V dnešní době, kdy informace cestují prostřednictvím internetu rychleji než mrknutím oka, je ochrana osobních údajů důležitým bezpečnostním opatřením. Využijte Den ochrany osobních údajů k zamyšlení, jak nakládáte se svými citlivými daty a co vše děláte pro ochranu své identity nejen ve vodách onlinu.

Co je to Den ochrany osobních údajů 

Dne 28. 1. 1981 přijala Rada Evropy první právní dokument, který se věnoval ochraně osobních údajů. Díky tomu si každoročně 28. 1. můžeme připomínat, jak je zabezpečení osobních dat důležité pro ochranu jednotlivce i pro posilování důvěry mezi jednotlivci a organizacemi. 

Co je to GDPR

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů stanovuje jasná pravidla, jak můžou organizace nebo firmy nakládat s osobními údaji, a zároveň vám dává větší kontrolu nad vašimi daty. 

Máte díky tomu právo na přístup ke svým osobním údajům, které firmy/organizace shromažďují, na informace o jejich zpracování nebo můžete kdykoli požádat o jejich smazání – a firma vám musí vyhovět. GDPR (General Data Protection Regulation) vás chrání před spamy, krádeží identity nebo kyberšikanou.  

Nestane se tak, že vám budou i po odhlášení chodit nevyžádané e-maily, že se fotka vašeho dítěte bez souhlasu ocitne na propagačním letáku sportovního kroužku nebo že do vaší zdravotní dokumentace začne nahlížet i uklízečka. 

Pokud máte podezření na nesprávné nakládání se svými daty, obraťte se na Úřad na ochranu osobních údajů, který může za vážné pochybení nadělit tučnou pokutu.  

Co patří mezi osobní údaje 

Osobním údajem jsou informace, pomocí kterých vás jde identifikovat. Jedná se například o rodné číslo, e-mailovou adresu, IP adresu, úřední spis nebo číslo občanky.  

Mezi osobní údaje nepatří údaje o zemřelých, obecné jméno nebo údaje získané pro soukromou potřebu (telefonní číslo a fotka přátel ve vašem telefonu).  

OSOBNÍ ÚDAJE VS. CITLIVÉ ÚDAJE 
 
Mezi osobní údaje se neřadí jen datum narození nebo adresa trvalého bydliště, ale také fotka, zvukový záznam nebo video.  
 
Citlivé údaje jsou ty, které třeba sami netajíte, ale mohlo by na jejich základě dojít k šikaně nebo diskriminaci. Patří mezi ně etnický původ, sexuální orientace, náboženské vyznání nebo třeba politická příslušnost. 

Jak ochránit své osobní údaje

V době rychlého internetu a množících se podvodů je opatrné nakládání s osobními údaji nutností. Jak můžete úniku svých dat zamezit? 

  • Nezveřejňujte své osobní údaje na sociálních sítích, nastavte si dvoufázové ověření a přepněte svůj profil na soukromý. 
  • Nesdělujte přístupové údaje do e-mailu, aplikací apod. druhým osobám. 
  • Při surfování na veřejné WiFi nezadávejte nikam své přihlašovací údaje. 
  • Neklikejte na podezřelé odkazy. 
  • Používejte silná unikátní hesla. 
  • Nakupujte jen na ověřených e-shopech
TIP!
TIP: Ve Skip Pay bereme ochranu vašich osobních údajů vážně a střežíme je jako oko v hlavě. Nemají tak šanci se dostat do nepovolaných rukou.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x