Řada obchodů, ať už kamenných, nebo internetových, svým zákazníkům nabízí možnost splátkového prodeje. Rozložení celkové sumy do série nižších částek znamená menší finanční zátěž, ale také závazek vůči úvěrové společnosti. Je nákup na splátky rozumnou volbou? Na co byste si měli dát pozor? A nabízí český trh jiné alternativy?

Ne každý může bez mrknutí oka zaplatit nákup za tisíce nebo desetitisíce korun. A proto na tom, že si platbu rozdělíte do několika menších částek, není vůbec nic špatného. Přesto je třeba si uvědomit, že nákup na splátky není nic jiného než spotřebitelský úvěr. Ten vám poskytne úvěrová společnost, která s daným obchodem či e-shopem spolupracuje.

Nenechte se unést a prostudujte si smlouvu

Stejně jako je tomu u půjček, mohou být podmínky nákupu na splátky pro zákazníka buď výhodné, nebo nevýhodné. Řada lidí ale v nákupní euforii nevěnuje úvěrové smlouvě příliš pozornosti, a pak se diví, že jsou podmínky ve skutečnosti trochu jiné, než jaké se na první pohled zdály.

Proto se rozhodně vyplácí si před finálním podpisem důkladně prostudovat, za jakých podmínek a s jakým úrokem budete svůj nákup splácet. U menších nákupů vyšší úrok nepředstavuje nijak závratnou částku, ale u dražších položek mohou nevýhodně nastavené podmínky celkovou splatnou částku citelně navýšit.

Nezapomeňte si také zjistit, jaké sankce vás čekají v případě, že se s platbou náhodou opozdíte. Zatímco některé společnosti jsou při krátkém zpoždění poměrně shovívavé, jiné vám za prodlení obratem naúčtují pokutu. Pár minut, které věnujete čtení smlouvy, se zkrátka vyplácí, protože v tomto případě platí, že neznalost neomlouvá.

Nákupy na splátky může mít výhodné i nevýhodné podmínky.
Prostudováním smlouvy si ušetříte potenciální nepříjemnosti.

Připravte se na „prověrku“

I pro splátkový prodej platí, že si věřitel žadatele před schválením úvěru nejprve pořádně proklepne a ověří si jeho bonitu, tedy finanční důvěryhodnost. Čím je celková hodnota nákupu vyšší, tím je zkoumání žadatelovy finanční minulosti, platební morálky nebo výše jeho příjmů podrobnější. Úvěrová společnost logicky nechce půjčovat někomu, u koho hrozí, že půjčku nebude splácet. V důsledku ale důkladná kontrola pomůže i samotnému zákazníkovi – eliminuje riziko, že mu jeho závazky přerostou přes hlavu.

Nákup na splátky se proto ve většině případů neobejde bez prokázání totožnosti prostřednictvím dvou dokladů, obvykle jde o občanku a řidičák nebo pas, které, pokud nakupujete online, naskenujete nebo vyfotíte a pošlete e-mailem, případně nahrajete do elektronického systému. Úvěrové společnosti mají přístup do nejrůznějších registrů dlužníků, a tak se může stát, máte-li z minulosti nějaký finanční škraloup, že váš nákup na splátky nebude schválen. S neposkvrněnou finanční historií můžete naopak většinou počítat s tím, že celý proces proběhne rychle a hladce, často dokonce v řádu minut.

Pohlídejte si výhodné akce

Nákup na splátky může mít různé podoby –  zboží si můžete užívat bez jakékoliv předchozí platby, ale pokud to obchodník umožňuje, můžete část celkové sumy zaplatit už při nákupu, a poté splátkami uhradit zbytek. Různí se také doba splácení, kterou si můžete rozprostřít do pár měsíců i několika let. Obecně platí, že čím déle budete úvěr splácet, tím vyšší bude částka, o kterou „přeplatíte“ původní hodnotu nákupu.

Při troše štěstí můžete v obchodech i e-shopech narazit na nákup na splátky bez navýšení. Obvykle se jedná o časově omezenou akci, která vám zaručí, že úvěrové společnosti splatíte pouze hodnotu nákupu bez dalších poplatků. Jestliže tedy víte, že obchodník, u kterého se chystáte nakoupit, takové akce pro své zákazníky čas od času připravuje, můžete s nákupem počkat na tu pravou chvíli.

A co situace, kdy nemáte, třeba před výplatou, peněz nazbyt, a narazíte na produkt, po kterém už dlouho pokukuje, v časově omezené nabídce za super výhodnou cenu? Pokud se na nákup na splátky úplně necítíte, můžete situaci elegantně vyřešit pomocí odložené platby. Díky ní si můžete zboží objednat hned, ale zaplatit za něj během 30 dní od doručení, aniž byste se museli upisovat úvěrové společnosti.

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x