Kontokorent je půjčka od vaší banky, díky které můžete platit ze svého účtu i v případě, že na něm nemáte peníze, a jít tzv. do mínusu. Za kontokorent ale zaplatíte velké poplatky. Kdy se vám vyplatí a kdy je lepší se mu vyhnout?

Co je to kontokorent

Kontokorent je úvěr, který umožňuje přečerpat váš běžný účet do mínusu. Limit kontokorentu je určen bankou na základě vašich příjmů i schopnosti splácet. Po kontokorentu byste měli sáhnout pouze v případě nenadálých výdajů, které vám udělaly čáru přes rozpočet. A rychle ho splatit.

Jak funguje kontokorent

Kontokorent si sjednáte u banky, u které máte vedený účet. Banka vám nastaví výši částky, kterou můžete využít v případě nedostatku peněz na účtu. Za čerpání kontokorentu platíte úroky, a pokud ho nesplatíte včas, hradíte i úroky z prodlevy. Kontokorent se splatí automaticky, jakmile vám na účet dorazí peníze. To vám sice ušetří starosti s jeho placením, ale zároveň se vám sníží rozpočet na daný měsíc.

TIP!
TIP: Máte nulu na účtu a do výplaty daleko? Využijte kartu Skip Pay. Na rozdíl od kontokorentu za to neplatíte žádné úroky.
jak funguje kontokorent
U kontokorentu si dejte pozor vysoké úroky.

Výhody kontokorentu

  • V případě potřeby máte peníze k dispozici okamžitě a bez zbytečného papírování.
  • Za kontokorent platíte, jen když ho využíváte. Pokud máte na účtu dostatek peněz, neplatíte nic.
  • Úroky hradíte jen z částky, kterou jste si půjčili.

Nevýhody kontokorentu

  • Vysoké úroky i úroky z prodlení, které se mohu pohybovat v desítkách procent.
  • Pokud úvěr včas nesplatíte, můžete se dostat do dluhové pasti.
  • Založení kontokorentu vám může bránit v získání jiného úvěru, i když kontokorent aktivně nepoužíváte. Banky ho vnímají jako půjčku.
  • Zrušení kontokorentu je u některých bank za poplatek.
TIP!
TIP: Máte nečekané výdaje, na které vám nezbývají peníze? Zkuste to raději jinak a bez zbytečných poplatků. Plaťte se Skip Pay a využijte možnost odložené platby.

Jak zrušit kontokorent

Pokud kontokorent nepotřebujete, nebo se bojíte, že ho budete čerpat nevědomky, můžete ho zrušit. Ke zrušení kontokorentu stačí pár kliknutí v internetovém bankovnictví nebo vyplnění písemné žádosti. Záleží na vaší bance.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x