Možná jste se i vy někdy ocitli v situaci, kdy vám nečekané výdaje nebo nepředvídatelné životní kotrmelce doslova udělaly čáru přes rozpočet, a tak vás z potíží vytáhla možnost přečerpání účtu. I když se může zdát, že jste prostřednictvím kontokorentu vlastně půjčili peníze sami sobě, pravda je taková, že z něj nejvíc profituje banka. Jak to vlastně celé funguje? A čím můžete kontokorent nahradit?

Kontokorent neboli povolený debet je jedním z doplňků, o které můžete rozšířit svůj běžný bankovní účet. Jde o úvěrový produkt s předem stanoveným finančním limitem, který vám ve chvíli, kdy na účtu nemáte dostatek hotovosti, umožní „jít do minusu“. To vám sice může v nouzi vytrhnout trn z paty, ale mějte na mysli, že kontokorent je bankovní produkt jako každý jiný. To v překladu znamená, že na něm banka potřebuje vydělat.

Výhody kontokorentu

Výhodou kontokorentu je, že představuje stálou finanční rezervu pro případy nenadálých výdajů nebo krátkodobého výpadku příjmů. Peníze můžete čerpat prakticky okamžitě prostřednictvím platby kartou nebo výběru z bankomatu, ale stejně tak lze povolený debet využít i pro platební příkaz v rámci internetového nebo mobilního bankovnictví. 

Zapomnětliví lidé také uvítají, že není třeba hlídat termín splátky dluhu. Kontokorent se totiž splácí automaticky – dluh se „strhne“ z vašich příchozích plateb. Účet lze přečerpat opakovaně a v záporných číslech se můžete pohybovat několik měsíců.  Většina bank ale požaduje, abyste se zpět do plusu dostali v průběhu jednoho roku.

Kontokorent, nebo odložená platba?
Zaskočily vás nečekané výdaje? Nesmutněte, každá situace má řešení.

Nevýhody kontokorentu

Povolený debet je příbuzný kreditní karty – s oběma produkty se můžete velmi snadno a rychle dostat k penězům, aniž byste museli žádat o klasickou půjčku. A právě proto kontokorent i kreditka vyžadují opatrné a rozvážné zacházení.

Banka vám sice ochotně půjčí, ale dlužnou částku nezapomene zatížit úrokovou sazbou, která je výrazně vyšší než u tradičních úvěrů (běžně i kolem 20 %). Finanční injekce se tak může dost prodražit a kromě toho se na ni mohou vázat další poplatky, které sice banka před klienty nesmí tajit, ale zároveň se jimi příliš nechlubí, např. poplatek za zřízení a vedení kontokorentu.

Existuje i bezplatná cesta

Pokud se nechcete pouštět do bankovního dobrodružství, můžete na to jít jinak a při nákupech ve vybraných e-shopech využít takzvanou odloženou platbu. I když jde v českém prostředí o relativní novinku, její popularita pomalu, ale jistě roste. Šetří totiž lidem čas, nervy i peníze.

Nakupte teď, zaplaťte až za 14 dnů.
Vyluxovaný účet? Vyzkoušejte odloženou platbu.

O co jde? Odložená platba vám umožní posunout si platbu až o 30 dní. Nákup si tak můžete doma v klidu prohlédnout, osahat, vyzkoušet a otestovat – zkrátka zjistit, jak vám objednané zboží sedne. Ve dvoutýdenní lhůtě pak zaplatíte pouze za zboží, se kterým budete spokojeni a rozhodnete si ho ponechat. Když se s něčím netrefíte, jednoduše to pošlete zpět.

TIP!
Podívejte se na seznam obchodů, v nichž aktuálně můžete odloženou platbu využít.

Kromě toho, že systém „nakup teď, zaplať až po vyzkoušení“ zpříjemní život těm, kteří neradi obcházejí kamenné obchody a nechtějí se tísnit ve zkušebních kabinkách, může se hodit také ve chvílích, kdy něco potřebujete nutně koupit, ale do výplaty je ještě daleko. Stačí nákup načasovat tak, aby datum platby připadl na den, kdy už míváte peníze na účtu. Pokud se s placením nezpozdíte, je služba narozdíl od kontokorentu zcela zdarma.

Jste zapomnětliví? Abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem, na blížící se splatnost vás opakovaně a s dostatečným předstihem upozorní několik e-mailů a SMS zpráv, takže je skoro nemožné zapomenout. Co když se s platbou i v takovém případě opozdíte? Pak vás čeká úhrada administrativních poplatků, jejichž výše je spíše výchovná než likvidační. Celý systém je zkrátka vytvořen tak, aby lidem skutečně pomáhal, ne škodil. 

Hodnocení článku:

(3 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x