Představa, že by si všichni mohli dovolit koupit všechno, je sice moc hezká, ale nereálná. Skutečnost je taková, že se téměř každý občas ocitne v situaci, kdy ocení finanční injekci. Ta může mít podobu odložené platby nebo půjčky. Proto jsme se podívali na to, v jakých situacích je vhodné obě zmíněné možnosti využít.

Kdy je vhodná odložená platba?

1. Když neradi platíte za zajíce v pytli

Odložená platba se hodí pro každého, kdo nerad platí za něco, co si nemohl na vlastní oči prohlédnout. Pokud si i vy zboží před zaplacením chcete pořádně proklepnout, ale přitom se nechcete vzdávat online nákupů, je tato služba přesně pro vás. Zboží si jednoduše objednáte, v klidu si ho vyzkoušíte a zaplatíte za něj během následujících 30 dnů. Podklady k platbě vám spolu s termínem úhrady přistanou v e-mailové schránce, případně vše můžete pohodlně sledovat v zákaznické zóně. Skvělé je, že za využití služby na rozdíl od půjčky nezaplatíte ani korunu.

2. Když máte před výplatou hluboko do kapsy

Občas se stane, že tak úplně neuhlídáte své výdaje, a tak se těsně před výplatou ocitnete ve finanční tísni. Pokud si přesto potřebujete něco pořídit nebo třeba narazíte na časově omezenou, ale zato neodolatelnou akční nabídku u produktu, který si už dlouho chcete koupit, nemusíte věšet hlavu ani se upsat k nevýhodné půjčce. Využijte odloženou platbu, díky které získáte na zaplacení objednávky v hodnotě až 10 000 korun dva týdny času. Zboží pak zaplatíte ve chvíli, kdy vám na účtu přistanou peníze. Zkrátka jednoduché, elegantní a hlavně funkční řešení!

3. Když vás zaskočí nečekaný výdaj

Spotřebiče mají schopnost se porouchat přesně ve chvíli, kdy se to nejmíň hodí. Stalo se to i vám? Pokud si hlídáte výdaje a v daném období už nechcete více utrácet,  pořiďte si nový kousek s využitím odložené platby. Díky 30 dnům, které budete mít na zaplacení, vám objednávka nespolkne neplánovanou část úspor. Když si nákup chytře načasujete, můžete ho zaplatit z rezervy na další časové období. Výsledek? Vaše domácnost díky tomu bude kompletní a vy můžete být spokojení, že neplánované vydání nenarušilo vaše hospodaření.

7 platebních metod na eshopech
Nenechte si nabourat svůj domácí rozpočet.

Kdy je čas na půjčku?

1. Když plánujete větší nákup

S pomocí odložené platby můžete realizovat nákupy do výše 10 tisíc korun. Pokud ale plánujete větší investici, budete se muset přistoupit k půjčce nebo nákupu na splátky, který je ve své podstatě také spotřebitelským úvěrem. V každém případě nepodceňujte výběr poskytovatele půjčky – vyhnete se tím nevýhodným podmínkám a zbytečným poplatkům. Zapátrejte na webových stránkách bank, kde čtěte i sekce, které jsou napsané drobným písmem, dívejte se na výši úrokové sazby, dobu splácení půjčky a také RPSN, případně  využijte internetové srovnávače půjček. V tomto případě platí, že se zbrklost může nepříjemně prodražit.

2. Když nemáte moc velké úspory

Je to jednoduché – odložená platba počítá s tím, že v době objednávky peníze sice mít nemusíte, ale do 30 dnů je mít budete, abyste mohli nákup uhradit. Půjčka předpokládá, že aktuálně sice nemáte k dispozici velkou částku, ale jste schopní půjčené peníze splácet po menších dílech. Proto si předtím, než o úvěr zažádáte, dobře propočítejte, jestli budete se všemi dalšími výdaji schopni půjčku bez potíží splácet. I když banka vyhodnotí, že si s úvěrem poradíte, je dobré si sepsat pravidelné příjmy a platby, abyste měli konkrétní představu, jaká částka vám měsíčně zbyde.

3. Když narazíte na zajímavou akci

Pokud půjčku nebo nákup na plátky už delší dobu zvažujete, vyplatí se sledovat akční nabídky bank a důvěryhodných úvěrových společností a číhat, až se objeví nějaká opravdu výhodná. Ano, u některých z nich sice po bližším prozkoumání zjistíte, že až tak výhodné nejsou, tak se nenechte zlákat formulacemi typu „půjčka už od“ a vždy kromě úrokové sazby sledujte i RPSN, ale s jinými můžete opravdu ušetřit. Budete-li pozorní, můžete získat půjčku s příjemně nízkým úrokem, odměnu za včasné splácení nebo využít nabídku nákupu na splátky bez navýšení. Když už půjčku, tak takovou, která se vyplatí!

Hodnocení článku:

(6 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x