Rozbila se vám myčka, vaše auto neprošlo technickou, přišli jste o práci nebo musíte skládat kauci za pronájem nového bytu? Pokud nemáte dostatek peněz na účtu, můžou vám tyto nečekané situace způsobit bezesné noci. Jak to ustát a nespadnout do dluhové pasti?

Jak vyřešit náhlé výdaje 

Náhlé výdaje mohou znamenat citelný zásah do rodinného rozpočtu. Naštěstí existují způsoby, jak tyto situace řešit, i když nemáte dostatek financí na běžném účtu. Nemusíte tak hned rušit stavební spoření a přijít o statní podporu nebo žádat o nevýhodnou půjčku. Jde to i jinak. 

  • Sáhněte do rezervy. Pokud máte bokem našetřeno dostatečné množství peněz, teď přišel jejich čas. Vydané peníze ale nezapomeňte zase došetřit. 
TIP!
TIP: Dosloužila vám lednička? Na novou si nemusíte přeposílat peníze ze svého spořícího účtu. Využijte raději odloženou platbu od Skip Pay. Nakupte to, co potřebujete, a zaplaťte klidně až za 50 dní. Zdarma a bez háčků.
  • Půjčte si od rodiny nebo známých. Půjčka od blízkých je velmi oblíbenou a často i bezúročnou možností, jak rychle získat potřebné finance. Berte ale v potaz, že vaše výdaje teď budou pod drobnohledem a nevyrovnané závazky mohou narušit i dosud neposkvrněné vztahy.  
  • Jděte do mínusu. Využijte kontokorent a čerpejte limit svého běžného účtu do mínusu. Peníze můžete využít okamžitě a opakovaně. Pozor ale na úrokovou sazbu, která může být často i v desítkách procent.  
TIP!
TIP: Plaťte se Skip Pay kartou. Měsíčně můžete na cokoli využít až 50 000 Kč a na rozdíl od kontokorentu za to neplatíte žádné úroky.
  • Plaťte kreditní kartou. S kreditkou zaplatíte stejně jako s vaší platební kartou. Rozdíl je jen v tom, že peníze na kreditce nejsou vaše. Pokud tedy půjčené peníze nevrátíte v bezúročném období, zaplatíte za ně vysoké úroky. 
  • Vezměte si vhodný úvěr. Některé banky poskytují svým klientům krátkodobou půjčku, kterou si sjednají jedním klikem v internetovém bankovnictví. Vyhnete se tak složitému papírování a dokazování příjmů jako u klasické půjčky.  
TIP!
TIP: Nefunkční spotřebiče jsou častou příčinou nenadálých výdajů. Nebojte se, že vám elektronika doslouží hned po 2leté záruce. Plaťte se Skip Pay a získejte prodlouženou záruku zdarma.
Odkládejte si část příjmu stranou a nečekané výdaje vás nerozhodí. 

Jak si vybudovat finanční rezervu 

Aby vás náhlé výdaje nezaskočily, vybudujte si dostatečnou finanční rezervu. Ta by měla být ve výši 3 až 6 měsíčních platů. Rezerva by měla pokrýt období, kdy se potýkáte s velkými výdaji nebo nízkými příjmy, a pomoct vám se stabilizovat v případě nepříznivých životních událostí. Jak ji našetřit? 

  • Pravidelně si odkládejte část peněz ze svého příjmu, ideálně 10 %. Peníze posílejte na účet, který je oddělený od vašeho běžného účtu, např. na spořicí účet. Peníze na spořáku máte totiž okamžitě k dispozici a výše poskytovaného úroku by měla zmírnit dopady inflace. 
  • Nemáte, kde peníze brát? Vytvořte si finanční deník, do kterého si budete zapisovat veškeré příjmy a výdaje domácnosti. Díky tomu na první pohled uvidíte, kolik vás co stojí, za co jste peníze utratili a třeba objevíte i díru, kterou peníze zbytečně odtékají. 
  • Hledejte dodatečné příjmy. Pokud nemáte ani korunu navíc, najděte způsob, jak do vaší kasičky nasypat více peněz. Požádejte o zvýšení mzdy, najděte si přivýdělek, prodejte nepotřebné věci, pronajímejte nevyužívanou garáž nebo kus zahrady. Váš napnutý rozpočet si díky tomu uleví. 
Zkuste kartu, s kterou ušetříte. Z nákupů vám vrátíme až 1 000 Kč
Zkuste kartu, s kterou ušetříte. Z nákupů vám vrátíme až 1 000 Kč

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 2.33 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x