Bankovní identita je způsob, jak digitálně ověřit vaši totožnost prostřednictvím přihlašovacích údajů do vašeho internetového bankovnictví. Díky tomu můžete komunikovat se státní správou nebo firmami, aniž byste se zvedli z gauče. Jak si bankovní identitu založit a je to bezpečné?

Co je bankovní identita

Bankovní identita (Bank iD) je ověření vaší totožnosti, na základě kterého můžete jednat s úřady, pojišťovnami, bankami, dodavateli energií i firmami online. Díky Bank iD všechny tyto instituce rychle a bezpečně poznají, že vy jste opravdu vy.

Jak si udělat bankovní identitu

Používáte internet banking? V tom případě máte vyhráno. Bankovní identitou jsou přístupové údaje, které zadáváte při přihlašování do svého internetového bankovnictví. Pokud internetové bankovnictví nemáte, sjednejte si Bank iD ve své bance.

Jak funguje bankovní identita

Pokud se chcete přihlásit do klientské zóny vaší pojišťovny, na Portál občana nebo Moje daně, zvolte přihlášení přes bankovní identitu (Bank iD). Ze zobrazené nabídky vyberte svou banku a k přihlášení použijte stejné údaje jako do vašeho internetového bankovnictví. Pak zadejte verifikační kód, který vám přijde jako smska do mobilu, nebo přihlášení potvrďte pomocí autentizační aplikace. Tím je vaše identita ověřena a můžete využívat potřebné služby. Máte internet banking u více bank? Přihlásit se můžete přes kteroukoli z nich.

výhody bankovní identity
Využíváním bankovní identity pro vás budou fronty na úřadech už minulostí.

Kde můžete bankovní identitu použít

Bankovní identitu využijete ve všech službách, které podporují přihlášení přes Bank iD, například při: 

  • komunikaci se zdravotní pojišťovnou nebo online lékařem,
  • nákupu zboží a služeb, kde je vyžadováno potvrzení identity a věku (e-shop s alkoholem, tabákem atd.),
  • jednání s bankami a investičními společnostmi, 
  • výměně informací s orgány státní správy,
  • tipování vítězů v sázkové kanceláři,
  • změně dodavatele energie,
  • přihlášení do datové schránky.
TIP!
TIP: Není čas ztrácet čas. Díky bankovní identitě si můžete online vyřídit příspěvky na bydlení, zaplatit daně nebo změnit dodavatele elektřiny, aniž byste trávili celý den na úřadech.

Výhody používání bankovní identity

  • Bankovní identitu získáváte od banky automaticky s přístupovými údaji do internetového bankovnictví. Nemusíte si tak pamatovat hesla do každého portálu a zakládat nové účty. 
  • Přes bankovní identitu se přihlásíte kdekoliv, kde máte přístup k internetu. Můžete se přihlásit z mobilu, tabletu i laptopu, z domova i ze zahraničí.
  • Je zadarmo. Ověřování osobních údajů, vyplňování dokumentů nebo podpis smluv vás nic nestojí.
  • Ve svém online bankovnictví najdete seznam úřadů a firem, u kterých jste bankovní identitu využili. Přihlašování máte tedy pod kontrolou.

Bezpečnost bankovní identity

Používání bankovní identity je bezpečné. Při přihlašování přes Bank iD jste přesměrováni na stránky banky a na původní portál se zpátky dostanete až po úspěšné identifikaci. Banky dbají na to, aby úřady nebo firmy nezískaly vaše přihlašovací údaje. Potvrzení správnosti údajů proto probíhá vždy prostřednictvím banky a na základě dvoufázového ověření. Kromě zadání uživatelského jména a hesla musíte přihlášení potvrdit kódem, který vám přijde do vašeho mobilu.

TIP!
TIP: Chcete mít jistotu, že vaši bankovní identitu nikdo nezneužije? Nastavte si do vašeho internetového bankovnictví silné heslo. Bezpečné heslo by mělo mít nejméně 12 znaků a obsahovat malá i velká písmena, číslice a speciální znaky.

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 3.33 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x