„Učíš se pro sebe, ne kvůli dárkům nebo penězům.“ Slýchali jste tuto větu s blížícím se koncem školního roku od rodičů i vy? Možná jste si říkali, že je to sice pravda, ale přesto by vás tehdy malá (nebo klidně i větší) pozornost jako dárek za vysvědčení bývala neurazila. Pokud jste se teď, když jste sami rodiči a prázdniny jsou za dveřmi, rozhodli, že své potomky za vysvědčení odměníte, poradíme vám, co by jim mohlo udělat radost.

I když váš potomek možná domů nepřinese samé jedničky nebo vyznamenání, zaslouží si uznání, které posílí jeho sebevědomí a dodá mu motivaci do dalšího studia. Pokud z jeho strany vidíte snahu, nevyčítejte mu, že mu něco nejde, ale naopak ho chvalte za to, v čem se mu daří. O tom, jestli k pochvale přidáte ještě něco navíc, rozhodněte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí nebo se na společném postupu dohodněte s rodiči kamarádů vašich dětí. Jaké máte, pokud jde o odměnu za vysvědčení, možnosti?

Hmotný dárek

Tato varianta je vhodná pro mladší školáky, kteří jsou „čitelnější“ než puberťáci, a tak u nich dokážete lépe odhadnout, co jim udělá radost. Sázkou na jistotu bývá LEGO, které – ruku na srdce – milují děti i mnozí dospěláci. Chcete, aby se děti zábavně vzdělávaly i o prázdninách? Vsaďte na deskové hry, v nichž navíc můžete navzájem porovnat síly. Pokud vaše potomky baví nejrůznější tvoření, prozkoumejte kategorii kreativních hraček. A jestliže máte doma malého čtenáře, který hltá všechny knihy, pořiďte mu nový přírůstek do knihovny. 

Výhodou je, že na MALL.CZ můžete hračky nakoupit s odloženou platbou. To znamená, že nákup sice obdržíte obratem, ale zaplatit za něj můžete kdykoliv během následujících 30 dnů. Objednané produkty si v klidu prohlédnete, a pokud byste se náhodou dítěti netrefili do vkusu, nebude vám objednávka zbytečně blokovat peníze.

Lego nadchne malé i velké.
LEGO je prostě nesmrtelná klasika.

Finanční odměna

Představy o tom, co by si vaše ratolesti přály, se s tím, co si skutečně přejí, často mohou rozcházet. Proto starší děti, které už mají pojem o hodnotě peněz, více než vámi vybraný dárek ocení hotovost, se kterou budou moci naložit podle sebe. Částku volte podle svého uvážení nebo finančních možností, případně se poraďte s ostatními rodiči.

Pokud víte, že si vaše dítě dlouhodobě šetří na pořízení konkrétní věci, třeba na nové kolo, přispějte mu na ni nebo částku dorovnejte. Sice se říká, že peníze kazí charakter, ale v dnešním světě se bez nich zkrátka neobejdete, a tak se hodí umět s nimi zacházet. A když jsou rozumně investované, mohou udělat spoustu radosti.

Společně strávený čas

Jsou-li vaše děti ve věku, kdy s vámi bez protestů vyrazí na výlet, využijte toho, dokud je čas. Je totiž více než pravděpodobné, že za nějakou dobu dorostou do věku, kdy se do společných aktivit s rodiči příliš nepohrnou. Společné zážitky vám nikdo nevezme, a proto se snažte, aby jich bylo co nejvíc. 

Vyrazte s rodinou na výlet
Udělejte si čas na rodinu, děti to ocení.

Můžete společně vyrazit na jídlo nebo do kina, vydat se na výlet, dobrodružný víkendový pobyt nebo si užít oblíbený sport. Spoustu tipů na to, kam o prázdninách vyrazit, najdete třeba na portálu Kudyznudy.cz.  Pokud, třeba kvůli náročnému zaměstnání, nemáte obvykle na rodinné aktivity tolik času, kolik byste si přáli, děti ocení, že jste si právě kvůli nim udělali volno.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x