Lahodná zmrzlina, návštěvy restaurací, nákup suvenýrů nebo pronájem lehátek a slunečníků na pláži jsou v rozpočtu na dovolenou položky, se kterými se často nepočítá. Dovolená se tak může nečekaně prodražit. Jak tedy chytře plánovat nákupy na dovolené, aby na ni nepadly všechny vaše úspory?

Určete si, kolik můžete utratit

Ať už máte zaplacený all inclusive zájezd do Řecka, nebo se chystáte na blind do Chorvatska, dobře si spočítejte, kolik peněz můžete za dovolenou vydat. Určete si limit na útratu a každodenní výdaje si zapisujte. Získáte tak přehled o svých financích a nebudete utrácet jako utržení ze řetězu.

Zeptejte se na zkušenosti

Pokud se zrovna nechystáte do nějaké neprobádané oblasti, zeptejte se ostatních na zkušenosti s vybranou destinací. Otázky pokládejte do tematických skupin na sociálních sítích nebo si informace vygooglete. Snadno tak zjistíte, kde se dá dobře najíst, jaká místa stojí za návštěvu a na co si dát pozor.

BUĎTE JAKO MÍSTNÍ

Restaurace v centrech a turistické atrakce mají často našponované ceny. Poraďte se proto raději s místními, kam vyrazit na jídlo i za zábavou. Využijte k tomu třeba aplikaci Like a local guide, kde najdete tipy přidávané přímo domorodci.

Zážitky vás nemusí stát majlant

Návštěvy turisticky atraktivních památek mohou vyjít draho. V některých státech je ale můžete v konkrétní den nebo hodinu obdivovat za symbolickou cenu, nebo zdarma. První neděli v měsíci tak zdarma navštívíte třeba římské Koloseum.

Prozkoumejte i místní slevové portály. Můžete na nich objevit slevy na vstupy, atrakce, restaurace nebo dopravu. Nestaňte se ale pouhými sběrateli zážitků, kteří přebíhají z atrakce na atrakci. Nasávejte a vychutnávejte kouzlo okamžiku. Nebudete mít sice tolik fotek do albíčka, ale zato získáte zážitky, které se vám z paměti nevymažou při prvním updatu telefonu. 

Způsobů, jak ušetřit na dovolené, je ale více. Procházka po přístavu, návštěva parků, pláží nebo poslech pouličních hudebníků vás nic stát nebude.

TIP!
TIP: Máte napjatý rozpočet a dovolenkové výdaje naplánované do poslední koruny? Nezapomeňte na strýčka příhodu a raději si do kufru zabalte i Skip Pay kartu. Nečekané výdaje vás tak nerozhodí.
Nejlepší zážitky vás nemusí vyjít příliš draho.

Dopřejte si jen to, co pro vás má opravdovou hodnotu

Někteří lidé jezdí na dovolenou s tím si „konečně dopřát“ vše, co si přes rok upírali. Často pak utrácí i za věci, které jim ve skutečnosti přinesou jenom chvilkové potěšení. U každého výdaje se proto zamyslete, jestli vám za to stojí. Nesmyslných nákupů můžete později litovat, ale jedinečné zážitky jsou k nezaplacení.

Pozor na zbytečné výdaje

Nenechte své peníze rozkutálet. Hotovost si proto směňujte v prověřených směnárnách a kromě směnného kurzu se zaměřte i na další poplatky. Při placení kartou vždy zvolte na platebním terminálu platbu v místní měně, převod měn je tak výhodnější. U své banky si také ověřte výši poplatků za výběr peněz z cizího bankomatu a možnost si zřídit účet s výběry zdarma.

TIP!
TIP: Chcete zdarma vybírat z bankomatu doma i ve světě? Pořiďte si Skip Pay kartu a výběry vás nebudou stát ani korunu navíc.
SJEDNEJTE SI CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Před cestou do zahraničí si sjednejte kvalitní cestovní pojištění. Nikdy totiž nevíte, co se může stát, a ošetření v cizině by vás mohlo vyjít na desetitisíce. 

Místo taxíku zkuste pěškobus

Nohy jsou nejlevnějším dopravním prostředkem, proto prozkoumávejte nejbližší okolí pěšky nebo místní hromadnou dopravou. Ta vás vyjde levněji než půjčení auta, parkování a palivo.

VYUŽIJTE SDÍLENOU DOPRAVU

Chcete objevovat oblasti, ke kterým se s MHD nedostanete? Využijte sdílenou dopravu. V rámci tzv. carsharingu si můžete (na rozdíl od autopůjčovny) pronajmout auto jen na pár hodin. Sdílet můžete i kola nebo koloběžky.

Vyhněte se turistickým pastem

Suvenýry koupíte levněji v bočních ulicích než na hlavní třídě plné turistů a lákajících prodejců. Ušetřit můžete i navštěvováním méně známých památek, nákupy na trzích, stravováním se v restauracích mimo turistická centra nebo přibalením vlastní svačiny na výlety.

NEBOJTE SE SMLOUVAT

V některých zemích bývá smlouvání považováno za národní sport. Prodejci proto ceny schválně přestřelí a vy můžete smlouváním ušetřit i polovinu ceny zboží.
cestování na blind

Jak ušetřit při cestování na vlastní pěst

Pokud se chystáte cestovat na blind, prvně zjistěte, na kolik vás zhruba vyjde ubytování, strava a doprava v dané oblasti. Vyrazte jenom tam, kam vám finance dovolí. Cestování s napjatým rozpočtem by vás mohlo zbytečně stresovat.

  • Jeďte do země, ve které je levně. Za méně peněz si tak můžete užít více muziky.
  • Vytvořte si plán cesty — budete tak přesně znát harmonogram i jaké památky navštívíte, a tím získáte přehled, na kolik vás to vyjde.
  • Ubytujte se u místních obyvatel mimo turistické centrum.
  • Zjistěte od místních tipy na levné restaurace, trhy, obchody i atrakce.

Při cestě autem si přibalte vše, co budete na dovolené potřebovat — kola, stan, člun, kempovací vybavení apod. Půjčovné na místě taky něco stojí.

TIP!
TIP: Jak si užít dovolenou tak, aby vás nestála celé jmění? Přečtěte si článek Levná dovolená u moře i v ČR: 12 tipů, jak ušetřit.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x