěli pořídit. Seznam pak můžete podle potřeby aktualizovat a vyškrtávat z něj položky, které nepotřebujete nebo už jste si je pořídili.

Wishlist nemusí být jen papírový, existují totiž mobilní aplikace nebo internetové portály, které vám umožní dát svým přáním podobu elektronického seznamu. Do něj si můžete ukládat odkazy do e-shopů nebo obrázky, abyste měli inspiraci pěkně pohromadě. Virtuální wishlist navíc můžete sdílet s partnerem, rodinou či kamarády, což je praktické třeba před Vánoci, kdy si vaši blízcí lámou hlavu s tím, jaký dárek by vás nejvíc potěšil.

5. Recyklujte

Třídění odpadu je nepochybně záslužná činnost, která by pro každého měla být samozřejmostí. My ale máme na mysli trochu jinou recyklaci. Až budete příště něco shánět, zkuste kromě e-shopů zapátrat také v internetových bazarech, jako jsou Aukro, Bazoš nebo Letgo, nebo nákupních skupinách na sociálních sítích. Ostatně Facebook už před pár lety spustil službu Marketplace, která umožňuje prodej zboží mezi uživateli. Když budete mít štěstí, můžete tak objevit téměř nové produkty, které se aktuálnímu majiteli zrovna nehodí, i učiněné poklady za skvělé ceny.

Nákupy z druhé ruky mají ekonomický i ekologický dopad – kromě toho, že ušetříte a dáte novou šanci věci, která by jinak skončila v popelnici, také prospějete životnímu prostředí. Stejným způsobem se můžete věcí také zbavovat – jednoduše jim najdete nové majitele. Vystavení na internet zabere pár minut, vyděláte si, a navíc někomu uděláte radost.

Hodnocení článku:

(11 hlasů, průměrné hodnocení: 4.91 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x