Nákup zboží na dobírku patří i dnes mezi oblíbené platební metody. Dává lidem jistotu, že nevyhodí peníze za věci, které nepřijdou. Dobírka ale něco stojí. Pokud se bojíte, že vám zboží z e-shopu nedorazí, můžete ho zaplatit až po doručení úplně zdarma. Zajímá vás, jak na to?

Co je to dobírka

Dobírka je platební metoda, kdy zákazník e-shopu zaplatí zboží až při doručení. Převzetí balíku může proběhnout na poště, od kurýra nebo na úložném místě. Dobírka je oblíbená u lidí, kteří nechtějí dávat peníze za zboží předem nebo neradi zadávají na internetu údaje o své platební kartě. Nemusí se tak bát nakupovat z neznámého e-shopu nebo řešit složité reklamace v případě nedoručeného zboží.

JAK FUNGUJE DOBÍRKA?

V košíku e-shopu zákazník zvolí platbu dobírkou. Následně e-shop zboží připraví a předá ho dopravci. Při doručení zaplatí zákazník cenu zásilky kurýrovi dopravní společnosti. Dopravce pak do několika dnů pošle tyto peníze na účet e-shopu. Pro e-shopy je dobírka nevýhodná, protože peníze za zboží nemají k dispozici okamžitě a zvyšuje se riziko, že si zákazník zboží nepřevezme. Prodejce pak musí z vlastní kapsy zaplatit expedici a přepravu zboží. Proto si e-shopy tuto službu nacení tak, aby částka aspoň částečně pokryla tato rizika – a zaplatit to musí zákazník.

Kolik stojí dobírka

Cena dobírky záleží na typu dopravní společnosti a hodnotě objednaného zboží. Ceny se většinou pohybují v rozmezí 30 až 90 Kč a zahrnují poplatek e-shopu i dopravci, náklady na přepravu ale platíte zvlášť. U drahého zboží můžete zaplatit i 500 Kč. Kvůli dobírce se vám náklady na dopravu a celkovou cenu zboží zbytečně prodraží.

TIP!
TIP: Využijte odloženou platbu se Skip Pay a plaťte zboží až při doručení. Nedáte za to ani korunu navíc.

Nevýhody nákupu na dobírku

  • Poplatky, které za dobírku zaplatíte, mohou za rok vyšplhat až do výše stovek nebo tisíců korun.
  • Při platbě v hotovosti je potřeba mít předem připravenou přesnou částku. 
  • Dobírka představuje pro e-shopy zvýšené riziko, že si zákazník zboží nepřevezme. Ne všechny internetové obchody proto tuto možnost nabízejí. Může se vám tak stát, že pro vás nákup na vybraném e-shopu nebude dostupný.
  • Při vyzvedávání zboží na výdejním místě musíte sledovat otevírací hodiny. Převzetí balíku na dobírku může trvat delší dobu, pokud uvíznete ve frontě. Snižování počtu poboček České pošty situaci ještě zhorší.
JAK OVLIVNÍ NÁKUP NA DOBÍRKU RUŠENÍ POBOČEK ČESKÉ POŠTY?

Česká pošta do července 2023 zruší na 300 poboček. To může prodloužit doručovací dobu zásilek, zhoršit dostupnost služeb a zvýšit počet zákazníků na zbývajících pobočkách. 

Pokud se rušení týká i pobočky ve vašem okolí, a pošťák vás se zásilkou nezastihne doma, budete si pro ni muset dojít na vzdálenější pobočku.

Zhoršení dostupnosti pošt může ovlivnit i e-shopy a zvýšit jim náklady na přepravu zboží. Tyto náklady se promítnou do ceny dobírky a povedou k jejímu zvýšení.
nákup na dobírku
Fandíte nákupu zboží na dobírku? Využijte raději odloženou platbu. Za tu nic neplatíte.

Neplaťte za dobírku ani korunu

Chcete zboží uhradit až po doručení, ale neradi platíte za dobírku? Vyzkoušejte odloženou platbu Skip Pay. Zboží si objednáte na internetu, necháte si ho doručit a až potom za něj zaplatíte.

Výhody odložené platby jsou:

  • Za zboží zaplatíte až 50 dní od doručení. Máte tak čas si ho v klidu prohlédnout a ujistit se, že je v pořádku.
  • Odložená platba vás nic nestojí. Ušetřené peníze můžete použít k dalším nákupům nebo investicím.
  • Neposkytujete na internetu údaje ke své platební kartě, takže se nemusíte bát jejího zneužití.
  • Datum splatnosti zboží není potřeba nosit v hlavě, upozorníme vás na ni e-mailem, smskou a notifikací v mobilu. 
  • V Zákaznické zóně vidíte seznam nákupů, takže máte přehled o svých výdajích.
TIP!
TIP: Založte si účet Plus od Skip Pay a čerpejte všechny výhody, které nabízí.

Hodnocení článku:

(16 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x