Odložená platba je dnes už běžný nástroj. Vznikla jako moderní alternativa dobírky – aby si zákazníci mohli zboží z e-shopů nejdřív vyzkoušet a až pak ho pohodlně zaplatit. V Česku ji každý rok pravidelně využívají stovky tisíc domácností a my ve Skip Pay měsíčně odložíme platby za desítky milionů korun. Aby ale nevedlo ke zbytečným problémům, má i odkládání svá pravidla. Jaká to jsou?

Bezpečnost především

Naše platební nástroje považujeme za vysoce bezpečné. Při ověření každého klienta důkladně kontrolujeme, jestli se kvůli odkládání plateb nemůže dostat do problémů. Pokud to hrozí, službu klientovi neschválíme. Doba je ale nejistá a okolnosti se mohou v mžiku změnit – proto vždy odkládejte s rozvahou.

Na co odloženou platbu určitě nepoužívat?

  • Nekupujte si dražší zboží, než byste kupovali normálně. Odložená platba vám rozpočet nenafoukne, jen vám umožní lépe si ho rozplánovat. Zboží proto vybírejte podle poměru cena-výkon, jako kdybyste možnost odložené platby vůbec neměli.
  • Nenakupujte jen tak. Vyrazíte občas o víkendu na lov hadříků s kamarádkou nebo si užíváte vybírání těch nejlepších vánočních dárků online? Nakupování může být skvělý relax, který ale nikdy nesmí překročit určité meze. Existuje totiž nemoc zvaná onománie (neboli shopaholismus), která se projevuje nutkavou potřebou nakupovat. Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, je stejně nebezpečná jako jiné závislosti.
  • Nepřekračujte rozpočet, který jste si stanovili. Každý zodpovědný člověk ví, kolik peněz může utratit za týden nebo za měsíc. Odložená platba vám nepomůže zvýšit celkové množství peněz k utracení, jenom vám umožní si je vypůjčit z vašich vlastních peněz z dalšího měsíce, když to opravdu potřebujete. Vždycky proto počítejte s tím, že tyto vypůjčené peníze si budete muset do rozpočtu také vrátit.
  • Neodkládejte platbu pravidelných výdajů. Už při plánování rozpočtu by mělo platit, že výdaje za bydlení, energie, úvěry nebo třeba mobilní tarify mají vždycky přednost. Odloženou platbu proto nepoužívejte k jejich oddalování. Peníze určené na tyto nutné výdaje by měly být nedotknutelné, v rámci měsíce operujte opravdu jenom s částkami na běžnou útratu. Získáte tak určitou životní jistotu i v této nejisté době.
  • Nenakupujte za jiné. Nebo si to aspoň důkladně rozmyslete. Samozřejmě je skvělé, že dokážete podat pomocnou ruku příteli v nouzi. Pokud ale na takovou výpomoc použijete odloženou platbu, riziko nesete vy sami. Pořád platí, že s odloženou platbou si půjčujete peníze od svého budoucího já. Myslete na to, aby vám třeba nechyběly.
  • Nikdy nevykrývejte dluhy jinými dluhy. Vytloukat klín klínem je opravdu ta nejhorší možná cesta. Každý dluh je potřeba řešit co nejdřív. Oddalování problému vede přímou cestou do tzv. dluhové spirály, ze které už může být opravdu těžké najít cestu ven.

Jak je to s dárky?

Na dárky si nepůjčujte, snažte se vždy kupovat jen to, na co máte. Pokud vám letos peníze v rozpočtu chybí, zvažte raději menší počet nebo levnější varianty dárků. Krásné Vánoce můžete mít i tak, nejsou přece zdaleka jen o dárcích.

TIP!
Odložená platba vám ale umožní platit za dárky až ve chvíli, kdy na vlastní oči vidíte radost obdarovaného – a můžete si tak být jistí, že nebude potřeba nic vracet. A když se zrovna netrefíte, nevhodný dárek vrátíte na pár kliknutí. Na vratku peněz z e-shopu čekat nemusíte, protože jste nic neplatili předem.

Co když se objeví problém?

Stát se může cokoli. Klekne vám auto, nemoc vás uváže na neschopence nebo potřebujete operaci, kterou vám pojišťovna neproplatí – a našetřené peníze jsou rázem pryč. V takovém případě je nejdůležitější neztratit hlavu, problém přiznat sobě i ostatním a postavit se mu čelem. Platí zlaté pravidlo: NIKDY NEDĚLEJTE MRTVÉHO BROUKA.

Mrtvý brouk vám nikdy nepomůže najít řešení.

My ve Skip Pay chceme vaše problémy vyřešit úplně stejně jako vy. Proč? To je jednoduché – jelikož si neúčtujeme žádné úroky, z vašeho dluhu po splatnosti nemáme vůbec žádný prospěch. Pro nás jsou nejvýhodnější spokojení zákazníci, kteří mají ve svých penězích pořádek a skrze odloženou platbu jen upevňují svoji finanční jistotu – chytrá rezerva plná výhod se vždycky hodí. Rádi vám proto pomůžeme z bryndy ven.

Když se nám svěříte, můžete počítat s maximální vstřícností a individuálním přístupem. Pomůžeme vám situaci zanalyzovat a najít cestu, kterou třeba sami nevidíte. Komunikace je základem řešení všech problémů… A my opravdu nekoušeme.

TIP!
Poradit se můžete nejen s námi, ale také třeba s Poradnou při finanční tísni, o. p. s. na bezplatné lince 800 722 722.

Hodnocení článku:

(12 hlasů, průměrné hodnocení: 4.25 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

2 Comments
nejstarší
nejnovější nejoblíbenější
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
Pepa

Odložení na leden je výborná věc,mohu před vánoci utratit část ročních odměn.

Petr Roman

S nákupy v Lidlu jsem spokojený.

2
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x