Phishing, vishing nebo smishing. To jsou nejčastější praktiky, kterými se podvodníci na internetu snaží z lidí vylákat peníze. Jejich podvodné metody jsou bohužel stále vychytralejší, a tím pádem i nebezpečnější. Jak se v online prostoru nenechat okrást?

Možná si říkáte, že jste přeci opatrní, a proto si na vás internetoví predátoři jen tak nepřijdou. Jenže způsoby, kterými se podvodníci snaží z lidí vylákat peníze nebo přístup k citlivým údajům, se neustále vyvíjejí a vylepšují. Jakmile jedna metoda selže nebo se o ní začne více mluvit, přijdou s další, která je ještě sofistikovanější.

TIP!
Přečtěte si více o podvodných metodách na které můžete v online světě narazit.

Lidé, kteří se snaží obohatit na ostatních na internetu, často využívají pokročilé metody sociálního inženýrství. A když je použijí chytře, lidé jim své citlivé údaje nebo přístup k bankovnímu účtu často poskytnou sami. A to i ti, kteří se denně pohybují na internetu a znají základy bezpečnosti v online prostoru. Už dávno totiž neplatí, že podvodníci používají lámanou češtinu a posílají graficky nedokonalé e-maily, které jsou na první pohled podezřelé.

Co je sociální inženýrství?

Jde o způsob manipulace vybrané osoby nebo skupiny osob s cílem získat informace nebo je přimět k určitému jednání. Sociální inženýrství využívá lidského strachu, neobezřetnosti a nepozornosti. Jeho smysl spočívá v uvedení oběti do situace, o které se domnívá, že je jiná, než ve skutečnosti je. Útočníci tak nepotřebují speciální software, protože zmanipulovaní lidé jim citlivé informace často sdělí dobrovolně.

Novinky z repertoáru online podvodníků

Podvody na inzertních portálech a bazarech

Prodáváte občas věci, které už nepotřebujete, na online bazarech? Pak si dejte pozor na zájemce, kteří se vám budou snažit nalhat, že k platbě potřebují číslo vaší karty. Na tu vám slíbí ihned poslat platbu za zboží i dopravu. Zdá se vám, že to dává smysl? Chyba! K tomu, aby vám někdo poslal peníze, potřebuje číslo vašeho účtu, nikoliv karty. Jakmile takovému člověku údaje o kartě pošlete, obratem se pokusí ji zneužít. A vy možná budete natolik zmatení, že mu to umožníte. 

Falešná identita a hrozba autoritou

V tomto případě podvodníci postupují tak, že vás kontaktují a vydávají se za pracovníky banky, kteří vás chtějí varovat před možným napadením vašeho účtu. Zároveň vás upozorní, že v případu je zainteresovaná i policie. A skutečně – zanedlouho se vám ozve policista, který opakuje podobné informace jako domnělý bankéř. Scénář, který oba popisují, působí věrohodně, a proto jim ve snaze zachránit své peníze prozradíte své citlivé údaje. Jenže bankéř i policista jsou navzájem propojení podvodníci, kteří tak získají přístup k vašemu účtu nebo platební kartě.

Podvodné SMS
Nenechte se zaskočit nevyžádaným hovorem.

Investice, které nejsou ani trochu výhodné

V době rostoucí inflace na popularitě získaly podvody, které lákají na mimořádně výhodné zhodnocení peněz. Jenže ten, kdo vám zázračný výnos nabízí, má jasný záměr – nechat si od vás zaplatit za služby, které nikdy neproběhnou, případně získat přístup k vašemu účtu. Pokud chcete nechat své peníze vydělávat, vždy sázejte na prověřené investiční platformy. Ty vám sice nenabídnou úrok, který vás zaopatří na důchod, ale minimálně budete vědět, že své peníze nevyhazujete oknem.

Jak být na internetu v bezpečí?

1. Nikomu nesdělujte citlivé údaje

Banka od vás nikdy nebude žádat zaslání PIN kódu nebo čísla platební karty e-mailem nebo SMS zprávou. Stejně tak je nebude chtít sdělit ani po telefonu. To platí i pro nejrůznější potvrzovací kódy, které vám bez předchozí žádosti dorazí do telefonu nebo e-mailu. Proto si tyto údaje za každých okolností nechte pro sebe.

2. Nastavte si silné heslo a dvoufázové ověření

Bezpečné heslo by mělo mít nejméně 12 znaků a obsahovat malá i velká písmena, číslice a speciální znaky. Dvoufázové ověření je potom další úroveň zabezpečení v případě, že se podvodníkům podaří vaše heslo prolomit. Při přihlašování do vašeho účtu přijde na vámi uvedený e-mail nebo telefonní číslo kód, který musíte zadat, abyste se do účtu dostali. Dvoufázové ověření znáte u bankovních transakcí. Nastavte si ho ale i u přihlašování na sociální sítě, jinak může být váš profil snadno zneužit.

3. Neklikejte na podezřelé odkazy

Pokud vám do schránky přijde e-mail, který se vám nezdá, rovnou ho přesuňte mezi spamy nebo do koše a nezkoumejte odkazy uvnitř. Podvodníci bohužel zvládnout poslat i velmi věrohodnou zprávu. Jestliže obsahuje odkaz, vždy si zkontrolujte, zda URL adresa vede na oficiální web banky nebo instituce, která vám píše.

Podezřelé odkazy
Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy v e-mailech.

4. Pokud jde o peníze, zachovejte si chladnou hlavu

Podvodníci sázejí na zranitelnost, kterou v lidech vyvolává moment překvapení a strach z toho, že přijdou o své úspory. Když vás někdo v neobvyklé denní nebo noční době zkontaktuje s tím, že jsou vaše peníze v ohrožení, snažte se alespoň na chvilku zamyslet, jestli celý příběh dává smysl. Ani v největší nouzi po vás ale pracovník banky nesmí chtít údaje, skrze které se může dostat do vašeho účtu.

5. Nenechte se vystrašit

Bankéř, finanční pracovník, nebo dokonce policista. Když vám zavolá někdo takový, máte sklony mu s ohledem na jeho pozici vyjít vstříc. To platí zejména v případě policie, vůči které lidé chovají přirozený respekt. Ať už se vám ozve kdokoliv, nesoustřeďte se na jeho postavení, ale na to, co vám říká. A pokud se z vás snaží vylákat jakékoliv přístupy nebo jiná citlivá data, hovor jednoduše ukončete.

6. Používejte selský rozum

Jakmile se vám komunikace týkající se vašich peněz nebo osobních údajů zdá jakkoliv podezřelá, nedůvěryhodná nebo nestandardní, zpozorněte. Nebojte se člověka, který vás kontaktoval, zeptat, co je jeho cílem. Podvodníka můžete podobnými otázkami vyvést z rovnováhy, takže ztratí trpělivost a udělá chybu.

Držíme vám palce, ať vaše peníze i citlivé údaje zůstanou v bezpečí.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 4.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x