Kapesné není jen způsob, jak dítěti přilepšit, ale také účinný nástroj k rozvíjení finanční gramotnosti. Pokud váš potomek bude už od dětství spravovat svůj malý majetek, snáze pochopí zákonitosti, které panují ve světě dospělých, a připraví ho na situace, jimž bude jako dospělák čelit. Máme pro vás 3 důvody, proč je kapesné dobrý nápad.

Pokud vše funguje, jak má, rodiče finančně zabezpečují své děti do doby, než se postaví na vlastní nohy a začnou samy vydělávat. I když svým potomkům rádi pořídíte vše, co potřebují, kapesné představuje vhodný způsob, jak je nenásilně finančně vzdělávat. A navíc jim umožnit, aby si sami zjistili, jaké to je nakládat s vlastními penězi.

TIP!
Objevte skipování, nakupujte pohodlně a získejte spoustu výhod.

Kapesné samozřejmě nedokáže zajistit, že se člověk v dospělosti nedostane do finančních potíží. Ale čím dříve si dítě osvojí zákonitosti související s utrácením vlastních peněz, tím lépe. A proto drtivá většina rodičů nějaké formě kapesného fandí a souhlasí s nimi i odborníci. Mrkněte se, co přesně děti díky malým pravidelným příspěvkům, které budou jen jejich, pochopí.

1. Uvědomí si hodnotu peněz

Čím dříve začnete dítěti kapesné dávat, tím rychleji pochopí, že když všechny peníze obratem utratí, žádné mu jednoduše nezbudou. Zvláště menší děti často nevidí příliš velký rozdíl mezi desetikorunou a tisícovkou a vynikají v tom utratit nesmyslné částky za naprosté zbytečnosti. A právě díky nákupům na vlastní pěst uvidí, jak rychle jejich peníze mizí.

Kapesné v Česku
Díky kapesnému dítě pozná hodnotu peněz.

I proto je vhodné dětem v nižším věku kapesné dávat každý týden. Když ho okamžitě utratí, nebudou muset na další peníze čekat celý měsíc. U starších potomků, kteří už tuší, jak to s financemi chodí, můžete přistoupit k měsíčním intervalům. Peníze dětem dávejte pravidelně, ideálně v předem stanovený den –⁠ u spolehlivého zaměstnavatele také počítáte s tím, že bude dodržovat termín výplaty. 

Kdy s kapesným začít?

Rozhodnutí na vás. Napovědět vám může červnový průzkum ČSOB, z něhož vyplynulo, že 46 % rodičů považuje za vhodné dávat dětem kapesné už na prvním stupni základní školy. Třetina dotazovaných s kapesným počká do doby, kdy jejich dítě nastoupí na druhý stupeň, a 7 % z nich vyčkává na středoškolskou docházku. 8 % respondentů dává potomkům peníze už v mateřské školce a 4 % rodičů kapesnému nefandí vůbec.

2. Zjistí, jak funguje domácí rozpočet

Pro menší děti je komplikované pochopit, že rodiče chodí do práce proto, aby mohli zajistit hladký chod domácnosti. Pokud budou hospodařit s vlastními penězi, i když z počátku půjde o symbolické částky,  pochopí, že finanční zásoby nejsou nekonečné. To vám pomůže i s vysvětlováním, proč něco nechcete nebo nemůžete dítěti koupit.

Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní
Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní

Starším dětem také můžete založit vlastní bankovní účet a peníze jim posílat elektronickou cestou. Díky tomu zjistí, jak nakládat s finančními prostředky, které fyzicky nedrží v ruce. Seznámí se také s tím, jak probíhá platba kartou nebo jak funguje internetové bankovnictví. Jen málokdo dnes může fungovat bez bankovního účtu, a proto se hodí s ním umět zacházet. A dětská kreditka k tomu může být dobrým nástrojem. 

Jak vysoké by kapesné mělo být?

Žádná příručka, která by rodičům předepisovala, jakou částku mají svým ratolestem pravidelně dávat, neexistuje. Při rozhodování o výši kapesného proto zohledněte jednak věk dítěte, ale také své finanční možnosti nebo lokalitu, kde žijete. O konkrétní částce se také můžete poradit se známými, kteří vychovávají podobně staré děti, nebo rodiči kamarádů vašich potomků. Vždy by ale mělo jít o stejný a předem stanovený obnos, aby dítě vědělo, na čem je.

3. Naučí se šetřit

Touží vaše dítě po novém kole, smartphonu nebo kolečkových bruslích? Nechte ho, aby si na danou věc naspořilo právě z kapesného nebo finančních darů od prarodičů. Díky tomu, že si bude část pravidelných i nárazových „příjmů“ odkládat stranou a odepře si utrácení bez rozmyslu, se už v dětském věku naučí šetřit. Což je dovednost, která se mu bude hodit i v dospělosti. 

Kapesné v kasičce
Nechte potomka, aby si vyzkoušel šetřit.

Až dítě potřebnou částku nashromáždí, nezapomeňte ho za jeho vytrvalost pochválit. A pokud si přeje něco nákladnějšího, můžete, je-li to ve vašich možnostech, ⁠jeho úspory dorovnat do potřebné výše. Tím ukážete jednak to, že jeho snahu oceňujete, ale také že šetřit se vyplácí.

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 3.67 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x